marți, 19 iunie 2012

DE CE ”NU A VRUT” DOBRIȚOIU SĂ DEA BANI PENSIONARILOR


Spuneam într-un articol precedent că au înnebunit lupi, că sar la gatul caprelor vecinului. Cine sunt lupii ? Sunt cei care nu mai au răbdare, cei care strigau acum un an și declarau pe toate posturile că pe ei nu îi interesează banii, că nu protestează pentru micșorarea cuantumului pensiilor ei se bat pentru încălcarea unor drepturi câștigate și pentru demnitate. Aceiași oameni, apărătorii demnității și ai onoarei, acum, după ce s-a schimbat culoarea politică și noul ministru al apărării  a făcut primii pași reali pentru îndreptarea nedreptăților și redarea demnității și drepturilor militarilor activi sau în rezervă, au uitat de demnitate și onoare au uitat de principii și amenință cu proteste, cu ”a treia forță mondială”, cu  schimbarea guvernului, cu spargerea coaliției, cu numirea unui nou ministru de finanțe în persoana generalului Năstase, etc etc, dacă nu li se dau pe loc banii , dacă nu le revin pensiile la nivelul lui Decembrie 2010 ÎNCĂ DE ACUMA, nu la anul, nu peste o luna.S-a dat și un ultimatum, data de 10 apoi 13 Iunie dată până la care Guvernul, Parlamentul să dea o lege prin care să umple buzunarele domnilor respectivi cu demnitate și respect și să le dea și pe anul 2012 pensiile din 2010. Curat demnitate  coane Fănică!
Toate aceste pretenții au fost și sunt încă susținute de cei care luptă pentru ”demnitate” deși au primit explicația imposibilității rezolvării de moment a ”pierderii demnității”.Li s-a explicat și oficial și în particular că nu există bani alocați la buget pentru așa ceva și că nu se poate da o lege care  implică resurse bugetare atâta vreme cât nu există fonduri, ba mai mult, nu se poate nici aproba un proiect de lege dacă nu se specifică resursele financiare. Credeți că au înțeles, sau încercat să înțeleagă ceva ? Nu, ei o țin una și bună că se poate, dar nu se dorește. Un întreg departament de juriști și un ”viitor ministru de finanțe”,în loc să pună mâna pe legislație și să vadă ce spune cartea, îi cântă în strună celui ce se proclamă apărătorul drepturilor, dar nici unul nu îi pune frână și nu îi dă cu Constituția în cap. Dacă ar fi pus mâna pe ea, sfătuitorii apărătorului ”demnității”ar fi aflat de ce Dobrițoiu ”nu vrea să le rezolve cererile ACUM și l-ar fi scutit ăe Inițiatorul Dogaru de intrarea în derizoriu. Iată ce spune Constituția României la art 138:
CONSTITUȚIA ROMÂNIEI                                
ARTICOLUL 138
”(1) Bugetul public naţional cuprinde bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale judeţelor.
(2) Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului.
(3) Dacă legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat nu au fost adoptate cu cel puţin 3 zile înainte de expirarea exerciţiului bugetar, se aplică în continuare bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat ale anului precedent, până la adoptarea noilor bugete.
(4) Bugetele locale se elaborează, se aprobă şi se execută în condiţiile legii.
(5) Nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.
Cam asta prevede Constituția iar domnul Dogaru, apărătorul ”demnității” prin pretențiile sale absurde , cere nici mai mult nici mai puțin decât încălcarea primei legi a țării. Dar ca să nu spună domnia sa că nu e mare filozofie un articol acolo, îi mai recomand domniei sale și ministrului personal de finanțe să citească sau să studieze dacă nu pot să conspecteze ca  pe vremea lui Ilie Ceaușescu, o altă lege, LEGEA FINANȚELOR PUBLICE, care la articolul 15 le arată și mai clar de ce ”NU VREA DOBRIȚOIU” să le umple buzunarele cu demnitate.
Legea 500, Legea Finanțelor Publice
 ”Art. 15: Limite privind micșorarea veniturilor si majorarea cheltuielilor bugetare
(1) În cazurile în care se fac propuneri de elaborare a unor proiecte de acte normative a căror aplicare atrage micșorarea veniturilor sau majorarea cheltuielilor aprobate prin buget, inițiatorii au obligația să prevadă și mijloacele necesare pentru acoperirea minusului de venituri sau creșterea cheltuielilor, în acest scop inițiatorii trebuie să elaboreze, cu sprijinul Ministerului Finanțelor Publice sau al altor instituții implicate, fișa financiară care însoțește expunerea de motive sau nota de fundamentare, după caz, și care va fi actualizată în concordanță cu eventualele modificări intervenite în proiectul de act normativ, în aceasta fișă se înscriu efectele financiare asupra bugetului general consolidat, care trebuie să aibă în vedere:
a) schimbările anticipate în veniturile și cheltuielile bugetare pentru următorii 5 ani;
b) eșalonarea anuală a creditelor bugetare, în cazul acțiunilor multianuale;
c) propuneri realiste în vederea acoperirii majorării cheltuielilor;
d) propuneri realiste în vederea acoperirii minusului de venituri.
(2) După depunerea proiectului legii bugetare anuale la Parlament pot fi aprobate acte normative numai în condițiile prevederilor alin. (1), dar cu precizarea surselor de acoperire a diminuării veniturilor sau a majorării cheltuielilor bugetare,aferente exercițiului bugetar pentru care s-a elaborat bugetul”
Cam acestea sunt motivele pentru care nu a putut fi dată o lege ACUM și nici măcar o OUG prin care să se spună eventual că la anul se va reveni la cuantumul pensiilor din 2010. PENTRU CĂ TREBUIA SĂ SE INDICE RESURSA BUGETARĂ, FINANCIARĂ PENTRU SUSȚINEREA LEGII, resursă care NU EXISTĂ la acest moment și poate nu va fi posibilă nici la rectificarea bugetară.
Și mai este un motiv, da, acela că există niște acorduri stabilite cu Fondul Monetar și Banca Mondială, care pentru împrumuturile date au cerut  ca  banii dați să nu fie folosiți pentru cheltuieli de personal ci pentru investiții și dezvoltare. Probabil că aceiași domni ar dori ca România să nu își respecte angajamentele luate și acordurile semnate, pentru că așa vor dânșii, și asta înseamnă demnitate pentru domniile lor. Nu sunt pentru contracte dezavantajoase nici pentru subordonarea intereselor României unor forțe sau interese străine , oricare ar fi ele, dar atâta vreme cât am făcut aceste împrumuturi sub niște condiții trebuie să le respectăm. De acord să răspundă în fața națiunii cei care au semnat  acorduri dezavantajoase , dar deocamdată, în condițiile date, ce să facem să trecem peste acordurile internaționale pentru că vrea cineva banii ACUMA? Avem puterea , forța , dar și voința , conștiința și  ambiția Irlandei ? Mă îndoiesc.
Toate aceste lucruri ar fi trebuit să fie cunoscute de cei ce se proclamă apărătorii drepturilor pensionarilor militari și ar fi trebuit să fie mai înțelepți și mai realiști când cereau imposibilul. Dacă nu au știut atunci îi învinuiesc de diletantism și este cazul să se întrebe ce caută acolo unde sunt. Dacă au știut și au tăcut, pot fi învinuiți de manipulare și interese contrare intereselor celor pe care îi reprezintă.
Ce alegeți domnilor?
Poate alegeți o dedicație:

14 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. si inca ceva,numarul persoanelor care a caror pensii au scazut este extrem de mic,in comparatie cu numarul persoanelor a caror pensii au crescut.
    sumele sunt extrem de mici si daca,fmi nu s-a bagat,cand pensiile militare s-au triplat in unele cazuri,de ce s-ar baga,acuma.
    tu nici nu te gandesti,ca ii foarte suspect,faptul ca o mana de oameni,nu o sa isi mai primeasca drepturile niciodata,iar un numar foarte mare de oameni,primesc pensii de peste 5000 de lei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
    2. Am rugat fara injurii. Ma vad nevoit sa stterg comentariul.

      Ștergere
  3. Ma abtin sa nu injur pentru ca sinteti un fost camarat domnule Neacsu, iar eu respect pe toti camarazii, dar nu pot sa acept expresia invocata, "... nu vreau sa fac discriminare.....etc, desi banii sint..." nu revin asupra acelor informatii "divulgate" de lupoaica. Si mai stiti de ce nu pot sa accept, pentru ca sint furat cu suma de peste 1.000 de lei pe care cred ca am sa o revad la ...cailor!
    Evident ca pentru asta nu trebuie sa "deschidem focul", dar trebuie sa fim fermi fata de singurii politiceni care ne-au dat sperante!
    Cu stima, un camarad

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. OK,AIA 120 DE MILIOANE(PE 2012),CARE TI-AU FOST FURATI,FI SIGUR,CA NU II MAI VEZI.
      DAR,MACAR DIN 2013 SA REVINA PE SISTEMUL PE CARE AI IESIT LA PENSIE(LEGEA DIN 2001),CA ALTCUMVA,CU TOT CU PENSIA RAMASA,CU CUANTUMUL DIN DEC 2010,PESTE 5 ANI,DIN PENSIA PE O LUNA,NU O SA POTI SA ITI CUMPERI O PAINE,DACA CONTINUA INFLATIA SI CRIZA.

      Ștergere
  4. Domnu Neacsu
    Constatam ca pe Blogul de Mehedinti, au cam luat-o toti in dinti !
    S-a inchis "la liber" acolo!

    Ne dati voie sa mai postam si noi, cate una mica, pe aici ?
    Promitem ca nu injuram pe nimeni !
    Multumim !

    RăspundețiȘtergere
  5. Tony,
    pornesti cu un avantaj, tu stii cu cine vorbesti, eu nu. Dar nu-i nici o problema. Daca am fost colegi candva atunci stii ca nu am fost nu sunt si nu voi fi nicioodata un lingau, nu am fost nu sunt si nu voi fi cumparat de nimeni.Nu iau apararea nimanui din interese meschine. Eu cred cu adevarat in dorinta lui Dobritoiu de a face ceva pentru noui. Si pentru ca am vorbit personal cu el in afara de cuvinte i-am vazut si fata cand spunea ce spunea. A explicat si a facut-o de mai multe ori ca nu putea sa dea o lege pentru o singura categorie de pensionari pentru ca politistii si cei din SRI si celelalte structuri nu exista fonduri. E chiar asa greu de inteles si de acceptat? Legea la care se lucreaza se va aplica la toti membrii structurilor din sistemul national de aparare MI, etc.Ar fi fost o dovada de amatorism si discriminare sa se dea o lege sau reparatii numai pentru o categorie. In ceea ce priveste sursa indicata de Lupoaica, eu personal nu cred ca este asa cum a spus ea, si daca ar fi, eu nu as fi mentionat niciodata asta pe post, e clar ca a fost cinica si ... rau intentionata, nu gandeste cand vorbeste, daca era dupa mine era pensionara de mult. Dar la fel de sincer iti spun ca nu as primi banii aia nici daca as muri de foame . As prefera sa stiu ca s-au dus la familiile celor decedati ca ajutor , mai ales ca poate la unii dintre cei ramasi erau poate singurele surse de venit. Sa vii si sa spui ca ai f vrut macar banii aia, ca aveam fonduri mi se pare ....Doamne, nu vreau sa spun cum . Nu te supara. Un coleg de-al nostru si-a dat foc in fata cotrocenilor, poate a ramas infirm poate are nevoie de mediamentaie speciala.Un alt coleg de-al nostru a murit scriindu-o o scrisoare lui Basescu. Poate familia lui traia din pensia lui pe care acuma nu o mai primeste. Sa iau eu acesti bani? Mai bine merg dupa el.Poate spitalele militare au nevoie de fonduri pentru medicamente pentru zecile de mii de pensionari care NU POT TRAI FARA ELE. De ce nu s-ar duce banii astia obtinuti cu pretul unor vieti, pentru salvarea altor vieti?Nu mi-ar trebui acesti bani. Deci Tony, recunoaste ca asta e situatia pe moment, ca asa cum spunea Napoleon , ”nici o femeie nu iti poate oferi mai mult decat are ” sa avem incredere in Dobritoiu, sa vedem ce face , si apoi daca nu isi respecta promisiunile, iti promit ca voi fi primul care ii va cere demisia.

    RăspundețiȘtergere
  6. Domnu Neacsu, Ar trebui sa preluati poza aia cu piticul de pe ultima postare a domnului Burcu (aia cu Mesajul Presedintelui SCMD Dogaru: nu ma intereseaza parerea voastra, nici a altora, iar in rest ...) pentru ca, se pare ca aduce mult noroc !

    RăspundețiȘtergere
  7. Nea Vasileeee,
    Te-a facut nebunul ala ! El te-a ridicat, el te-a facut ZERO BARAT !
    Ma fac om de cultura bre, plec pe INCERTITUDINI

    RăspundețiȘtergere
  8. Interesant acolo pe Mehedinti, comentezi la 6:29, dar iti apare comentariul la 9:47 ! E diferenta de fus orear, adica e un fel de "Azi e ieri" !
    Sau, poate sunt eu carcotas si, din cauza aglomeratiei la postat comentarii, s-a blocat blogul !?

    RăspundețiȘtergere
  9. Inainte de asi da ultima suflare,sotul meu imi spunea ca voi avea o pensie frumoasa de pe urma lui.Acum abia reusesc sa traiesc pentru ca fac parte din cei aproape 9000 de pensionari militare carora li s-a furat din pensie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamna, daca as avea puterea eu as indrepta acei bani catre persoane ca dumneavaostră si catre cei care suferinzi fiind au nevoie de bani ca sa supravietuiasca.

      Ștergere

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating