miercuri, 20 iunie 2012

După Năstase, scape cine poate


Trăiesc un moment echivalent cu cel al asasinării lui Ceaușescu. Mă aflam la vremea aceea în centrul Craiovei, în misiune cu subordonații, aveam punctul de comandă la Muzeul de artă și am primit vestea în una din încăperile  salariaților Muzeului unde era un televizor. Atunci am privit simulacrul acela de proces, și apoi asasinarea lui Ceaușescu și am avut un sentiment amestecat de bucurie și dezgust. Bucurie pentru că pericolul revenirii lui Ceaușescu și a unor presupuse-eventuale răzbunări ieșiseră din calcul. Dezgust pentru modul în care fusese judecat, pentru jalnica apărare asigurată de Constantin Lucescu, avocatul/acuzator din oficiu, actualmente pensionar militar, după o carieră  rușinoasă cu grade obținute  ca urmare a trădării intereselor clientului său.
Astăzi ca impact și urmări, pot spune că  am asistat la un eveniment similar. Adrian Năstase a fost condamnat definitiv și irevocabil la doi ani cu executare. Motivul condamnării    strângerea de fonduri ilegale pentru campania electorală - leagă automat sentința de aspectul politic. Dar indiferent care ar fi obiectul sau scopul ilegalității aceasta rămâne.  Nu mai contează nici faptul că judecătoarea nu are decret prezidențial de numire în funcție ca judecător ci doar ca procuror, fapt ce duce la atacarea sentinței pentru viciu de procedură sau incompatibilitate  la CEDO cu șanse clare de câștig pentru Năstase.
Acuma acest verdict mă bucură și mă și întristează. Mă bucură pentru că sincer, nu credeam să văd vreodată în România un fost prim ministru condamnat cu executare, mai ales pentru strângerea de fonduri pentru o campanie electorală. Mă bucur, pentru că în sfârșit s-a dat dezlegarea la granguri. Este ceva cam de importanța arestării și condamnării lui Capone dacă vreți. Nu avem aceleași capete de acuzare și aceleași fapte, dar să nu uităm că nici Capone nu a fost condamnat pentru crimele comise, ci pentru o amărâtă de evaziune fiscală. Sub acest aspect, situațiile se aseamănă.  Nu mă bucur că a fost condamnat Adrian NĂSTASE, nu am nimic cu el, mă bucur pentru că de acum încolo toți grangurii care se credeau imuni vor avea măcar o strângere de inimă când vor mai face  ghidușii. S-a deschis o poartă, poarta Tartarului și pentru”dumnezei”.Nu mă gândesc la efectul sau impactul asupra Europei, știe și Europa ceea ce știm și noi.
Pe de altă parte, sunt dezamăgit pentru că aceasta se întâmplă  în condițiile în care beizadele, polițiști, judecători, artiști, parlamentari ”ordinari” dacă pot spune așa, au primit aceiași ani dar cu suspendare pentru crime prin imprudență, accidente de mașină cu victime. Până și Huidu, cel care a trimis în ceruri 3 vieți după ce a eșuat în încercarea de se duce singur acolo de pe pârtiile de schi,va scăpa de pușcărie și va lua ceva cu suspendare. Dar mai ales sunt dezamăgit pentru că asta dovedește fără dubii că Băsescu încă mai deține frâiele justiției și acesta este un semnal clar atât pentru cei care vor să restructureze partidul său de suflet,cât și pentru actuala putere. Dar mai ales Băsescu își pregătește intrarea triumfală la Consiliul Europei, contrabalansând lista trimisă de Ponta privitor la delegația care va participa pe 28 la întâlnirea șefilor de stat și de guvern. Ponta trimite liste cu participanți, Băsescu face liste cu corupți ai guvernului Ponta și partidului aflat la putere: Năstase condamnat, Diaconu demis, Ponta plagiator. Cu această listă, Băsescu va întreba Consiliul Europei pe cine doresc să vadă, pe el, luptătorul Anticorupție, sau pe Ponta, ocrotitorul corupților, el însuși un hoț de idei. Din cauza asta, sentința de condamnare a lui Năstase  mă întristează. Dacă ne uităm care este încadrarea faptei pentru care a fost condamnat, plângem /râdem. Fapta se încadrează la art. 13 din legea 78/2000 :
”Fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără  scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani”
Cu alte cuvinte, domnul Năstase nu a fost judecat și condamnat ca prim ministru, ca funcționar public, ca parlamentar, ci ca șef de partid. Cred că de fapt i-a fost schimbată încadrarea tocmai pentru a da posibilitatea partizanilor și avocatului  lui Năstase să afirme că a fost un proces politic.Ca o culme a absurdului, se vorbește că banii care constituie probele cazului banii obținuți și prezentați ca probă în proces, sunt tipăriți la doi ani după executarea faptei încriminate. Fără Comentarii!  Apoi să nu uităm că madam Ritzi a fost puțin îndepărtată din guvernul Boc pentru aceleași fapte săvârșite însă ca ministru în favoarea campaniei de europarlamentar a pupilei EBA și nu a fost nici măcar judecată, dar condamnată. Atunci pe undeva  nu trebuie să trâmbițăm această victorie ca o victorie a lui Băsescu împotriva corupției ci ca o victorie a lui Băsescu împotriva lui Năstase, a lui Ponta și a PSD.
E de așteptat ca de acum să vedem și alte cazuri de ambele părți, se ascut săbiile, va curge sânge, de acum lupta se va da fără menajamente, fără milă, fără rețineri. Scapă cine poate.

2 comentarii:

  1. Salut, Marine!Ce apărare a avut Năstase astfel îcât la recurs, nu numai că i s-a menţinut pedeapsam dar ea a fost confirmată cu unanimitate?
    Vorba ta, criminali cu suspendare şi Năstase la-nchisoare. Vai de noi, ce vremuri trăim!

    RăspundețiȘtergere
  2. Putea sa aibă toata apaărarea lumii, si a Italiei, tot nimic nu făcea. El era deja condamnat, ca si Ceausescu, din momentul cand a fost chemat prima oara la parchet.Ce nu pot pricepe eu este cum poti sa schimbi incadrarea juridica in ultima faza a procesului si sa nu dai ocazia apararii sa pregateasca apararea pe noua incadrare. Deci au scimbat incadrarea, si l-au condasmnat. Făra dovezi pentru noua incadrare, fara pledoarii, fara nimic.Asta e România.

    RăspundețiȘtergere

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating