sâmbătă, 17 septembrie 2011

Combinări de P luate căte M - flori populare


Au înflorit pomii a doua oară. E semn de toamnă lungă. La cineva strugurii au făcut rod a doua oară. Semn de toamnă lungă. Pe scena politică apar partide după partide. Semn de toamnă . Toamna cad frunzele. Toamna se usucă iarba. Toamna se culeg roadele . Toamna se numără bobocii .În politica noastră, roadele nu se culeg in toamna asta. Doar se seamănă. Şi se aseamănă. Roadele se culeg la anul. Dar acum se numără bobocii. Bobocii de partid. Uşor -  uşor prin grădinile partidelor sau pe lângă gardurile lor,fie din seminţe atent selecţionate, fie din seminţe aduse de vântul schimbării, sau de vântul televiziunilor, apar bobocii politici ai unor partide cu rădăcini mai adânci.
 Şi mai ales, apar florile populare, care se pretind flori de câmp. PP, MP, PPM. Combinări de P luate câte M. Unele dintre ele răsărite destul de departe de grădini,  pentru a nu  se şti din ale cui rădăcini se trag, îşi dau un aer de independenţă având o culoare aparte, care poate înşela privitorul naiv care nu are răbdare să caute la rădăcini. Îşi declară o culoare  dar anunţă că este posibil ca la nevoie, dacă iarna politică va fi grea, să se amestece cu florile altei grădini.  Altele, apărute pe lângă curtea verde, cu pistil roşu selecţionat din floarea de Tokay, îşi arată ţepii,  dar rupte  de grădina mamă se vor ofili şi vor  lăsa grădina în paragină. Altele  apar în gradină direct, în grădina cu portocali cu rădăcini clar dependente de florile din grădină, dar cu alt miros. Cele vechi nu mai atrag oamenii, mirosul lor stătut, respingător îndepărtează clienţii şi e nevoie de un miros proaspăt, chiar şi o altă culoare, aşa că grădinarul s-a gândit să primenească zona pentru toamna viitoare când vor veni amatorii de chilipiruri.
Ce fac grădinarii ? Alte flori pe piaţa politică ar însemna în mod normal concurenţa pentru grădina proprie . Concurenţa înseamnă clienţi pierduţi care se vor îndrepta către florile mai tinere. Şi totuşi grădinarii nu se sperie, dimpotrivă, îşi freacă mâinile mulţumiţi.  De ce oare ? A ajuns Grădina Maicii Domnului  o grădină cu adevărat  modernă în care concurenţa înseamnă piaţă liberă sau e altceva la mijloc ? Eu cred că varianta doi este cea valabilă. Care este calculul  de ce se bucură grădinarii ?
Pentru că :
1.       Unii boboci sunt plantaţi pe ascuns dar asta nu ştiu cei care vor veni să cumpere flori şi vor cumpăra de fapt florile de grădină crezând că s-au procopsit cu flori de câmp.
2.       Cei care sunt apăruţi din voia Domnului, nu pot face faţă iernii politicii româneşti şi vor fi nevoiţi să se adăpostească în grădini mai mari cu grădinari puternici.
3.       Fiecare grădinar speră să îşi păstreze clienţii fideli iar florile nou apărute să întoarcă din drum clienţii celeilalte grădini.
4.       Fiecare grădinar e convins că mai multe flori înseamnă împrăştierea cumpărătorilor  pe o suprafaţă mai mare şi nici un grădinar nu va reuşi să deţină monopolul pieţei. Practic ceea ce interesează pe fiecare este nu să câştige el monopolul, ci să nu îl câştige celălalt. Ce se va întâmpla la toamnă ? Nu contează, atâta timp cât nici un grădinar nu va avea monopolul florilor. Toţi speră să convingă bobocii de anul acesta să stea pe lângă grădinile lor. Unii grădinari au doar speranţa, alţii, care au şi foarfecele şi cuţitul de tăiat flori îşi zâmbesc în barbă pentru că până la toamnă au tot timpul să afle cine ce rădăcini are şi să umble un pic pe la ele . Şi în ultimă instanţă nu contează  rădăcina , contează altoiul.
Deocamdată portocalul altoieşte. Atenţie grădinari!

Un comentariu:

  1. Isi unisera fortele 3 gradinari. Sa faca la anul cea mai frumoasa gradina a Romaniei. Invidios, gradinarul sef de la Palat, l-a mituit pe ala micu si sandramaua sta sa cada. In ritmul asta, vom avea o mie de gradinite, spre bucuria cultivatorilor de portocali, care spera sa le ramana gradina, macar la fel de atragatoare ca in 2008. Iarna asta vor aparea multe buruieni uscate, prin gradinile neingrijite.

    RăspundețiȘtergere

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating