Pe vremuri, pe când în Afganistan Rambo câștiga la trap concursurile tradiționale din taberele talibanilor iar rușii erau oaia neagră a cărei blană o căuta Rambo, se spunea că rușii au făcut și ei un film in genul Stan și Bran. Filmul se numea Afgan i Stan. Mai nou, datorită succesului de casă, americanii au cumpărat drepturile de autor și acuma prezintă noi seriale demne de predecesorii arhicunoscuți. Ce se întâmplă acuma prin zonă ar fi comic dacă nu ar fi tragic. Este comic pentru spectatori dar tragic pentru cei implicați.Mie ca român , nu imi vine să râd pentru că prieteni și foști colegi de ai mei sunt figuranți în filmul acesta.
Sute de civili nevinovați au fost omorâți în Afganistan de trupele NATO în raidurile aeriene dar si atacurile de la sol ale trupelor americane. Numai in ultimele zile, au fost uciși ”din greșeală” peste 30 de civili, din care 22 de civili si polițiști în provincia Nurisan și 14, din care 12 copii, în districtul Nawzad. Dacă la aceștia adăugăm soldații NATO uciși, comparând cu pierderile din rândurile forțelor oponente, rezultă că pierderile sunt mai mari în partea forțelor de coaliție. Și atunci se pune întrebarea cui folosește acest război. Președintele afgan Hamid Karzai, ca și marea majoritate a populației s-a cam săturat de binefacerile trupelor NATO care ”lupta împotriva terorismului” și începe să ia atitudine din ce în ce mai fermă împotriva unor acțiuni arbitrare, care nu au nici o legătură cu misiunea trupelor NATO în Afganistan. Dacă președintele afgan, așezat acolo de pretinii americani, deci un pro american, ajunge sa spună verde în față că ”daca vor continua în acest mod trupele NATO vor fi percepute ca trupe de ocupație si tratate ca atare, înseamnă ca situația este nu gravă ci tragică. Așa se explică și înmulțirea atacurilor la adresa forțelor NATO inclusiv din rândul militarilor români. Să nu uităm că datorăm prezenta trupelor noastre în Afganistan, unui astfel de atac, prin August 2002, când colegii americani au binevoit sa bombardeze tabăra unui batalion canadian tot din greșeală omorând-și colegii de coaliție. Această lovitură de o precizie chirurgicală cum le place colegilor americani să spună, a dus la retragerea trupelor canadiene din Afganistan și singura țară dispusă sa verifice precizia rachetelor americane a fost România. Ei bine, astfel de scăpări au mai avut loc, cei care au fost în teatru o știu, dar fără victime din fericire.
Nu știu când se va sătura președintele României de pupat funduri de cowboy, dar Hamid Karzai s-a cam plictisit. Iată ce spune acesta: “NATO and American forces have been warned repeatedly that their arbitrary and improper operations are the causes of killing of innocent people.” http://www.nytimes.com/2011/05/30/world/asia/30afghanistan.html?_r=1&partner=rss&emc=rss
”President Hamid Karzai ordered the Defense Ministry to prevent foreign troops from uncoordinated and arbitrary operations and bring night raids under its control," a government statement said. http://www.presstv.ir/detail/182287.html.
Pe românește, sătul de ”greșelile regretabile” ale celei mai dotate armate a tuturor timpurilor, președintele afgan cere primitivei armate afgane să preia controlul operațiunilor de noapte ale colegilor, pentru a evita transformarea războiului împotriva terorismului într-un război de eliberare de sub ocupația ”prietenilor”. Modelul este vechi, noi îl cunoaștem și in ciuda părerii generale, se pare că și americanii mai învață câte ceva de la ruși.
Americanii au mai omorât 20 de ofițeri afgani in provincia Nurisan într-o acțiune de toată frumusețea. O forță combinată americano-afgană intervine pentru a goni niște insurgenți dintr-o localitate. Sute de insurgenți sunt puși pe fugă, 10 dintre ei sunt uciși (așa spun americanii) dar sunt uciși ”din greșeală” și 20 de soldați afgani care se întorceau la bază. Americanii se disculpă spunând ca au fost confundați cu insurgenții pentru ca erau îmbrăcați civil. Să nu iți vină să râzi cu tot tragicul situației ? Eu cred ca au fost omorâți pentru ca ei de fapt erau singurii care nu alergau și erau ținte mai ușoare decât insurgenții care fugeau iar americanii nu se puteau întoarce la bază daca nu raportau misiune îndeplinită și cel puțin câteva zeci de inamici doborâți, ca in filmele cu Rambo. Așa că stimați militari care acționați alături de unchiul Sam prin teatrele de operații, nu uitați câteva lucruri:
Americanii au mai omorât 20 de ofițeri afgani in provincia Nurisan într-o acțiune de toată frumusețea. O forță combinată americano-afgană intervine pentru a goni niște insurgenți dintr-o localitate. Sute de insurgenți sunt puși pe fugă, 10 dintre ei sunt uciși (așa spun americanii) dar sunt uciși ”din greșeală” și 20 de soldați afgani care se întorceau la bază. Americanii se disculpă spunând ca au fost confundați cu insurgenții pentru ca erau îmbrăcați civil. Să nu iți vină să râzi cu tot tragicul situației ? Eu cred ca au fost omorâți pentru ca ei de fapt erau singurii care nu alergau și erau ținte mai ușoare decât insurgenții care fugeau iar americanii nu se puteau întoarce la bază daca nu raportau misiune îndeplinită și cel puțin câteva zeci de inamici doborâți, ca in filmele cu Rambo. Așa că stimați militari care acționați alături de unchiul Sam prin teatrele de operații, nu uitați câteva lucruri:
1. să fugiți cât puteți de repede de ei, că se plictisesc încercând să vă nimerească și vor trage în ce e mai aproape și mai la îndemână;
2. să purtați uniforme americane, ca să fiți siguri că nu trag in voi. Orice altă ținută este considerată ostilă;
3. să aveți armament la voi. Americanii nu trag în oameni înarmați decât dacă primesc ordin expres. . Am văzut eu și în filmele americane cu Bruce Willis și alte filme, că așteptau până în ultima secundă să primească ordin să deschidă focul asupra țintelor considerate inamice sau teroristilor. În rest, foc de voie.
4. Să nu ridicați mâinile și să nu strigati către ei ”pliznău!”. Asta este considerată o mare ofensă la adresa poporului american si pedepsită pe loc, fără judecată;
Acum, situația mai are și alt aspect, cel politico-strategic. Populația s-a cam săturat de prezența străină pe acele meleaguri, de copii nevinovați uciși de ”friendly fire”.Intervenția americană în zonă nu numai că nu este dorită, dar este chiar blamată de majoritatea populației iar președintele și guvernul afgan trebuie să țină cont de asta.
Într-un interviu acordat de către Michael Maloof, un fost ofițer al Pentagonului, acesta sublinia printre altele, două aspecte: http://www.presstv.ir/detail/182280.html
1. Președintele afgan își pierde popularitatea datorită apropierii de guvernul american și a înmulțirii pierderilor în rândul civililor;
2. Majoritatea afganilor îi sprijină pe talibani și atunci se pune problema ce mai caută americanii prin zonă. Domnul Maloof recunoscând acest aspect, propunea reevaluarea scopului strategic al misiunii și transformarea acestuia din lupta împotriva talibanilor, in lupta împotriva Al Qaeda. Maloof admite că Al Qaeda și talibanii sunt două concepte diferite, chiar dacă unii talibani sunt simpatizanți Al Qaeda.
Cu alte cuvinte, deși misiunea în sine face mai multe victime inocente decât în rândul talibanilor, este din ce in ce mai puțin dorită și nu își mai are rostul, trupele trebuie să rămână, cu un scop reevaluat, împotriva dorinței populației din zonă dar in numele unei democrații impuse și a unor interese militare strategice, economice și mai ales oculte care nu țin cont de nimic. De altfel,așa cum spunea domnul Maloof, talibanii nu pot fi înfrânți și cam la asta se referea și președintele Karzai când vorbea de transformarea războiului în unul de eliberare, ”și cred că toată lumea știe cum luptă afganii pentru eliberare”.De aceea președintele afgan, a decis să rămână fidel oamenilor care l-au ales chiar daca pentru asta trebuie să se ridice împotriva celor care l-au susținut din afară. La Cotroceni se aude ?
Ce va urma, nu este greu de prevăzut.
Intensificarea atacurilor la adresa forțelor din Afganistan.
Iritare și antipatie față aceste forțe, din partea populației civile.
Înmulțirea atacurilor teroriste asupra țărilor care au trupe în zonă.
Pierderea credibilității forțelor NATO.
Așadar ce se întâmplă acum în Afganistan trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toți cei ce se reped să accepte militari americani pe teritoriul propriu.
Deveselu,Kogălniceanu, se aude ?
PS. Menționez că datele mai bine zis cifrele privind pierderile din provincia Nawzad provin din surse afgane. Din spirit de fair play, si echidistanță menționez ca sursele NATO dau cifra ca fiind mult umflată ei credeau ca au omorât doar nouă persoane, nu 14 și nu îi interesa câți dintre ei au fost copii sau femei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating