vineri, 18 mai 2012

Pensii militare-teme şi dileme



A căzut guvernul PDL, au venit cei din USL la putere bucurie mare. Bucurie mare şi pe pensionari, că îşi vor recupera banii luaţi pe nedrept printr-un CAS care ştie doar să ia, nu şi să dea. Nu degeaba se certa Băsescu cu cei din UDMR cu privire la subordonarea şefului  CAS. Acolo e o un filon care bate în posibilităţi "amărâtele" rezerve de la Roşia Montana.
În afara de asta, o altă clasă de pensionari aşteaptă să li se facă dreptate, sau măcar să se lămurească lucrurile. Este vorba de pensionarii militari. Scoaterea pensiilor militare din rândul pensiilor ocupaţionale, includerea acestora în legea unitară a pensiilor pe aceleaşi baze de calcul, dar fără aceleaşi date, printr-o inginerie politică, au provocat reacţia puternică a acestora , în special prin sindicatul militarilor, sindicat la rândul său aflat pe undeva cam în aceeaşi poziţie ca şi legea unitară a pensiilor. Sunt pensionar militar, dar asta nu mă împiedică să văd lucrurile obiectiv şi să admit un adevăr care se află undeva peste dorinţele şi interesele personale sau de grup.
Să revenim la legea pensiilor. Imediat după  schimbarea guvernului, doamna Câmpeanu s-a grăbit să afirme că luptă pentru drepturile pensionarilor, ba a mai şi vărsat câteva lacrimi pe umerii lor ca Băse pe umerii lui Stolo. Pot fi învinuit de orice dar mie lacrimile în faţa camerelor nu îmi plac. Mai ales când sunt vărsate de cineva care pe când era şefa Casei Naţionale de Pensii, apoi ministru al muncii vedea altfel soarta pensionarilor, iar ca şef al comisiei de muncă din Camera deputaţilor a pus osul serios la votarea legilor pe care acum le critică. Unde era şi ce făcea doamna Câmpeanu când se vota Legea Unitară a pensiilor şi militarii îşi pierdeau dreptul la o pensie ocupaţională? Ce aviz a dat acestei legi? Cum a votat? Sunt întrebări  la care are de răspuns înainte de a lăcrima.
Dar problema este alta, mult mai serioasă şi mult mai complicată. Nu este o problemă de conştiinţă, ci  una de voinţă şi de posibilităţi de realizare. S-a promis spuneam modificarea unor articole din OG1/2011, prin care se respectă  Decizia CC NR 120/2007, publicata in Monitorul Oficial partea I nr 204/2007, care prevede ca “în cazurile în care din recalculare rezultă un cuantum mai mare al pensiei, se va plăti acesta iar dacă noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda în continuare pensia anterior stabilită şi aflată în plată fără a se aduce vreo atingere drepturilor câştigate anterior “ . Până aici ok , mai ales că legea de modificare se găseşte prin camerele Camerei Deputaţilor. Să presupunem că va fi votată, pentru că USL-ul va vota pentru şi se auzea de mult că şi Oprea ar fi fost pentru, chiar înainte de a –şi întoarce faţa către „stabilitate”.
Ce se va întâmpla după votare ?
1.       Guvernul nu va mai lua banii de la pensionarii cărora li s-a micşorat pensia prin revizuire . Asta înseamnă că o parte din banii care erau prevăzuţi a fi încasaţi la buget nu vor mai veni. Deci alt efort bugetar, odată prin neîncasarea unor bani, şi în al doilea rând prin cheltuieli bugetare suplimentare. Are de unde? Se pare că nu. Atunci cum va face?Nu spune nimeni ;
2.       Ce se întâmplă cu cei cărora li s-ar fi micşorat pensia prin recalculare, cu pensiile pe 2011.Le mai dau înapoi ? Unii spun că da, alţii spun că nu. Guvernul ce va spune ?Dacă proiectul de lege care va fi votat este în completarea OG1/2011 se poate interpreta că face parte din legea respectivă deci este valabil de la adoptarea OG1/2011. Presupun . Dar dacă este o lege nouă, atunci intră în vigoare de la data adoptării şi publicării în MO iar banii pe 2011 trebuie daţi înapoi conform OG-1/2011. Asta dacă nu cumva în noul proiect de modificare se stipulează altfel. Deci alţi bani pe care bugetul îi aşteaptă şi nu mai vin , sau altă problemă cu care se confruntă pensionarii şi rămâne nerezolvată.
3.       Cât va ţine această stare de provizorat ?Tot Doamna Câmpeanu, ca şi ministrul apărării au promis că vor reintroduce pensiile ocupaţionale pentru militari şi probabil cei din Sistemul Naţional de Apărare şi Siguranţă Naţională. Bun . Când şi cum ?  
-          Se va abroga actuala lege a pensiilor ?
-          Se va modifica?
-          Se va da o lege separată a pensiilor pentru cei numiţi mai sus şi vor reveni la ce a fost înainte?
-          Se va introduce capitol separat la actuala lege ? De fapt aceasta conţine un capitol care se referă la pensiile ocupaţionale dar este aplicabilă numai la magistraţi. De fapt în unul din articolele legii se face referire la unele completări, privind legile ocupaţionale. Se va merge pe completarea acelui punct ?
-          Ce se va întâmpla cu Casele Sectoriale de pensii? Rămân în picioare? Vor trece înapoi la Ministerele de resort?
-          Ce se va întâmpla cu cei cărora le-au venit două trei decizii de revizuire, dar fără nici o justificare? Până la urmă care va fi aplicată?Şi dacă prin recalculare pensia actualmente scăzută va reveni la valoarea celei din 2010, ce se va întâmpla cu adaosurile venite în urma recalculării ? Se aplică la pensia din 2010?Pentru că acestea au venit ca urmare a unor noi date şi documente sau legi aplicate pe pensia recalculată iniţial. Atunci ar fi normal să se adauge la pensia care revine de drept, respectiv cea din 2010. Dar se poate spune : „ domnule pensia revizuită conform legii în vigoare, este de … o accepţi, sau te întorci la cea din 2010 şi uităm de revizuire? Cum se va rezolva problema, în baza cărei legi vor primi pensiile cei cărora le scad pensiile prin revizuire? Vor fi considerate pensiile lor revizuite sau nu ?
-          Cum se vor calcula pensiile militarilor dacă se introduc pensiile ocupaţionale ? După ce criteriu, al contribuţiei( care nu există de fapt) sau al .. funcţiilor şi gradelor avute?
Cei care au făcut referiri la reintroducerea legilor ocupaţionale nu au făcut şi menţiuni tehnice şi mă îndoiesc că ar avea idee cum se va proceda, DACĂ SE VOR REINTRODUCE. Să fiu sincer am chiar dubii că acest aspect a fost vreodată discutat în alt fel decât aşa ca idee, eventual ca subiect propagandistic, pentru că dacă ar fi discutat altfel ar fi fost normal să aibă şi un răspuns la întrebările de mai sus şi unele detalii cu care să vină pe piaţă, ca să vadă lumea că au vorbit serios.
 Îmi e teamă însă că problema nu a fost analizată cu toate implicaţiile sale, nu se cunoaşte DACA se va implementa, CÂND  se va implementa şi CUM se va implementa. Aşa că până la urmă, totul este doar la faza promisiune, IAR ASTA MI SE PARE PERICULOS,  FIE CĂ E VORBA DOAR DE PROPAGANDĂ, FIE DE IMATURITATE. Opoziţia a stat cam mult pe bară, asta o spun toţi, mai puţin actuala opoziţie. Mie mi se pare că au avut destul timp să vadă ce nu e bine în legile românilor iar domnii parlamentari şi actualii şi viitorii miniştri au avut suficient timp să pregătească, să coacă, să întocmească proiecte de lege cu care acum să fi ieşit pe piaţă şi să spună : „ stimaţi tovarăşi şi pretini , noi cât am stat pe bară am pus mâna şi am gândit şi iată ce legi vă propunem. Luaţi-le , citiţi-le şi spuneţi ce părere aveţi”. Eu cu asta aş fi rupt inima târgului. Ce face însă fosta opoziţie ? Vine cu promisiuni, dar nu are nici o idee cum să le rezolve, pentru că se loveşte de „greaua moştenire” veşnica problemă a guvernelor indiferent de culoare şi de recesiunea care  când vine  când pleacă, cupă cum vrea FMI şi Banca Mondială.
Eu credeam că domnul Ponta  vine cu planul de guvernare pe masă şi cu miniştri pregătiţi şi cu lecţiile făcute. Şi când acolo ce văd? Doi miniştri propuşi pleacă până să îi vadă parlamentul pe motive care arată lipsa de maturitate şi informare, sau „damblaua” premierului propus. Un alt ministru pleacă după o săptămână, gonit de acuzaţii de .. plagiat şi nu oricare ci tocmai cel al Învăţământului. Păi să nu te apuce strechea? Ce putea să îi înveţe domnul  Mang pe profesori şi elevi, să manglească? Nici atât, pentru că uite a fost prins copiind. Deci nici să copieze nu îi putea învăţa, elevii sunt mult mai buni decât el. Poate este vorba de răutate din partea presei, poate informaţiile sunt trunchiate, dar problemele există, demiterea sau demisia sau retragerea miniştrilor arată că Ponta a venit cu lecţiile neînvăţate, iar un jurist nu avea voie să comită asemenea greşeli să accepte ca nominalizări oameni cu probleme, mai ales în condiţiile date, trebuia să aibă cabinetul stabilit din timp, cu variante A şi B, nu să improvizeze şi să schimbe nu ştiu câţi miniştri după ureche, sau aşa ca dambla. Dacă domnul Ponta intenţionează să conducă după damblale  nu îi dau multe luni  ca prim ministru iar alianţei viitor de aur.
Deci, cum se va rezolva şi când problema pensionarilor militari? Dar celelalte probleme ? Nimeni nu aşteaptă rezultate  imediate. Dar erau de aşteptat măsuri şi planuri de acţiune anunţate, întâlniri ale miniştrilor cu sindicatele prin care să explice cum se vor rezolva problemele lor, să le ceară sprijinul şi soluţii, să arate că pe perioada opoziţiei, au elaborat, au gândit, au căutat soluţii,. Nu au stat doar de moţiuni şi greve parlamentare. Cât au fost în grevă puteau să întocmească toate aceste planuri, să găsească soluţii, nu să îşi vadă de afacerile personale.
Problema pensiilor militarilor este una politică în primul rând, apoi economică şi abia apoi ministerială.  Rezolvarea ei nu stă numai în pixul ministrului apărării, el este doar cel care o poate pune pe tapet,  apoi implementa. Decizia însă aparţine politicului, tuturor ministerelor, pentru că implică fonduri care nu există.  Ministrul apărării însă, până la modificarea legii, trebuie să vadă cum s-a implementat actuala lege, de ce nu s-a finalizat încă procesul revizuirii, ce este cu contestaţiile  pensionarilor, de ce nu au fost soluţionate şi nu s-a răspuns oamenilor, de ce apar decizii dup decizii deşi atât doamna general Lupu, cât şi ministrul Oprea şi fostul purtător de cuvânt au raportat pioniereşte că au încheiat procesul de revizuire încă de acum un an. Trebuie să cerceteze şi să stabilească dacă este vorba de nerespectarea unor legi şi ordine şi cine anume se face vinovat de asta, de proasta organizare şi punere în practică a procesului de obţinere, transmitere şi folosire a datelor ce au dus la revizuirea pensiilor, dacă a fost vorba de neglijenţă în serviciu, rea voinţă, neputinţă sau pur şi simplu a fost o acţiune ordonat a se face în dorul lelii, doar aşa ca să se spună că s-a făcut ceva în domeniu? În funcţie de aceste răspunsuri domnul ministru al apărării trebuie să ia nişte măsuri pe linie de personal  măsuri care trebuie cântărite, pentru a nu provoca abuzuri sau a chiar ilegalităţi. Apoi trebuie să ia măsuri reparatorii pentru cei care au fost prejudiciaţi, apoi de implementare a noilor modificări ale legii sau a noii legi, în timp. Practic în funcţie de decizia politică ce se va lua, după alegeri, dacă va rămâne în funcţie, actualul ministru al apărării, dacă se va decide că actuala lege a pensiilor rămâne în vigoare, trebuie să reia de la început procesul de revizuire,  cu specialişti, eventual folosind temporar chiar foşti rezervişti care au lucrat în domeniul financiar  sau de colectare şi procesare a datelor, nu cu militari angajaţi lipsiţi de experienţă, pentru a realiza o bază de date corectă, şi un proces de revizuire corect. Ceea ce există acum nu prezintă încredere, nu poate fi numit proces corect de calculare unul în care deciziile apar câte două-trei pe lună. Este clar că acest proces este TOTAL COMPROMIS. Ministrul apărării va avea nevoie de înţelegere şi sprijin atât din partea guvernului, a partidului , a alianţei, dar şi a militarilor activi şi în rezervă, dacă se vrea rezolvarea acestor probleme.

25 de comentarii:

  1. Prea multe intrebari....fara raspunsuri ! Problema trebuie pusa pragmatic si SIMPLIFICATA pentru a putea fi rezolvata !
    1.Contributivitatea nu va putea fi pusa in discutie!!(abia asteapta PD.L-ul)
    2.Trebuie revizuita modalitate de aplicare a grupelor de munca ! Nu la toti la fel ! Unitatile operative si cadrele care duceau lupta mai intai si apoi ..popa si functionarimea in uniforma ! Aplicarea tuturor pensionarilor din momentul in care s-a hotarat.
    3. Corectarea erorilor facute in culegerea de date !
    4. Pentru onestitate , trebuie sa fie reglementata o masura pentru cei ce au iesit cu OG-7 si nu au vechime completa ,in contrapartida cu cei ce nu au suferit ,,efectele reformei "si au vechime integrala sau chiar mai mare!!
    Cam atat ar fi ARHISUFICIENT !

    RăspundețiȘtergere
  2. Deocamdata singurul lucru pe care il poate face ministrul la aceasta ora este cel legat de corectarea erorilor si inlocuirea celor incompetenti sau rau intentionati, dupa caz. In rest, mai intai vointa politica , apoi posibilitatea economica , apoi aplicarea. Dar la lege se poate lura in timpul asta , daca nu s-a lucrat deja . SUNT CURIOS CE CUPRINDE ATAT DE MULT DISCUTATA VARIANTA CARE SE SPUNE CA AR FI FOST INITIATA DE ALINA GORGHIU.
    DACA E VORBA DOAR DE PROIECTUL DE MODIFICARE, M-AM LAMURIT. E BUN SI ALA DAR SE PROMISESE MAI MULT .

    RăspundețiȘtergere
  3. Marine, chiar crezi că va căuta cineva răspunsuri la câte întrebări pui tu? Şi, după cum te cunosc, cred că încă nu le-ai pus pe toate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iliuta,
      Cine nu cauta raspunsuri nu primeste voturi.

      Ștergere
    2. O familie de molii, servea masa intr-un sifonier. Ala mic, facea mofturi. Mamam molie, il imbie : "cine nu papa ciorapei, nu papa nici mohaiiiiiiiiiiiiiiiiirr!!!'

      Ștergere
  4. Dragă Marine, bune întrebările! Dă-mi totuși voie să îți spun că faci o eroare punându-le așa, de-a valma. Cel mai bine ar fi să nu te preocupe cum va răspunde actuala guvernare la aceste probleme, ci cum va arăta noua „politică” în domeniu, din punctul de vedere al militarului pensionar.

    În principiu, cei cărora le-au crescut pensiile, vor rămâne cu ele crescute și nu le va păsa dacă sunt „ocupaționale” sau „de asistență socială”. Vor fi foarte recunoscători domnului Oprea pentru cadou și îl vor vota într-o veselie, altăuri de toată familia și ceva prieteni ce se bucură de aceste creșteri, meritate sau nu, calculate corect sau nu.

    Tot în principiu, cei cărora le-au scăzut pensiile vor trăi cu speranța că vor reveni la pensiile de dinainte. Pentru ei, marea realizare va fi să nu mai primească deciziile de recuperare a sumelor primite „necuvenit” pe parcursul anului trecut. Acest lucru stă în pixul politicienilor de la conducerea ministerului, care pot să dispună amânarea sine die a emiterii acestor decizii. Cât despre revenirea la pensiile avute mai înainte, aceasta se va produce doar dacă se va amenda legea respectivă, ceea ce este puțin probabil că se va produce vreodată. Cu siguranță, nu are cum să se producă anul acesta, decât în cazul în care noua „majoriatate” parlamentară nu crede că ar putea capitaliza ceva voturi dacă trec modificarea la lege în sesiunea din toamnă. În plus, modificarea va trebui și promulgată de Băsescu, ceea ce este o mare necunoscută. Doar dacă este beat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă te interesează totuși răspunsuri posibile la întrebările tale, iată ce cred eu: sunt trei probleme care au generat situația actuală și întrebările aferente.

      Prima problemă este politică. Boc și apoi Oprea au promovat o politică de distrugere a statutului militarului în rezervă, precum și de „reparare” a abuzurilor în alocarea pensiilor militarilor, devenite „nesimțite”. În plus față de Boc, Oprea a adoptat și politica de cumpărare de aderenți pentru așa-zisul partid al său, cu banii de majorare a pensiilor subofițerilor și câtorva ofițeri. Actualul Guvern Ponta nu are nici o altă politică, referitor la politica Boc-Oprea. Deocamdată, Oprea a fost din nou „re-evaluat” și primit, cu semnătură, în tabăra Ponta. Deci, o confirmare că politica sa rămâne în vigoare, cel puțin în ceea ce privește aderenții gata cumpărați. Cum militari sunt și la Interne, iar acolo este domnul Rus, amicul domnului Boc, este de presupus că nici politica Bocului nu va suferi modificări. În orice caz, Dobrițoiu vorbește doar de „discutarea” unei eventuale politici de revenire la pensiile ocupaționale, până la sfârșitul mandatului și al anului acesta. Deci, la orice întrebare provenită din problema politică a pensiilor militarilor, răspunsul este că rămâne cum este acum. Nu trebuie să te mai frămânți.

      O altă problemă este cea tehnică. Legea inițială, precum și cea de aplicare sunt imposibil de aplicat, din punct de vedere tehnic. Orice re-calculare pe baza acelor legi vor da erori, fie în favoarea fie în defavoarea pensionarilor. Ca răspuns la întrebările originate din problema tehnică, cel mai probabil, nu se vor căuta, pe viitor, alte proceduri, iar cele proaste și inpracticabile, prevăzute de actuala legislație în vigoare, vor fi „ajustate” ca să nu lezeze prea grav oamenii. În nici un caz nu se vor introduce noi proceduri, care să reflecte realitatea trecută și prezentă, deoarece actuala guvernare nu are nici o asemenea preocupare, de apel la tehnicieni adevărați, care să propună soluții corecte și aplicabile.

      În fine, este o problemă bugetară. Luna aceasta ar trebui să se contureze bugetele sectoriale, inclusiv cel al apărării. N-ar trebui să fie o problemă de formulare de cereri bugetare pentru „reparațiile” celor nemulțumiți, care vor primi cât primeau, probabil de la anul. Singura condiție adevărată este ca actualul guvern să colecteze ceva mai mult decât cele precedente. Să nu uităm că, anual, rămân necolectați de la clienții politici și alți evazioniști cam 12 miliarde euro (în condițiile în care bugetul apărării este unul generos dacă trece de 2 miliarde euro). Dacă actualul guvern și, mai ales, cel de la anul, nu vor colecta suplimentar, este puțin probabil că pensiile miltiarilor vor fi reparate.

      Ștergere
    2. Hari, eu cred ca intrebarile mele sunt legitime .
      1. Exista un proiect de lege de modificare a OG1/2011, prin care pentru cei carora le scad pensiile prin reviziuire se va modifica si vor ramane la cuantumul din 2010. Acest proiect exiosta este la aprobat in camere, si se va aproba probabil luna asta. Am aceasta certitudine.
      2. Problemele adiacente , respectiv cele legate de deciziile de impunere pentru diferentele pe 2011, nu stiu cum vor fi rezolvate, poate nu vor fi rezolvate, poate vor fi dati banii in 12 transe, poate in urma unei analize pe individ, poate se va da o lege de exonerare, ca la firmele datornice , sau cum i-o spune procedeului. Asta e o chestiune de amanunt, subsidiara.
      3. Problema revenirii la pensii ocupationale este .. mai grea si presupune analiye temeinice si gasirea de termeni tehnici dar si vointa politixca. Deocamdata, exista doar afirmatii ca s-ar dori. Cert este ca daca nu se vor face precizari concrete vizavi de acest subiect, noul guvern ,respectiv USL se va confrunta cu unele luari de pozitii foarte vocale ale domnului Dogaru care va incerca sa se ridice din nou pe si s aceara noi procese, mai ales ca nu prea suporta USL care l-a lasat cu curul in balta.Dup[ ultimele declaratii pare mai apropiat de B[sescu decat de actuala majoritate parlamentara. O sa spui ca nu conteaza Dogaru, dar sa nu uitam ca sunt destui gata sa creada in vorbe indiferent ale cui.
      4. Parerea mea este ca intrebarile si problemele sunt bine puse, fii convins cine trebuie sa le citeasca le citeste, ca se va face ceva sau nu, este de vazut, dar problematica ajunge acolo unde trebuie. Sper ca celor raspunzatori sa li se spuna si bancul cu molia din comentariu si sa inteleaga mesajul .

      Ștergere
    3. Marine, de acord cu tine că întrebările sunt legitime și îți doresc să fie citite „de cine trebuie”. Nu prea îmi este clar la ce îți trebuie să le oferi lectură suplimentară guvernanților? Crezi că nu știu ce fac? Crezi că trebuie să le aducă cineva aminte care le este agenda de lucru? Crezi că nu s-au luat deja deciziile privind aceste pensii, acolo „unde trebuie”? Crezi că se încurcă cineva de detalii ca modul de calculare? Și mai crezi că „puterea” sau „opoziția” se împiedică sau le pasă de „poziția” pe care o adoptă „sindicatul”, șeful acestuia sau mulțimea de membrii, în funcție de deciziile politice și administrative luate? Tare mi-ar place să fie cum crezi, dar, din păcate, pot să îți spun, în deplină cunoștință de cauză, că nu este așa cum crezi.

      Ștergere
    4. cristiana anghel19 mai 2012 la 01:54

      Legea pensiilor trebuie abrogata. A fost trecuta printr-un furt grosolan. De aici trebuie pornita discutia. Daca pornim de la o premisa falsa, rezultatul va fi tot un fals.
      A doua premisa reala este contractul incheiat de fiecare militar cu statul roman. Militarul roman si-a onorat contractul. Un stat de drept nu poate sa refuze respectarea lui.
      Vor sa schimbe ceva?
      Sa o faca cu cei ce intra acum in sistem.
      Militarii romani nu trebuie sa accepte nicio alta varianta.

      Ștergere
    5. Doamna Cristina Anghel, iată o posiție corectă și fermă! Nu numai că legea a fost trecută printr-un furt grosolan, dar ea este și proastă și impracticabilă militarilor adevărați. Desigur, cei de carton, care au și beneficiat de pe urma ei, nu vor fi de acord niciodată nici cu modificarea, nici cu abrogarea ei. Și tare mi-e teamă că ei sunt mai importanți pentru politicieni decât militarii cinstiți, onești și sinceri, ce sunt și orposiți și jigniți de această lege.

      Ștergere
  5. daca avem pretentii ca am fost militari si deci o educatie aparte ,sa fie facute verificari cu privire la modul in care unii s-au pensionat si cam de ce boli sufera in afara de orgoliu nemasurat si..relatiile cu care au reusit sa pacaleasca in obtinerea unor pensii absolut nejustificate...apoi la unii e jale male in ceea ce priveste datele pe care le-au prezentat chir in docmentele proprii sau in fostele carti de munca cu care au venit la ..intocmirea dosarului de pensii...profitand de locurile de munca pe care le-au avut unii si-au facut carti de munca din medii in care practic nu au lucrat inainte de a fi militari,politisti etc....totul trebuie reverificat..si desigur ar mai fi criteriul nejustificat al unor avnsari la ..apelul bocanccilor si de acolo...taote celelalte alte mici hotii si avntaje....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai asta se face automat atunci cand se vor verifica toate documentele care au stat la baza revizuirii. Nu crezi ?

      Ștergere
    2. Marine, aici greșești serios, atât principial, cât și la subiect. Principial, nu este corect să fii verificat „la grămadă”, doar pentru că unii dintre camarazii tăi au fost necinstiți sau șmecheri și și-au tras pensii militare nemeritate. Practic, s-a dovedit că este imposibil de verificat „toate documentele care au stat la baza revizuirii” pentru fiecare dintre zecile de mii de pensionari militari. Deci, nu se face nimic „automat” prin aplicarea strâmbă a unei legi proaste.

      Ștergere
    3. Hari, eu spuneam in material ca in varianta in care legea va ramane , trebuie reluat da capo procesul de revizuire pentru ca acesta este compromis total. Cu aceasta ocazie s-ar fi descoperit toate greselile indiferent din care parte ar fi fost produse. Asta in situatia in care clasa politica va decide pastratea legii, ceea ce eu cred ca se va intampla pentru ca exista interese in acest sens .
      Scandalul cu Anastase a fost facut ca sa o incrimineze pe Anastase, si PDL-ul, nu pentru ca ii durea pe ei in cot de corectititudinea legii.

      Ștergere
  6. Hari, Indiferent care ar fi soarta celor spuse de mine, eu spun ceea ce trebuie spus, ca sa nu poata spune nimeni ca nu s-a spus. Iti place ? Si ce ai vrea sa fac, sa plec in munti, sa pun mana pietroi si sa ascut cutitul, sa ma popesc sau ce ? Nu pot sta indiferent spunand ca nu ajuta la nimic. NU VREAU SA FI GROPAR. Cred ca ai vazut clipul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamne ferește să crezi că vreau să taci, Marine! Mai ales când spui așa de frumos ce spui. Însă, trebuie să recunoști că, uneori, este bine să ții seama și de „adrisant”, când spui ceva. Adică, este important să știi că el nu este interesat și nici impresionat de tine. Și, știind asta, îți construiești altfel mesajul.

      Ștergere
    2. Mesajul meu este acelasi, pentru ca se refera la fapte , nu la persoane , chiar daca se adreseaza persoanelor. In ceea ce priveste forma mesajului, poate ai dreptate, uneori trebuie nuantat pe masura destinatarului. Deocamdata acord oarece prezumtii. Sa nu crezi ca nu imi voi nuanta loviturile, daca va fi nevoie .

      Ștergere
  7. Doamna Cristiana,
    si dumneavaostra aveti dreptate, dar nu se poate anula o lege fara a o inlocui cu alta.Si eu tocmai spuneam ca ar fi trebuit sa fi venit cu lectia invatata. Numai ca se pare ca nu a avut nimeni nici un interes. Si pana vedem daca va interesa pe cineva , e bine sa se repare cat se poate prin acele modificari. Apoi se pot rezolva -daca se doreste- celelalte probleme.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cristiana anghel19 mai 2012 la 12:03

      Da. Intr-adevar. este greu pentru unii sa abroge o lege rapt. Mirarea mea (in emisiune) a fost sa vad ca generali ai armatei romane accepta supusi sa fie calcati in picioare. au uitat oare de ? ce se intampla cu aceasta tara si cu acest popor daca cei despre care fac vorbire ar fi avut aceeasi atitudine?! Armata romana (activa, in rezerva si inretragere) trebuie sa-si recapete statutul. alta varianta, in opinia mea, nu exista.

      Ștergere
    2. cristiana anghel19 mai 2012 la 12:05

      pe aici nu se trece ar trebui sa fie azimultul fiecarui militar

      Ștergere
    3. ..,,Pe aici nu se trece" ....Nu se pupa cu ,,azimutul" - I am sorry !

      Ștergere
  8. TEXT preluat de pe ROARMY230
    „Daca tot s-a convenit ca L.164 a avut prevederi care puteau produce nemultumiri ... sa incercam sa le definim (cu eventuale idei de corectare) ... macar pentru a fi impacati , in sinea noastra , ca stim de ce este bine ca am scapat de o lege necorespunzatoare ...
    Imi asum eu situatia ingrata de "a arunca piatra in balta" , convins fiind ca dvs. cititorii/comentatorii veti reusi sa o scoateti ...

    Unele "deficiente" ale L.164 ar fi :
    - luarea in calcul , la stabilirea pensiei , a indemnizatiei de comanda ;
    - luarea in calcul , la stabilirea pensiei , a soldei de merit ;
    - luarea in calcul , la stabilirea pensiei , a indemnizatiei de dispozitiv ;
    - nevalorificarea vechimii in serviciu pentru cei care au lucrat in conditii de
    munca , altele decit cele normale ;
    - nevalorificarea sporurilor "nepermanente" ale pilotilor , scafandrilor , etc ;
    - existenta unor pensii (militare de stat) uluitor de mari .

    Despre indemnizatia de comanda ...
    Exista suspiciunea unor (posibile) mutari discretionare pe/de pe functii, inainte de iesirea la pensie , pe functii cu/fara acest element al soldei , in ideea influentarii cuantumului pensiei ... In afara de afirmari vehemente ... nu
    am auzit despre date concrete care sa sustina ideea "discretionarismului" ... dar ...
    Cum s-ar putea rezolva problema ? Prin marirea termenului de 6 luni (la 12 luni) pentru care se face media soldelor de functie ... Marirea termenului la mai mult poate DEFAVORIZA (pe nedrept ... prin includerea in medie si a perioadelor fara acest element) pe cei care , isi indeplinesc atributiunile cu daruire ... si
    reusesc sa fie promovati in functie (din cauze care tin de organizarea sistemului) abia in ultimul an de activitate .
    Aceeasi marire la mai mult , a termenului , poate FAVORIZA (pe nedrept ... prin includerea in medie a perioadelor cu acest element) pe cei care , din motive IMPUTABILE lor , au fost indepartati din functii care prevedeau existenta acestui element .

    (continuare)
    De retinut ca NEMULTUMIRILE despre care era vorba la indemnizatia de comanda (si despre care va fi vorba si in continuare) sint nu numai ale pensionarilor in plata ... ele sint , mai ales , ale militarilor in activitate .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Continuare...Despre solda de merit ...
      Exista suspiciuni de acelasi fel ca cele de la indemnizatia de comanda .
      Cum s-ar putea rezolva problema ?
      Prin aplicarea Legii privind salarizarea unitara , lege care nu o mai prevede ca element constitutiv al soldei ...

      Despre indemnizatia de dispozitiv ...
      Exista nemultumirile celor care (mai batrini fiind) nu au fost in situatia de a beneficia de acest element constitutiv al soldei .
      Cum s-ar putea rezolva problema ?
      Prin aplicarea Legii privind salarizarea unitara , lege care nu o mai prevede ca element constitutiv al soldei ...
      (continuare)
      Despre valorificarea vechimii "virtuale" pentru cei care lucreaza in conditii de munca altele fata de cele normale ...
      Nemultumirea este creata de faptul ca unii ani virtuali "vechime in serviciu" nu produc o crestere a pensiei datorita limitarii cuantumului acesteia (fara majorarea datorata OMM/SOSP) la maximum cuantumul ultimei solde .

      Ștergere
    2. continuare...Cum s-ar putea rezolva problema ?
      Cel mai la indemina raspuns ar fi : prin majorarea plafonului maxim la care poate ajunge pensia ! Justificarea facila ar fi ca in sistemul public de pensii (L.19 sau 263) nu apare aceasta plafonare ... dar apare plafonarea la maximum 5 puncte de pensie ... Deci , ar putea fi o justificare "nejustificativa" .

      Despre nevalorificarea sporurilor "nepermanente" ale pilotilor , scafandrilor , etc ;
      Nemultumirea este ca aceste sporuri nu sint cuprinse in metodologia de calcul a ultimei solde/bazei de calcul a pensiei .
      Aceasta nemultumire se suprapune pe cea a nevalorificarii anilor de vechime in serviciu (datorati conditiilor de munca) .
      Cum s-ar putea rezolva problema ...
      Probabil ca cei mai in masura , sa aiba propuneri , sint cei "in cauza" , impreuna cu ofiteri cu activitatea de personal si ofiteri cu activitatea financiara din unitatile in care activeaza aceste categorii de personal .
      (continuare)
      Despre existenta unor cuantumuri de pensii (calculate si definite ca pensii militare de stat) de valori imense , care provoaca indignarea militarilor din UNITATILE MILITARE ALE MApN .
      Cuantumul acestor pensii provocind si "ura" celor din afara sistemului !
      De la inceput ma alatur parerii/convingerii ca cea mai mare pensie militara de stat poate fi cea a Sefului SMG (acesta fiind militarul cu cel mai mare grad si cu cea mai mare functie in Armata Romaniei) ; cumulat cu faptul ca orice alt militar din aceste structuri nu poate obtine o pensie mai mare decit ultima lui solda ... care , orice i s-ar face (in limitele L.164) , nu poate depasi solda Sefului SMG .

      Acele pensii sint calculate/stabilite pentru militari care au fost DETASATI in institutii din afara MApN ; acolo indeplinid atributii pentru care au primit venituri "imense" comparativ cu soldele militarilor din unitatile armatei .
      Metodologia de calcul a pensiilor , respectivilor "detasati" , stipuleaza luarea in calcul (in locul soldei de functie militara) a veniturilor obtinute de la noul lor loc de munca .
      De neinteles este si faptul ca , pentru solda de grad , primita de la MApN , contribuia (pentru pensie) la MApN ... iar pentru veniturile de la "locul de munca" (substituientul soldei de functie) platea contributia pentru pensie la sistemul public de pensii .
      Dar INTREAGA PENSIE era platita din fondurile MApN ...
      Pe linga aceasta "contributie" ... pensiile respectivilor contribuiau/contribuie din plin la crearea imaginii de "pensii nesimtite" cu referire la toti pensionarii militari .
      Cum s-ar putea rezolva problema ?
      Prin aplicarea unei metodologii prin care : pensii militare se calculeaza/acorda NUMAI pentru activitati desfasurate in unitati ale MApN .
      In cazul celor de mai sus : se acorda pensie militara pentru gradul militar detinut . Pentru functiile indeplinite (in afara organigramei MApN) li se calculeaza/acorda pensie conform sistemului la care au contribuit ...”
      Cand semnalam eu acum doi ani ,respectivele probleme si nu numai ,cu eleganta(sic) unii imi spuneau ca nu stiu ce ..vorbesc !!! Nici acum nu se prea doreste sa se discute transant , despre neregulile L-164 ! Mare greseala!!

      Ștergere

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating