Când eram mic, şi trecea armata pe stradă, iesem la geam sau în stradă, să îi văd cum trec, cântând şi îmi plăcea să îi văd mergând toţi într-un pas, cântând . Nu ştiu de ce, îmi plăcea să văd atâţia oameni făcând toţi aceeaşi mişcare ca un singur picior, o singură mână , conduşi parcă de o singură minte. Îmi dădea un sentiment de siguranţă de protecţie.
La ceremonialele militare, îi vedeam pe cei bătrâni lăcrămând iar când luau cuvântul veteranii, parcă întreaga lume plângea. Mă întrebăm de ce plâng oare, când era aşa de frumos, oameni în uniformă, soldaţii care ne apărau de toate relele, defilarea, demostrativele, totul era frumos, atunci de ce plângeau? Când se aducea drapelul ţării, şi se cânta imnul, toţi bărbaţii îşi lau pălăriile de pe cap şi priveau mândri în faţă, pentru că ei făcuseră armata şi aveau dreptul să privească drapelul, iar femeile lăsau capul în jos, parcă de ruşine, că nu ştiau ce înseamnă jurământul militar.
La ţară, la bunicu , am sesizat ca o ciudăţenie, că de câte ori bărbaţii vorbeau despre armată, despre front, despre treburile „bărbaţilor” femeile plecau parcă de teamă să nu audă ceea ce nu trebuiau să ştie ele, să nu audă slăbiciunile, greutăţile prin care trecuseră bărbaţii lor, să nu îi vadă depănându-şi amintiri dureroase, şi se mai întorceau doar să umple ulcelele cu vin şi apoi la sfârşit să îi descalţe şi să îi ridice în pat, atunci când lacrimile din ochii bărbaţilor lor, aveau scuza paharelor în plus băute. Bunicul meu de exemplu, care făcuse războiul şi ajunsese până la Cotul Donului, nu a vrut să imi povestească niciodată despre război, cred din dorinţa de a mă proteja. Spunea că nu trebuie să stiu eu ce inseamnă războiul.
Am ajuns militar. Am înţeles ce înseamnă toate acele demonstrative, câte ore de transpiraţie şi eforturi înseamnă, am înţeles cum se fac bătături la picioare, ce înseamnă să faci un marş de 40 km cu un cui în bocanc, şi să ajungi la destinaţie cu bocancul plin de sânge pentru că nu îţi poţi permite să te opreşti măcar să îţi scoţi cuiul, de teamă că nu îţi mai poţi prinde subunitatea şi te faci de râs. Am înţeles ce înseamnă să faci o deplasare rapidă cu tot echipamentul pe tine, în plină vară, să ajungi lângă un izvor, să îl auzi susurând şi mort de sete să te faci că nu există şi să pleci înapoi.Am înţeles ce înseamnă să ieşi la alarmă, să pleci în raion să începi să sapi tranşee pe o ploaie măruntă şi deasă şi să strângi apa de pe frunze în capacul de la cartuşul filtrant al maştii contra gazelor.

Am ajuns ofiţer şi am încercat să nu fac greşelile celor pe care îi dezaprobasem în şcoală şi am continuat să învăţ. Am continuat să învăţ de data asta de la colegi, de la şefi şi de la subordonaţi. Şi uite aşa am realizat că unele din lucrurile pe care cândva le considerasem dovezi de cruzime, fuseseră lecţii de viaţă. Aşa am realizat că marşul acela cu cuiul în bocanc, m-a învăţat că întodeauna când îmi pregătesc o activitate importantă, trebuie pregătită până la ultimul cui din talpă, altfel risc să nu mă ajung la destinaţie. Aşa am realizat că deplasarea rapidă în plină vară cu tot echipamentul de luptă pe noi m-a pregătit pentru misiunile din Kuwait , Angola , Eritreea la care nici prin vis nu mă gândeam când umblam cu buzele crăpate de sete. De atunci, de la acea deplasare rapidă, nu am mai simţit niciodată nevoia să beau apă, şi de cele mai multe ori mă întorceam de la înstrucţie, cu bidonaşul de apă plin, sau îl împărţeam colegilor care erau mai sensibili la apă . Aşa am învăţat ca autocontrolul este o metodă care poate salva viaţa ta sau pe a colegului.
Au trecut anii, eu am ajuns pensionar, copilul meu militar angajat. Unitatea în care am lucrat a participat la zeci de misiuni în toate teatrele de operaţii în care NATO a fost implicată de la intrarea noastră în organizaţie.
Eu am devenit un „pensionar nesimţit, foştii mei colegi şi subordonaţi, mai tineri, în prezent în misiune în Afganistan, au devenit „intretinuti ai civililor”, nişte oameni care „nu produc nimic” decât suspine familiilor, griji, lacrimi, şi uneori, întorcându-se sub drapel, „obligă” statul la cheltuieli suplimentare, ocazie cu care politicienii apar la televizor şi vorbesc armata „de bine” câteva minute, apoi trec iarăşi la fabricarea legilor împotriva “nesimţiţilor şi întreţinuţilor care nu produc nimic.”
Oamenii, cei care cândva, pe vremea copilăriei mele plângeau sau aplaudau când trecea armata, în mare parte nu mai sunt, au părăsit sistemul pe cale naturală, în locul lor au rămas foştii mei colegi de şcoală, de liceu, vecinii, copii lor, care acuma când văd armata la demonstraţii, sau la televizor, se întreabă „ce mai vor şi ăştia, nu le ajunge ca au salarii exorbitante şi pensii nesimţite ? Nu le ajunge că iau o grămadă de bani fără să facă nimic?”
Când se aduce steagul ţării şi se cântă imnul, acuma oamenii huiduie. Îmi este imposibil să înţeleg ce a dus la această transformare radicală, într-un timp atât de scurt. Nu suntem noi copii celor ce acum 40 de ani plângeau când trecea armata ? Nu sunt copii noştri cei care acuma sunt în armată şi ne apără aşa cum ne-au apărat cei dinaintea noastră pe noi şi noi pe alţii la timpul nostru ?


Cui îi mai pasă ?
Suntem destui inca carora le pasa. Chiar daca nu in adevaratul sens a ceea ce se intelege prin "activ".
RăspundețiȘtergereMultumesc Misule, stiu ca iti pasa . Sa nu uitam ca daca nu eram nascuti mai devreme, acuma noi eram in locul lor si altii poate ne priveau dezaprobator, desi suntem aceeasi oameni. Este pacat, ca varsta mai poate desparti oameni. Stiu insa ca nu faci parte din acea categorie.
RăspundețiȘtergereFelicitari ati spus din inima!
RăspundețiȘtergere