joi, 7 iunie 2012

Ministrul Apărării la Caracal

Miercuri, 07.06.2012, Ministrul Apărării Naţionale,domnul general mr.(r) Corneliu Dobriţoiu  a avut o întâlnire la Casa Armatei din  Caracal,cu pensionari militari din garnizoană, membri ai SCMD şi ANCMRR. La întâlnire au participat şi delegaţii ale filialelor SCMD Dolj şi Slatina. De asemenea a participat şi doamna Cristiana Anghel, deşi un membru marcant al ANCMRR Caracal a vrut să îi refuze  accesul pe motiv de … nu se poate, uitând că localul este un local public iar participarea publicului nu era interzisă şi neştiind probabil că doamna Anghel este membru de onoare al unei filiale sindicale  a militarilor în rezervă. Până la urmă incidentul a fost aplanat şi activitatea a început cu o prezentare a situaţiei generale din armată de către domnul ministru.

Au fost expuse în general problemele care se cunoşteau şi din interviul acordat de domnul ministru. Domnul Ministru a menţionat printre altele:
·         Spiritul de corp al armatei este puternic zdruncinat;
·         Armata se confruntă cu cheltuieli prea mari pe probleme de personal;
·         Instituţia se află într-o acută criză de identitate şi acest aspect va genera - dacă nu se iau măsuri urgente-probleme de percepţie la nivel NATO, vizavi de capacitatea României de a susţine financiar obligaţiile asumate în cadrul alianţei, în procesul de planificare  comună a apărării;
·         Armata nu trebuie să fie doar o instituţie care trece pe sub Arcul de Triumf la 1 Decembrie;
·         Va prezenta o Analiză de Stare a ministerului, analiză la care va invita ca participanţi şi reprezentanţi ai asociaţiilor militarilor, analiză care va cuprinde un raport fidel al situaţiei armatei care să arate atât starea de fapt cât şi necesităţile şi priorităţile ministerului;
  • Pentru situaţiile în care ministerul în urma unor procese va fi nevoit să plătească daune unor persoane private, pensionari, acestea vor fi plătite, dar se va declanşa cercetare administrativă şi cei care se fac vinovaţi de abuz sau nerespectarea  legilor , cei care au provocat acele pagube, vor plăti personal.
În ceea ce priveşte situaţia pensiilor şi pensionarilor, domnul ministru a precizat:

1.       Citesc şi eu unele bloguri şi site-uri cu specific militar, iar  când nu am timp, departamentul media mă informează cu tot ce se discută şi vă preocupă, ştiu că sunt unele preocupări sau temeri  că ar exista unele incapacităţi de comunicare ori tendinţe  care vă spun, îmi sunt străine, de aceea pot să vă asigur sunt informat şi vă cunosc  problemele şi nu mă voi abate cu un pas de la promisiunea de a vi le soluţiona;
2.       Nu se poate şi nu voi accepta ca cea de-a doua instituţie  în preferinţele şi încrederea populaţiei  să fie adusă în genunchi. NU VOI ACCEPTA AŞA CEVA !
3.       Cunosc faptul că sunt unele neînţelegeri între unele asociaţii sau forme de asociere ale  dumneavoastră la anumite nivele. Vreau să îngropăm securea războiului. Ştiu că aceste divergenţe au plecat dintr-o politică de învrăjbire  abil  dirijată. Este condamnabil că cineva s-a jucat cu rezerva de mobilizare  a armatei, promovând  sau avansând pe funcţii, persoane care nu au nici o pregătire militară. Nu poţi include în lucrări la mobilizare persoane care au fost avansate la apelul de seară, fără competenţe în domeniu şi se pune chiar problema unei anchete judiciare în acest domeniu;
4.       În ceea ce priveşte rezolvarea problemei pensiilor, acestea se vor rezolva aşa cum am mai spus pe etape, datorită problemelor financiare. Chiar dacă la minister s-au identificat fonduri pentru rezolvarea  problemei revenirii la cuantumul  din Decembrie 2010 pentru cei cărora le+a scăzut pensia prin revizuire, pentru celelalte ministere , respectiv MAI sau SRI, acest lucru nu este posibil şi la nivel guvern şi chiar politic s-a decis să nu se creeze discrepanţe sau discriminări între ministere , care ar duce la nemulţumiri sau chiar disensiuni  între categorii de  pensionari;
5.       Zilele următoare va fi prezentată o hotărâre  a parlamentului care va stipula modul în care va fi rezolvată această problemă;
6.       Pe data de 08.06.2012 Ministerul Apărării va prezenta un Comunicat cu privire la înfiinţarea unei comisii formate din membri ai ministerului, reprezentanţi ai asociaţiilor militarilor şi membri ai comisiilor de apărare şi finanţe ai parlamentului, care vor colabora la reproiectarea pachetului de legi pentru apărare, începând de la legea 80 şi incluzând Legea Pensiilor. La nevoie unde va fi necesar ne gândim şi la cooptarea unor reprezentanţi ai MAI şi SRI;
7.Am dat ordin în ceea ce priveşte accesul tuturor rezerviştilor în sediile Cercurilor Militare, indiferent de asociaţia dincare fac parte. De acuma dacă veţi mai întâlni refuzuri, vă rog să mă inştiinţaţi, pentru că deja se va intra la neexecutare de ordin.
Cam acestea au fost punctele mai importante  prezentate de domnul ministru atât în cadrul prezentării cât şi ca urmare a unor interpelări sau luări de cuvânt. După expunerea domniei sale, a urmat prezentarea  de către col.( r ) Hurezeanu a unor cereri şi propuneri ale ANCMRR Caracal, în 18 puncte, aproape toate similare cu cele deja înaintate de diferite asociaţii sau filiale şi postate pe bloguri, exceptând unele probleme cu aspect specific, cum ar fi problema sediilor Cercului Militar şi Casei Ostaşului din Caracal. De asemenea s-a cerut ca ministerul să sprijine financiar ANCMRR, ca asociaţie de utilitate publică. Domnul Ministru a replicat că datorită situaţiei financiare  rezolvarea acestei cereri va rămâne  suspendată.
Au mai luat cuvântul domnul Dogaru Dumitru de la SCMD  Slatina şi doamna Cristiana Anghel care a cerut domnului ministru să nu se umble cu jumătăţi de măsură când este vorba de respectarea drepturilor militarilor sau repararea unor nedreptăţi.
Pentru că a venit vorba de domnul Dogaru, Iniţiatorul SCMD nu a fost prezent dar a trimis doi reprezentanţi, doi vicepreşedinţi din care unul a reuşit să îl reprezinte cu succes, cerând domnului ministru –„în spiritul celor spuse de domnul ministru vizavi de securea războiului”-nici mai mult nici mai puţin decât să ÎL DESTITUIE PE ŞEFUL ANCMRR ŞI SĂ NUMEASCĂ ÎN LOCUL LUI PE CINEVA DE LA SCMD ???????????????????????????????.
ECCE HOMO

Este inutil să mai spun că toată lumea a rămas interzisă la prezentarea unei cereri atât de absurde şi prosteşti. Dacă acesta este mesajul cu care domnul general Bălan a venit din partea domnului Dogaru, atunci am mai reuşit să ne facem de râs încă odată. Probabil domnul Dogaru crede că dacă dânsul îşi permite să îşi bage nasul în problemele filialelor şi să încerce să suspende preşedinţi de filială care NU AU FOST NUMIŢI DE DÂNSUL CI AU FOST ALEŞI DE ADUNĂRILE GENERALE, şi domnul ministru îşi poate permite să se amestece în problemele interne ale asociaţiilor militarilor în rezervă. Propunerea domnului Bălan, vicepreşedinte al SCMD s-a lipit ca şi cocoşatul de gard, pe  dorinţa domnului ministru de a aplana disensiunile dintre asociaţiile militarilor, dorinţă exprimată cu doar 15 minute înainte. Dacă asta este politica SCMD, şi aceştia sunt oamenii care o conduc, putem aştepta 1000 de ani până la unirea tuturor militarilor şi realizarea unei forţe cu adevărat puternice. Ale cui interese le-a reprezentat domnul BĂLAN ?
Vă daţi seama cum vor fi de acum relaţiile dintre ANCMRR şi SCMD Caracal, după de domnul Bălan le-a aruncat pisica şi a plecat la Bucureşti.
Întâlnirea a luat sfârşit fără alte probleme, părerea generală fiind că există disponibilitate din partea ministerului cel puţin, pentru rezolvarea problemelor militarilor de toate categoriile, singurele necunoscute fiind cele de nivel tehnic, financiar.
P.S. În ceea ce priveşte variantele apărute pe bloguri, lansate de unii care pretind că deţin „surse”, domnul ministru a afirmat că datele respective nu provin din surse ale MApN, că cunoaşte zvonurile respective dar nu este nimic real din ce se susţine acolo. Proiectul unei viitoare legi a militarilor urmează a fi întocmit, discutat analizat şi aprobat de comisia pe care doreşte să o formeze luând în discuţie orice propuneri sau variante care vor fi agreate.

UPDATE
DOBRIȚOIU CONFIRMĂ:
Așa cum spuneam , ministrul apărării a înființat comisia pentru reproiectarea pachetului legislativ militar.Așa procedează un ministru care se respectă, un ministru care își respectă angajamentele.Acuma săriți la proteste doamna Calioanu, aveți toate motivele.
Protestele e bine să apară daca ministrul nu va fi ajutat sau va fi blocat în activitățile sale și pentru a ști acest lucru este nevoie de colaborare și apropiere, nu de strâmbe si fitile.
Ministerul Apărării Naţionale a decis constituirea Comisiei pentru elaborarea actelor normative care să reglementeze reconstrucţia sistemului de pensii militare ocupaţionale.
Comisia va avea ca misiune analizarea şi evaluarea situaţiei actuale a pensionarilor militari din perspectiva aplicării legilor 119/2010, 263/2010 şi a OUG 1/2011, în vederea elaborării actelor normative care să reglementeze drepturile actualilor pensionari militari, cât şi cele ale viitorilor pensionari militari, în prezent în activitate.

Preşedinte al acestei comisii a fost numită Simona Luminiţa Sîrbu, consilier al ministrului Apărării Naţionale, specialist în drept. La lucrările comisiei vor fi invitaţi parlamentari şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi sindicatelor cadrelor militare în rezervă şi în retragere.

În prima reuniune a acestei comisii, stabilită pentru săptămâna viitoare, va fi aprobat calendarul acţiunilor.
“Consider că acest prim demers întreprins astăzi este o dovadă a respectului pe care îl datorăm celor care şi-au făcut şi îşi fac datoria faţă de ţară, precum şi o probă a faptului că ne ţinem promisiunea de a acţiona pentru redarea demnităţii şi a drepturilor unei categorii nedreptăţite de măsurile arbitrare luate anterior. Comisia s-a născut din nevoia stimulării unui dialog social efectiv între rezerviştii şi militarii în retragere, societatea civilă şi sfera politică, în interesul soluţionării problemelor reale acumulate”, a apreciat ministrul Corneliu Dobriţoiu.
sursa:  Biroul de Presă al MApN
Preluat de pe infomondo militar

10 comentarii:

  1. INTOXICARE ? dezinformare ? instigare ? ubject: PENSII MILITARE !


    Mai 29, 2012 at 3:29 pm
    Pe surse, dar concret:
    1. Din luna iunie, ca prim pas in repararea nedreptatilor comise militarilor de cariera de regimul basist, toti fostii militari cu pensii micsorate ca si cuantum, vor primi pensiile in vechiul cuantum, deci nu militare, ci doar in vechiul cuantum. Decizia se va lua maine, sursa mea spune ca e rutina, decizia este deja luata.

    2. Nu stiu cand si cum se vor returna diferentele pentru cele 5 luni, insa se vor returna. Pentru cei pensionati din M.Ap.N. in cursul acestei veri.

    3. In viitorul program de guvernare al USL (deci dupa parlamentare), se vor reintroduce din nou pensiile militare ca si concept in legislatia romana. Pentru M.Ap.N. – va fi cam aceeasi L. 164/2001 cu cateva mici modificari.

    4. De viitoarele pensii militare nu va mai beneficia tot personalul M.Ap.N., M.A.I., S.R.I., S.I.E. si S.T.S.., ci doar personalul militarizat acum in activitate. Personalul militarizat va fi definit ca personalul cu atributii concrete in desfasurarea actiunilor militare (de lupta, interventie), a caror munca este nenormata si nu este reglementata de criteriile de salarizare si securitate in munca stabilite de Codul Muncii si care are atributii militare si dupa iesirea la pensie (rezervistii din planurile de mobilizare). Cel mai probabil ca vor disparea din schema posturile militarizate fortat precum cele pentru finantisti, juristii, preoti militari, economisti, psihologi, C.I.-isti si altii care vor fi dezbracati de uniforme, posturile respective fiind transformate in posturi de civili cum e dealtfel si normal.
    Concret: de pensii militare va beneficia personalul M.Ap.N. aproape in intregime si putinele structuri militarizate din celelalte ministere (jandarmi, detasamentele diverse de interventie, pompieri militari si cam atat).

    5. Dupa emiterea noii legi a pensiilor militare, de pensii militare vor rebeneficia doar acei pensionari proveniti din structurile militare aflati acum in plata si care au beneficiat pana la 01.01.2011 de pensii militare (indiferent de minister si de posturile detinute) si care vor emite obligatoriu o cerere in acest sens. Aici apare surpriza si se despart apele. Noua lege a pensiilor militare include in proiect o prevedere de normalitate: daca in urma revizuirii in baza OUG 1/2011 a rezultat o pensie mai mare decat calculul dupa legea pensiilor militare, cei in cauza au 2 variante:
    - sa ramana cu acel cuantum, dar pe OUG 1/2011, deci respectivii nu pot rebeneficia de pensie militara in cuantumul marit calculat pe legea civila. Respectivii trebuie sa decida singuri: ori vor pensie militara, ori vor pensie civila si raman cu ceea ce decid;
    - sa rebeneficieze de pensie militara in cuantumul calculat dupa noua lege a pensiilor militare, fara a mai avea pretentii la marirea acordata de OUG 1/2011. Nu vor fi obligati sa restituie bani inapoi cum ne-au impus noua basistii, insa din nou cei in cauza trebuie sa decida singuri ceea ce vor: firfirei basisti in plus sau un dram de demnitate;

    Este de asteptat ca cei mai multi dintre cei cu cuantum marit pe OUG 1/2011 nu o sa mai ceara niciodata revenirea la o pensie militara cand vor constata ca pierd 50-100-200 lei, vor prefera cuantumul civil si pensia civila si gata, se pierd singuri. Preferinta previzibila a acestora nu e nicio paguba pentru ministere, nici ca resursa umana, nici ca impact bugetar. Cei mai multi au varste peste limita acceptata pentru mobilizare, deci nici macar nu mai sunt rezervisti, iar pe de alta parte, ministerele vor plati mai putine pensii militare, ceea ce inseamna o povara bugetara mai mica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre acest comunicat spuneam in post scriptum.Deci intoxicare. Sau mai bine zis gulgute introduse cu scopul de a da sperante unora sau de a-i intarata pe altii, cu scopul ca dupa iuniwe pana in noiembrie sa produca nemultumiri. Domnul ministru a negat aceste zvonuri.

      Ștergere
  2. Comunicatul ....comunicatul.Dar despre atitudinea conducerii SCMD ce părere aveți? Am tras atâtea semnale referitor la bătaia de joc manifestata fata de președintele și BIROUL OPERATIV al FILIALEI SECTORULUI 6.Nu ne-ați crezut! Iata continuarea.Si stați liniștiți ca va vine rândul!Cum ridicați clonțul cum va suspenda accesul la pagina de INTERNET.Mai rău decât pe vremea lui CEAUȘESCU!S-o credeți voi mai îmbuibaților pe banii oamenilor! Murim cu voi de gat! Hai provocați-ne mai mult ca veți vedea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Galateanu, Welcome to club !
    Cred ca nu stiti pe al cui blog ati postat daca imi reprosati ca nu am luat sau iau atitudine vizavi de pozitia CD.Cine pe cine nu a crezut? Cand acuma mai putin de un an va trimiteam un mail prin care va avertizam asupra ceea ce va urma , mi-ati trimis un mail prin care m-ati rugat sa nu va mai plictisesc cu aceste probleme. Asa ca eu baiat cu bun simt nu -am mai plictisit.Era dreptul dumneavaostra, v-am respectat dorinta. Dar sa veniti aici acuma si sa imi spuneti ca ati tras semnale sau ca eu nu am facut nimica , este deja prea mult. Ma gandesc ca poate ati postat crezand ca sunteti pe blogul altcuiva. Altfel nu se explica.

    RăspundețiȘtergere
  4. cristiana irina anghel7 iunie 2012 la 19:27

    Multumesc pentru probitate si corectitudine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu aveti pentru ce. Nu mai e cazul sa mentionati, e ceva normal. Imi cer scuze ca a trebuit sa va las atunci, a fost totusi bine ca m-am dus sus, as fi pierdut perla lui Balan.

      Ștergere
  5. 1.Dl.Dobritoiu este si ministru de interne si al SRI de-l intereseaza soarta pensionarilor acestor ministere ?
    2.Inainte de a veni USL_ul la guvernare nu s-a pus problema revenirii la pensiile din 2010 in nu stiu cate etape.
    Incalcarea unor legi, principii de drept si a Constitutiei NU se poate reglementa in etape !!!
    Sau acest lucru va fi folosit ca mita electorala in toamna ?
    3.Intre membrii ANCMRR si SCMD NU exista disensiuni ci NUMAI intre membrii conducerilor centrale.
    Majoritatea membrilor ANCMRR sunt si membri ai SCMD, cum e si cazul meu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Domnul Dobritoiu nu este si nu a afirmat ca este si ministru al Internelor si sef al SRI,doar ca va coopera si va coopera si cu membri ai celor doua structuri pentru ca o eventuala lege a pensiilor de styat ocupationale va cuprinde si celelalte structuri din sistemul national de aparare si atunci trebuie armonizate puncetele de vedere. Cred ca stiati asta, dar vreti asa, sa aruncati cu piatra doar doar face valuri.
      2.Inainte de a veni USL-ul la guvernare nu s-a vorbit de loc la revenirea pensiilor la nivelul anului 2010 pentru cei carora le-a scazut prin recalculare. Deci, si aici incercati marea cu degetul
      3.Domnul Ministru nu a afirmat ca intre membrii ANCMRR si SCMD ar fi disesnsiuni, a firmat ca” sunt unele neînţelegeri între unele asociaţii sau forme de asociere ale dumneavoastră la anumite nivele.” Nu a aformat nimeni ca dumneavaostra sunteti o zi ANCMR-ist si o zi SCMD-ist, iar in pauze va dati palme. Dar ati putea incepe, daca asa ati inteles din ceea ce scrie aici. Domnul Ministru cand a spus anumite nivele,nu s-a referit la nivelul celula stem ci la nivelul de sus, la care faceti si dumneavaostra referire. Sa nu fi inteles oare despre ce nivele era vorba ? Deci si aici aveti o incercare nereusita. Persverati insa, sunteti pe drumul cel bun .

      Ștergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi cer scuze autorului, din greseala , din cauza mousului, am eliminat fara sa vreau acest comentariu.

      Ștergere

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating