duminică, 2 ianuarie 2011

ASOMAREA DIVINA

BUGETUL PE 2011 SI CALEA NATURALA                                                                       
          Am avut nefericirea sa urmaresc acum ceva timp la tv o emisiune care discuta despre bugetul de stat recent, fierbinte votat in Parlament. Nici nu mai conteaza la care televiziune, nici nu spun, ca sa nu ii fac publicitate mascata. Printre invitati, doi membri ai opozitiei, la video telefon , doi membri ai Guvernului, unul din UDMRsi altul din PDL. Nu are rost sa mai insist pe subiectele dezbatute, ca de obicei, ca peste tot, degeaba. Ei vorbesc, ei se cearta, noi privim ca vitelul si ne culcam cu amaraciune in suflet. Cate unul din noi, nu se mai scoala dimineata cu gandul la ceea ce a auzit la tv.

         O replica, scapata din greseala de domnul Gheorghe, reprezentantul PDL, mi-a dezvaluit ceea ce banuiam dar nu credeam ca o sa aud. Care gheorghe ? Nici nu conteaza, e UN GHEORGHE din PDL, ca oricare altul din partid din Romania, din lume, nu spun si mai cum ca sa nu ii fac reclama mascata.Ei bine, acest gheorghe cu litere mici, pentru ca nu merita altfel, a scapat porumbelul si a tradus pentru toti romanii care este strategia partidului din care face parte, a guvernului in ceea ce priveste cetatenii acestei tari .

            Concret, a fost intrebat – e adevarat de vre-o 4-5 ori, pana sa gaseasca raspunsul potrivit- cum explica miscorarea bugetului alocat invatamantului preuniversitar, buget care va scadea cu 27%. Moderatoarea l-a intrebat daca prin micsorari salariale sau prin disponibilizari. Cum nici una din variante (desi ambele viabile, probabile, rentabile si aplicabile pentru guvern) nu dadea bine la imagine, dupa ce a fost rugat insistent sa dea totusi un raspuns, domnul gheorghe cu G mic, a scos porumbelul: “Nu vom da afara oameni, vor pleca (tineti-va bine) pe cale naturala”.

          Mai cititi odata “ pe cale naturala “, adica prin” ASOMARE DIVINA “ ca sa fiu mai plastic. Scurt moment de soc pentru moderatoare si pentru invitatii din studio. Dupa care moderatoarea il intreaba “ adica prin deces” ? Aici domnul gheorghe nu a mai stiu ce sa spuna si i-a sarit in ajutor colegul din UDMR, spunand ca “pe cale naturala“ in acceptiunea Guvernului inseamna prin pensionare si prin renuntarea la profesorii suplinitori. Daca aceasta era in acceptiunea domnului de la UDMR solutia salvatoare, constat ca la conducere sunt oameni care fie nu stiu sa vorbeasca fie nu stiu sa gandeasca.
              Doresc sa anunt pe aceasta cale onor membrii din coalitie ca ceea ce platesc ei din bugetul statului la profesori, nu este persoana in sine ci activitatea desfasurata. Pentru ca nu toti profesorii sunt platiti ci doar cei care lucreaza sau sunt la pensie, dar ca urmare a unei activitati prestate si a contributiei personale anterioare. Prin iesirea unui professor la pensie, bugetul tarii nu face economii ci face cheltuieli in plus. Pentru ca va trebui sa plateasca atat orele pe care le va prelua un alt professor cat si pensia tanarului pensionar, deci cheltuielile bugetare se dubleaza aproape, pe postul respectiv. Nici prin eliminarea suplinitorilor nu se fac economii pentru ca norma trebuie facuta de altcineva, orele tot trebuiesc tinute si platite.Asa ca incercarea de a drege busuiocul a fost de fapt o gogomanie la fel de mare.

          Si atunci, cum prin masurile pomenite de colegul UDMR-ist nu se pot realiza economii, sau nu se justifica diminuarea bugetului la capitolul respectiv, rezulta ca totusi gheorghe a avut dreptate si a spus adevarul, pentru ca prin asomarea divina, pe cale naturala, nu se mai plateste pensie, dar orele tot trebuiesc platite catre cel ce le va prelua. Si daca situatia sta asa si gura lui gheorghe adevarul a grait, poate aflam si in celelalte domenii in care a scazut bugetul, cam care este planul la “plecari pe cale naturala ? “ S-a facut cumva planificarea plecarilor pe judete, pe categorii de varsta, pe sexe, confesiuni religioase sau profesii ? Nu de alta dar speram sa nu se faca vre-o discriminare. Putem presupune ca la fiecare minister reducerile bugetare se realizeaza prin aceeasi metoda? Daca da, cei interesati sa se treaca pe liste.
Acuma cateva luni, circula o anecdota legata de o OG prin care se specifica

“ Incepand cu data de 01.01.2011, pensionarii vor avea dreptul sa traverseze strada pe rosu.

Daca rezultatele nu sunt cele scontate, incepand cu 1 Februarie, va fi obligatoriu.”

La auzul anectdotei, am ras, am crezut ca e doar o anecdota. Acuma nu mai rad, s-a adeverit. Astept masurile pentru cei care trec strada pe rosu si nu au “norocul” sa dea vre-o masina peste ei. Vor fi amendati ?O alta sursa de bani pentru guvern.

2 comentarii:

  1. Corect... asa este... pe cale naturala, intra in categoria "ei au vrut-o noi decat i-am ajutat"
    gluma buna.....altfel zis mai avem 27 de zile de drepturi dupa care obligatoriu ori vom ramane pe o parte a strazii ori asteptam vre-o masina si trecem dincolo....

    Poate ar fi interesant daca ne-am aduna cu totii
    pe partea noastra de strada si am trece cu totii la "ei" si i-am intreba "delicat"... dece lor nu li se intampla nimic daca trec mereu pe rosu, si tot trec pe rosu de ceva vreme. Chiar interesant ar fi daca....

    RăspundețiȘtergere

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating