sâmbătă, 22 ianuarie 2011

CINE VREA MOBILIZAREA ?


 CINE VREA MOBILIZAREA SI DE CE ?
Pe 25.11.2009 aparea Legea nr. 355/2009 privind regimul starii de mobilizare partiala sau totala a fortelor armate si al starii de razboi. Legea 355/2009- Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 805 din 25 noiembrie 2009
Pe 10.08.2010 apare un proiect al M Ap.N privind soldatii si gradatii rezervisti,  mentionat in presa zilei, apoi gata . Asociatiile militarilor rezervisti si activi abia au sesizat aspectul, fara a-l aprofunda, fara a-l studia, fara a-l dezbate. Erau alte probleme de actualitate atunci, printre care si proiectul actualei Legi 263.

Acuma o alta abordare a subiectului se pune pe tapet, ordinele de mobilizare ale rezervistilor si rezervistilor voluntari.

 De ce acuma?
Pai parerile sunt impartite. Scenarii si teorii ale conspiratiilor exista.
1. Se doreste abaterea discutiilor presei si militarilor rezervisti de  pe tema pensiilor militare. Un alt subiect, o alta amenintare –voalata- le-ar putea diminua zelul si interesul pentru pensii  ca si CAS subiecte care au pus guvernul si conducerea tarii intr-o situatiei delor placuta. Cu cat se sapa mai mult cu atat apar mai multe mizerii, greseli, “dificultati in comunicare” pe care nici cei mai “ simtiti” parlamentari ai puterii, obisnuitii emisiunilor dedicate subiectelor nu le mai pot gestiona. Ieri, pus efectiv in imposibilitatea de a raspunde unor aspecte prea evidente legate de CAS, un cunoscut “ razboinic” al puterii  a spus  “ nu sunt specialist, intrebati pe cineva de la fisc sau finante” . Si avea dreptate. De vina sunt televiziunile care accepta orice taraie- brau din partea conducerilor partidelor aflate la putere, doar de dragul ratingului, in loc sa invite pe cei ce au intocmit proiectele de lege sau au responsabilitati pe linia  subiectului discutat. Astfel ne vedem mereu cu aceleasi paratraznete gen Visan, Talmacean, si altii, imuni la orice li s-ar spune si gata sa isi slujeasca stapanii care ii vor rasplati cu darnicie pentru momentele dificile prin care au trecut in locul lor.

2. Se doreste avertizarea mai mult sau mai putin mascata a militarilor in rezerva prin unele masuri pe care guvernul le va lua pentru a le stavili entuziasmul “revolutionar” si amenintarile tot mai dese ale conducerii sindicatului militarilor care sare la gatul presedintelui, precum soricelul la gatul elefantului. Nu prezinta pericol, dar enerveaza. Nu ar fi exclus sa vedem cateva ordine  de mobilizare sau pentru“clarificarea situatiei militare “ pe numele unor personae prea galagioase. Ipoteza nu e lipsita de oarecare posibilitate, daca ne gandim la “ alarma “ data Ministerului de Interne exact in ziua in care sindicalistii din MI   aveau programata actiuni de protest.
  3. Se urmareste in prima faza pastrarea unei struto-camile rezerviste, a unei rezerve mixte  profesionisti-voluntari, dupa care  cand lumea se va obisnui cu prezenta voluntarilor, va renunta definitiv la rezervistii proveniti din cadrele active pentru a scapa astfel definitive de aceasta categorie si de cheltuielile si obligatiile fata de acestia.

   4. Domnul  presedinte Basescu  detine unele informatii ca situatia incepe sa se inflameze. Serviciile secrete, spre deosebire de vremurile securitatii, il informeaza cu toate datele privind nemultumirile populatiei si cum semnele sunt mai mult decat clare cu privire la presiunea existenta in randul tuturor  categoriilor sociale, exista temerea ca mamaliga va exploda. Ce poate sa faca Basescu ? Pai sa renunte la masurile  luate, dar asta ar insemna moarte clinica. Atunci ? Ar mai fi doua solutii:
a) una ar fi canalizarea acestor nemultumiri pe o directie dorita , sau orientarea nemultumitilor catre un lider dirijat. Si circula pe net unele informatii cum ca domnul Basescu s-ar teme de anumite persoane cunoscute in mediul militar , care ar fi “ contra Basescu”si in acest sens este vehiculat numele unei persoane care a stat in ultimul timp ca ursul, in stare de degerare. sau hibernare. Frumoasa incercare, dar oricine stie ca ursul iarna hiberneaza si nu poti conta pe el ca membru activ, decat ca poartener de somn.
b) alta ar fi sa declare un scurt exercitiu de mobilizare (motivat poate de situatia tensionata din Coreea) aprobat de pupaciosii din CSA, exercitiu care la da ocazia instaurarii “ca exercitiu“ a unei stari semimilitarizate, care sa tina oamenii ocupati si sa le mai astampere  spiritul activ. Si inca un aspect deloc de neglijat. Speriat ca situatia ar putea degenera, domnul Basescu s-a gandit la modul in care ar putea face fata unei mase mari de oameni si cum sa puna in aplicare unele masuri suplimentare. Si s-a trezit brusc in situatia ca nu poate face nimic pentru ca nu are cum sa mobilizeze fortele  neavand legislatia in domeniu completa. Nu este deloc absurd  si nici exclus.

Una peste alta , oricare ipoteza ar fi cea adevarata , nu este exclusa nici o combinatie de motive , dar toate au la baza teama puterii ca situatia evolueaza si nu sunt in masura sa-i faca fata .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating