joi, 10 noiembrie 2011

Pentru cine baţi clopotele Traiane?




Cine a spus ca meseria de clopotar este o meserie lipsită de însemnătate, sau care nu cere nici un fel de pregătire sau măiestrie, trebuie să îşi revizuiască părerea. Prima oară când am sesizat acest lucru, a fost vizionând un serial, Crimele din Midsomer, unde la un moment dat unul din episoade trata cazul unei competiţii a clopotarilor. Ce am văzut atunci m-a făcut să îmi schimb părerea despre clopotari, să văd altfel această meserie şi să îi respect pe meseriaşii în domeniu. Am văzut atunci clopotari care trăgeau clopotele la două mâini, compunând adevărate simfonii. Jos pălăria!
Aproape uitasem de clopotari, dar ultimele evenimente politice  mi-au adus in faţa ochilor imaginea celui ce trăgea clopotele la două mâini.
Actul 1.
Prostănacul, pleacă la înalta Poartă, lăsându-i pe gemeni cu buza umflată. Prevăzători, aceştia se abţin de la comentarii, până la sosire, aşteptând să vadă care sunt rezultatele. Între timp, apar discuţii, comentarii externe vizavi de persoana care să fi acordat sprijin din umbră rebelului şi pe buzele multor persoane se află numele cucuvelei. Logica elementară spune că ar fi singura opţiune pentru că în primul rând datorită antenelor de care dispune, ar fi fost singurul care nu se putea să nu ştie şi care ar fi putut împiedica vizita, dacă ar fi dorit. Dar nu a împiedicat-o, deci este cel puţin complice, dacă nu coautor sau chiar regizor. Urmarea este magistrală, demnă de Wells. Conflictul a evoluat, s-a pus problema demiterii rebelului din funcţia de senator şef, ca şi a scoaterii din partid. Şi ca tacâmul să fie complet, Puştiul Ponta, într-un avânt adolescentin, specific vârstei sale ca politician, declară că dacă nu se iau măsurile cele mai drastice cu Geoană, el îşi dă demisia din funcţia de Prezidente. Nici nu mai contează dacă a făcut această afirmaţie ştiind că dacă ii taie capul lui Geoană, partidul pierde şi coroana după capul lui , sau nu, cert este un fapt: domnul Ponta a luat totul foarte personal, orgoliul său nu admite acest afront, şi este decis să îl dărâme pe Geoană definitiv pentru că a îndrăznit să îl înfrunte iar orgoliul său a fost crunt lovit. Nici nu mai contează pentru el că partidul sau USL-ul va pierde  preşedinţia Senatului, capul lui Moţoc vrea!
Dacă aici a fost mâna lui Băse, trebuie să recunoaştem a lucrat magistral. Nu ştiu dacă a prevăzut sau nu reacţia de orgoliu a lui Ponta dar daca da , e cea mai buna poantă. Indiferent de rezultat, unul din capete se va rostogoli la picioarele lui.. Băsescu.
Actul 2.
Pe 9 Octombrie, la Cluj Scorpionii au cântat Vântul Schimbării. Pe 9 Noiembrie, vântul bate cu putere şi în mod cert va aduce schimbări în/prin/dinspre Cluj. Parafrazându-l pe Sorescu, şi anticipând o eventuală evoluţie, aş spune:Radu Bica, îmbrăcat în zeghe, Sorin Apostu îmbrăcat în zeghe ... „dar ce tot răsfoiesc eu cartea asta cu poze, mai bine mă uit în sus” şi ce văd ? Văd unde bate  vântul schimbării: fostul Primar al Clujului.
Nu de mult, Ciocănitul îi dădea cu tifla Cucuvelei, acoperindu-se cu pulpana colegilor de partid, şi dând jos cu băsmuitorul din Cotroceni, fost consilier, fost dizident, dar veşnic iubitor de Strigidae, sau pe româneşte cucuvele. De mult se duce un război surd,  fără trompete, dar cu bubuituri între cele două palate iar până acum Victoria a fost de partea Ciocănitului. Văzând că altfel nu are cum să îl convingă să se dea jos de pe cal, Clopotarul şef s-a gândit să folosească manta pentru că bila principală era mascată. Şi atunci şi-a asmuţit dulăii pe membrii curţii personale. Şi uite aşa va câştiga, ca şi în actul 1,chiar mai mult decât şi-a propus :
1.       Lumea va percepe acest demers  ca pe o dovadă a faptului că tovarăşul este decis să cureţe tot, indiferent din ce partid face parte,căci  iată că loveşte şi în corupţii din PDL: trăiască tovarăşul preşedinte cel cinstit şi drept.
2.       De afară, se va vedea cam tot aşa, ca o încercare de lovire a caracatiţei interne, deşi este de fapt doar o încercare de dărâmare a unui om , aşa cum a fost şi cu cazul vămilor, când scopul a fost scoaterea acestora de sub controlul unuia şi trecerea sub altă pălărie.
3.       Lovirea şi dărâmarea opoziţiei interne atenţionarea tuturor celor care susţin alte persoane decât cele agreate de Cotroceni.
Îşi va realize visul cucuveaua ? Eu cred că da. De ce ? Pentru că zeghea are un efect terifiant, Becali şi DD ştiu de ce , iar prietenii Ciocănitului, familiile acestora, toţi cei din preajma lui, familia, cei ce se simt legaţi şi vizaţi de cei doi dar şi de Boc, vor face un lobby şi o presiune de nesuportat. În varianta în care Boc nu renunţă la tron , se va merge cu arestările până când vor fi suficiente probe şi declaraţii care să îl incrimineze direct pe Boc, şi atunci va fi forţat să îşi dea demisia sau îi va fi cerută. Să nu vă mire când o să înceapă să se scurgă nişte stenograme prin presă.
Epilog
Şi uite aşa văd eu două clopote mari, unul de stânga  şi altul de dreapta, şi pe Traian între ele, cu ochii pe partitură.

4 comentarii:

  1. Exceptionala analiza, Marine! Este logica, nepartinica si de bun simt. A reusit Base', o lovitura de maestru. Nu putea insa, sa o dea fara un complice. Daca omul lui e Sarbu, cel care-l manevreaza pe Ponta, rezultatul e impresionant. PSD pierde, USL, pierde,si, daca Antonescu nu reactioneaza in cunostinta de cauza, va pierde si PNL.
    Ai zis de clopotar, dar n-ai zis insa, pentru cine trage el sforile.
    Te-ai gandit si tu, la Elena?

    RăspundețiȘtergere
  2. Clopotele bat in dunga Victore, a nenorocire. Oda Bucuriei o va canta la anul.. atunci spera sa traga clopetele a sarbatoare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu sunt rau,dar Dogaru,nimic,nimic?Nu te recunosc Alteta!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. anonim 18.24

    Nu sunt rau, dar te-ai urcat gresit. Coboara la prima. Cand ai mai citit pe acest blog ceva despre Dogaru ?
    Un tip beat intr-un autobuz incepe sa spuna :
    Toate femeile din partea dreapta sunt proaste. Femeile din stanga sunt curve. Si asa tot repeta. La un moment dat,o doamna indignata de pe partea stanga, ii spune :"cum iti permiti domnule sa ma faci pe mine curva, eu nu mi-am inselat barbatul niciodata! " Nici o problema, raspunde betivul, treci pe partea cealalta!
    Imi permiti sa iti sugerez acelasi lucru ?

    RăspundețiȘtergere

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating