vineri, 9 septembrie 2011

PERSPECTIVE - III

Tendinţe, confirmări de pe amble maluri
                 Aşa cum spuneam în articolele precedente, lupta politică în România poartă amprente Dâmboviţene inconfundabile. Discutam chiar în dimineaţa aceasta cu cineva despre Caragiale şi a sa scrisoare pierdută şi am căzut de acord că e mai actual decât la vremea cănd a scris scrisoarea. Faimosul citat atribuit  de Plutarh lui  Cezar,  “iubesc trădarea dar urăsc pe trădători”pus în gura lui Farfuridi are parcă alt sens, mai josnic şi nu trebuie să ne mire că din toate ţările moştenitoare ale averii culturale şi filosofice romane , trebuia ca tocmai noi să îl preluăm şi să îl naturalizăm cu succes. Domnul Băsescu când afirmă că   "Un guvern se face numai cu soluţii imorale" dă girul şi avizul prezidenţial unor astfel de apucături. Şi atunci să ne mai mire că avem în parlamentul României un partid al celor care şi-au trădat vechile partide? E la fel de adevărat că trădarea acceptată sau nu, plăcută sau nu, este în folosul cuiva şi acel cineva nu îşi face problem de morală când profită de actul trădării, chiar dacă nu îi place faţa trădătorului şi nici ipostaza de a fi la rândul său trădat.
               Şi uite aşa, vorbind despre trădare ajungem plecând de la Cezar, la ziua de azi când PSD este trădat dar trădează la răndul său. Nu mă refer aici la PSD în ansamblul său ci la elemente ale partidului, senatori, sau grupuri.
Mai întîi senatorul Ion Vasile pleacă din PSD şi se ascunde,  unde  dacă nu în partidul trădătorilor care în paranteză fie spus pare a fi pe cai mari. Am spus pare, dar sincer, cred ca are sanse mari să prindă guvernarea. De ce ? Pentru că :
1.      Are în componenţa sa foşti membri ai tuturor partidelor, care încă mai au legături fie personale fie de afaceri fie politice cu vechile partide, deci oricând cu o uşă deschisă spre negocieri cel puţin, dacă nu mai mult;
2.      Atât USL căt şi coaliţia de la guvernare sunt şubrede, menţinute una  din teamă, prin ordine şi pumni în masă, deci impusă nu dorită, alta dorită de toate părţile componente dar menţinută prin şantaj reciproc datorită tot diferenţelor de opinii pe unele aspecte. Ei bine tocmai aceste  aspecte fac din UNPR un partid aflat în vizorul ambelor părţi, tocmai pentu că e format din trădători deci oameni fără scrupule care pentru interesul propriu pot trăda sau trece dintr-o barcă în alta dintr-un pas. Aşa că vechiul dicton ar trebui să se transforme în “ Urăsc trădarea dar am nevoie de trădători
3.      Este singurul partid care nu prea iese la atac în media  şi mai ales – cu ştiinţă sau nu – nu face propagandă negativă, deocamdată se preocupă doar de imaginea proprie , fără a umbla la imaginea altora. Ori sunt convinşi că au ceilalţi grijă să se facă de râs singuri, ori pregătesc materialele pentru mai tărziu, când vor avea nevoie de ele, dar deocamdată duc o luptă liniştită, fără valuri, discretă dar eficientă.  
4.      Cînd coaliţiile se vor sparge, UNPR va fi curtat şi dorit de toate partidele care vor să formeze o majoritate.Şi semne de spargere sunt în ambele părţi sau cum ar spune un artilerist, reglajul este terminat, se poate trece la tragerea de efect.
            Apoi filiala Buzău spune pas conducerii de la Bucureşti în privinţa alegerilor la consiliul local, urmînd varianta firească a situaţiei de pe teren, indiferent de deciziile de laborator luate de Bucureşti. În plus, denuţă coaliţia şi înţelegerea cu PNL Buzău. De ce spun varianta firească? Pentru că mie mi se pare fires, ca deciziile sau propunerile  privind candidaţii din teritoriu să vină din teritoriu, acolo unde filialele cunosc situaţia şi şansele reale ale partidelor şi candidaţilor. După primirea acestei situaţii Bucureştiul trebuia să analizeze, să vadă care este procentajul şi să încerce să echilibreze procentajul în sensul dorit, schimbând câte ceva acolo unde proportiile ar fi  sensibil egale, nu unde şansele candidatului propus de conducere  sunt aproape de zero. Este interesant de văzut ce va face conducerea PSD şi a USL. Îşi va sacrifice PSD  filiala de dragul înţelegerii la vârf? Şi cine garantează că nu vor mai apărea şi alte cazuri ? Şi atunci ce va face? Va risca să rămănă fără filiale care ar putea nu numai să iasă din USL ci chiar să treacă incorpore la alte partide  şi cel mai aproape şi convenabil ar fi exact .. UNPR.
 Sau va accepta situaţia şi decizia filialei Buzău, trăgând învăţămintele de rigoare? Grea situaţie, cunoscînd firile orgolioase ale şefilor USL.
           PDL a început campania de re-branduire, pastelcolor şi organizatoric, schimbă culoarea pe de o parte dar pe altă parte o denunţă arătând lumii prin vocea preşedintelui ţării (ce trebă o avea preşedintele ţării cu rebrenduirea unui partid din ipostaza sa de om echidistant, fără simpatii politice, aşa cum cere Constituţia), nu ştiu dar cui îi pasă ? Cert este că PDL face eforturi pentru a – şi mobiliza forţele proprii de o parte, pentru a determina alegătorii să …. stea acasă la alegeri pe de altă parte, pentru că nu e aşa,  singura şansă de a obţine voturi pentru PDL este absenţa a cât mai multi cetăţeni de la vot. Pentru aceasta PDL continuă cu măsurile antipopulare, şi ridiculizarea opoziţiei (care dă şi ea o mână de ajutor aici) şi mai nou aduce pe post la dezbateri feţe noi, pregătite, care fac faţă atăt moderatorilor căt şi opoziţiei. A trecut epoca “sanitarilor    “Tălmăceanu  Canacheu, Vişan, şi uite că re-branduirea se face şi la nivel imagologic şi tactic. De aici ar putea să înveţe şi USL deşi au început să schimbe şi ei garnitura, trimiţndu-l pe calmul şi educatul Zgonea care aduce un plus de siguranţă şi bun simţ argumentelor USL. Dar eu mă refeream la acţiuni mai ample de reorientare a politicii de atragere a cetăţenilor la vot din partea USL. Să fiu sincer cred că dacă cetăţenii sunt convinşi,  nu forţaţi, convinşi să iasă la vot, USL poate câştiga alegerile. În caz contrar, va câştiga PDL.
 Dacă tot suntem la capitolul PDL, să notăm că începe să se contureze ceea ce spuneam vizavi de spargerea PDL (că cea a USL prezisă şi ea, este din păcate în curs prin reacţiile unor filiale din Buzău, Călăraşi parcă şi .. mai vedem ) şi fie datorită unei posibile prostii (intenţionate?) fie datorită încrederii prea mari în forţele proprii şi bagatelizarea imparţialităţii actului juridic, faptul este aproape de împlinire mai repede decât era de aşteptat. Ceva semne sunt:
1.      Relaţiile cu UDMR schioapătă din ce în ce mai mult;
2.      În cadrul partidului se duc lupte grele, surde dar grele; cine crede că Berceanu & Co. au lăsat armele se înşeală, iar spectrul neintrării la guvernare are o înfăţişare groaznică pentru bieţii PDL-işti. După cum spunea doamna Stănoiu, PSD-iştii abia aşteaptă să treacă la volan şi să te ţii vânătoare de vrăjitoare. În plus mai există şi o opoziţie anti-Băsescu clară, mai ales că nu toţi sunt de acord cu transformarea Elenei în Margaretă;
3.      La orizont apare o nouă stea, poate surpriza surprizelor, poate Fetiţa cu Chibrituri sau Scufira Moşie. Cel Evitat de Marcel Pavel,  şi-a adus aminte că mai are o fată încă nevalorificată în politică şi cum Împărăţia de Vest a fost dată fetei necuvântătoare, cea de est, Moşia de acasă este dată  celeilalte fete, fata cuminte de acasă. De ce această împărţire ? Elena nu ştie limba română şi dacă primea moşia de aici s-ar fi umplut de respect, iar gramatica limbii române ar fi suferit modificări cărora nici 10 guverne Boc cu 10 OGU pe zi nu i-ar fi putut face faţă. Aşa că măcar afară, necunoaşterea limbii engleze nu ar ridica semne de întrebare, este ceva normal printre parlamentarii Europeni. Becali ştie de ce. Deci Elena afară, Ioana în ţară. Şi dacă până acum se părea că Ioana e cea fără de ţară, uite că a primit de la tătuca verde la aruncarea în politică şi a pus-o de un nou partid, de centru-dreapta. Partid care este gata să preia elementele PDL-iste fidele, după dezmembrare. Cine nu a auzit de Mişcarea Populară să ţină urechea plecată la OSIM unde se înregistrează proaspătul copil care pentru orice eventualitate are mai multe destinaţii, just in case. Este interesat de văzut dacă acest partid va fuziona sau va prelua sau va înghiţi alt partid care a primit stop la înregistrare sau alt partid care este plin deja de fugari. Cred însă ca Oprea  îşi va păstra independenţa mai ales că are nişte poliţe cât copita lui Ducipal de plătit marinarului care pe vremuri îi solicita  câte o cameră pe la Agat. Să fie doamna Ioana noua Tatcher ? Nu este exclus pentru că oricât ar fi cocoşica de utilă, nu poate sări peste pupilele matelotului. Iar dacă ne luăm după modul în care Ioana trânteşte uşa în nas presei care deja o urmăreşte, este clară pe cine moşteneşte.
Până acum suntem în plan, toate cele spuse confirmate, lucrurile prind contur aşa cum spuneam şi surprizele se dezvăluie una câte una.
Nu sunaţi, mai ies eu din când în când.

6 comentarii:

  1. Da...nu trebuie ignorat, dar cati sunt atenti la "puterea cuvantului" tau? Felicitari! Toata admiratia!

    RăspundețiȘtergere
  2. Salutare, Marine! Ti-aduci aminte de smecheria cu EBA, pe care n-a putut, chipurile, s-o impiedice sa candideze pentru Parlamentul European? Ma si gandeam, cat mai tine razbunarea lui tatucu pe fata cea mare, pentru casatoria fara aprobare cu Bodo? Se pare ca "sanctiunea" s-a prescris si Ioana are liber la treptele parlamentare. Are vreun rost sa ma intreb daca va ajunge parlamentar? Solutia castigatoare s-a brevetat la europarlamentare, si s-a confirmat la prezidentiale.
    Dupa acest "model" de acces in Parlament, s-ar putea ca, in curand, acesta sa nu mai includa niciun partid de opozitie.
    Doamne fereste!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ei, ce sa facem Victore, asta e Dambovita. Apa dulce. Cine-o bea n-ar mai pleca din fruntea tarii.Ionica fata tatii a renuntat sa mai fie nevasta lui Bodo si sa aibe astfel si ea parte de un pic de simpatie din partea populatiei. Acuma va fi fata lui Tata si e vai de poponetul ei cate injuraturi va primi, si penteru tata si pentru sora si pentru ea, ca deja si-a aratat coltii. Familia asa s-o fi vaccinat antirabic ? Sunt toti negri in cerul gurii si setosi de sange. Ma intreb daca regina mama poate indura toate ... vizitele celor doua fete trimise ”pe acasa ” de o tara intreaga in curand. E rau sa fii casatorita cu o cutie de spanac.

    RăspundețiȘtergere
  4. Spinach for Popeye, the Sailor? No thanks, whisky!
    HI-HI-HI!

    RăspundețiȘtergere
  5. @ neacsu ,de la nicu!
    varule,mai incepem o saptamana basesciana. Dupa un wikend pe la Timisoara ,de dimineata m-am dus cu sotia sa asist la inceperea anului scolar. M-AM CRUCIT CAT PUPINCURISM AM VAZUT(si asta la o gradinita). Prin agitatia inerenta ISI FACE LOC UN CONSILIER LOCAL PENTRU A PREZENTA"REALIZARILII' MARETE PORTOCALII. NO, N-AR FII BAI DAR CAND L-AM AUZIT CE DEZACORDURI FACEA, CE CUVINTE FOLOSEA(SUNT SIGUR CA NU LE STIA SENSUL) MI-A VENIT PUR SI SIMPLU SA BORASC.M-am intrebat :DE CE AM MAI INVATAT ATATA VARE?sa asistam in continuare la niste agramati care prin imprejurari dubiose au ajuns la ciolan. RUUUUUUSSSINNNEE!Mai pe la ora asta "te-am 'citit pe blog. FAIN, N-AM CE ZICE. Subscriu la multe din ideile tale. DUPA CE AM AUZIT SI PE LA TIMISOARA , SPARGERILE VOR VENII PRIN MAI MULTE PARTIDE. PROBLEMA E : CAND VA APARE FISURA. Vere ,ce zici de plecarea lui Base? Eu cred ca nu-l primeste obama. Ce zici? Sau poate ca-l primeste SI-I DA INDICATII. LA BUNA VEDERE!

    RăspundețiȘtergere

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating