vineri, 21 iunie 2013

PLX164- FORMA ÎNAINTATĂ SPRE PROMULGARE


PENSII
Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
“Art.1.
(1) Pensiile recalculate sau revizuite, conform prevederilor Legii nr.119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată prin Legea nr.165/2011, cu modificările şi completările ulterioare, ale căror cuantumuri sunt mai mici decât cele cuvenite pentru luna decembrie 2010, se plătesc în cuantumul cuvenit pentru luna decembrie 2010.
(2) Plata drepturilor băneşti prevăzute la alin.(1) se efectuează începând cu data de 1 octombrie 2013.
(3) În cazul în care beneficiarii pensiilor prevăzute la alin.(1) au realizat stagii de cotizare după data înscrierii la pensie, cuantumul aferent acestora se adaugă la cuantumul pensiei cuvenite pentru luna decembrie 2010 calculat conform alin.(1).
(4) Cuantumul pensiei cuvenite pentru luna decembrie 2010, prevăzut la alin.(1), se menţine în plată până când cuantumul pensiei rezultat din înmulţirea valorii punctului de pensie cu punctajul mediu anual acordat ca urmare a recalculării sau revizuirii, conform prevederilor Legii nr. 119/2010 şi Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011, este mai mare decât cuantumul cuvenit pentru luna decembrie 2010.
Art.2.
(1) În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie revizuite conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2011, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin.(1) se plătesc în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor, iar cele de recuperat, prin derogare de la prevederile art.107 alin.(2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, nu se recuperează, indiferent dacă au fost sau nu emise decizii în acest sens.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art.75 şi 76 alin(1) din Constituţia României republicată.”
Din câte se vede acesta este textul produs de Oprea  încă din prima zi, cu amendamentele lui  Dobriţoiu, şi cu singura modificare faţă de  varianta înaintată de Senat, că plata drepturilor băneşti nu se efectuează „începând cu luna următoare celei în care intră în vigoare”, ci cu luna Octombrie.  Deci mai dezavantajos decât varianta adoptată de Senat.
 Nici un cuvânt despre ceea ce garanta domnul Dogaru, cel care lăsa să se înţeleagă că domnia sa a negociat votarea legii marţi, că „actuala Lege reparatorie votata in Parlament stopeaza, imediat dupa promulgare, noul val de reduceri prin decizii de revizuire aplicat rezervistilor”. Din textul legii reiese că nu se vor opri acei bani, dar nu specifică dacă imediat după publicarea în M.O. sau începând cu 1 octombrie, deci este interpretabil. Şi să nu uităm că după publicarea legii mai trebuie ca ministerele  implicate să emită metodologii de punere în aplicare şi acolo, face Oprea ce vrea. Din surse confidenţiale, la Calafat, Oprea a cam dat din umeri, când a fost întrebat DE CE.  
Deci minunea a ţinut ca la români, 3 zile. Nu ştiu ce va fi până la urmă, dacă legea va fi promulgată şi când anume, sau va fi trimisă înapoi poate la Senat să mai întârzie puţin, cam până prin iarnă, sau va fi totuşi promulgată şi va întra în vigoare din 1 Octombrie. Cineva susţinea că l-a auzit pe Ponta la TV marţi seara spunând că totuşi se va aplica începând cu 2014. Nu mai poţi pune bază în nimic.
De urmărit ce va face totuşi Băsescu. Poate să o promulge pentru a-şi asigura şi el un capital politic în vederea referendumurilor, vărsând poate şi el o lacrimă două pe umerii militarilor, îşi va aminti de tatăl lui care a fost militar, bla bla bla.
Sau poate să dea pas, pe un motiv care să îş scoată de fapt ca protector sau invocând o lege care nu îi dă voie, un articol neclar sau chiar să ceară modificarea sau introducerea unui articol aşa la Şto, „în favoarea militarilor”, dar care să îi dea practic ocazia să se răzbune sau chiar să nu dea ocazia guvernului Ponta să facă pace cu pensionarii militari. Pe Dâmboviţa totul este posibil de la Băse şi de la Ponta.
Cam astea ar fi variantele, nici una nu este exclusă. Acum 3 săptămâni pusesem întrebam cine are curaj să pună pariu că nu se vor da banii înapoi până în 2014. Nu a îndrăznit nimeni deşi  aveau promisiuni. Acum s-ar repezi câţiva. Are cineva curaj  să pună pariu că legea nu va fi pusă în aplicare aşa cum prevede textul de lege ?
Să auzim de bine.
PLX164- FORMA ÎNAINTATĂ SPRE PROMULGARE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating