duminică, 9 octombrie 2011

Blana ursului din pădure


Nici nu a început campania electorală, nici nu s-a stins ecoul certurilor din interiorul USL cauzate de neânţelegerile cu PC, nici nu s-au cristalizat legăturile dintre parteneri  în teritoriu, ca să nu mai spun că în unele locuri nici nu există, că orgoliile  scot alte motive, care mai de care mai puerile. Gemenii Dalai Lama se ceartă pe cioara din gard sau mai bine zis pe blana ursului din pădure.
        Liberalii sunt nemulţumiţi că PSD are mai multe prefecturi în teritoriu şi vrea egalitate. Bineînţeles că vrea egalitate, dar nu pentru căţei. Adică, -zice Crin- doarece PSD are mai multe Consilii Judeţene , ar fi normal ca după câştigarea alegerilor PNL să primescă mai multe prefecturi. Este exact ce prevedeam cu ceva timp în urmă, a început cearta pe ciolan, dar pe un ciolan dezosat, fărăr pic de carne pe el, pentru că USL mai are mult până să câştige alegerile. Dacă lucrurile continuă în felul acesta, USL va privi cu jind “un os prea îndepărtat”.
Domnul Crin în goana sa după aur, uită câteva elemente esenţiale:
1.       USL este format din 3 partide, deci ar trebui să se împartă ciolanul la 3. Se va spune că PC este prea mic şi va primi fiecare partid locuri proporţional cu valoarea şi puterea sa pe plan naţional. Păi dacă se aplică acest principiu, atunci cererile sale sunt aberante, PSD are acele locuri câştigate prin vot,asta e valoarea  deci nu pot fi negociate , acesta  e raportul în teritoriu. Deci domnul Antonescu ar trebui să decidă: ori să se revizuiască, (primesc ), dar atunci să se împartă la 3 , ori să nu se revizuiască, (primesc) , dar atunci să nu mai emită pretenţii la egalitate. Din această dilemă nu poate ieşi, am zis!
2.       A început cearta prea târziu, aceste probleme trebuiau discutate înainte de semnarea actului de formare a Uniunii. Numai că atunci , în frenezia  apariţiei unei noi jucării care le dădea speranţa câştigării alegerilor, judecata le-a fost întunecată şi au considerat că “amănuntele“ se vor discuta pe parcurs, în timpul mersului. Se pare că nu e aşa, se poate ca să fie nevoie să oprească căruţa şi nu ar fi exclus să se trezescă cu ea stricată în mijlocul drumului.  Aşa e cînd eşti copil şi te bucuri de o jucărie nouă, fără să vezi şi ce îţi aduce ea.
3.       Orice prietenie ţine până la interesul personal. A încerca să ceară PSD să le cedeze unele posturi de prefecţi aflate în dioceza PSD ar însemna sinucidere curată pentru PSD, un lucru nu numai inacceptabil, dar şi imposibil pentru că :
-          Acolo nu e vorba doar de simple posturi de prefecţi ci şi de afaceri ale baronilor locali, contracte, relaţii, influenţe, care se vor pierde pe termen lung, de cel puţin 4 ani şi nu se ştie cât va ţine mariajul USL;
-          Baronii celor două partide sunt de acord ca de dragul puterii să îşi unească puterile dar nimeni nu vrea să cedeze ceva în favoarea celuilalt, pentru că dacă se strică jucăria, rămân cu buza umflată sau cu ochii în soare;
-          Dacă se va rupe căruţa pe timpul mandatului, se vor trezi cu prefecţi care vor avea împotriva lor atât opoziţia cât şi populaţia şi atunci să te ţii păruială şi proteste de stradă, fapt ce poate duce la alte alegeri şi .. nu se ştie cine va câştiga;
4.       Ar trebui ca în această fază să caute puncte comune, nu motive de ceartă şi dispute suplimentare;
5.       Nu ar fi exclus ca, în situaţia în care la nivel central se va  cădea  la înţelegere, în teritoriu cei care vor trebui să cedeze, şi chiar electoratul PSD să nu sprijine şi să nu voteze candidatul PNL propus de conducere şi atunci cei care vor câştiga vor fi PDL ul sau oricare alt candidat. Această varianţa a fost deja probată  spre bucuria PDL;
6.       În încercarea de a nivela artificial un raport , de a schimba voturile împotriva naturii spre un candidat neagreat de majoritatea votanţilor, se va pierde ceea ce ar fi avut dacă lăsau lucrurile să meargă pe făgaşul normal.
7.       În teritoriu, nici susţinătorii PNL şi nici cei PSD nu sunt atât de încântaţi nici de această unire, nici de modul în care merge şi mai ales nici să cedeze ceva din ceea ce au ei, pentru că ştiu că această uniune nu va ţine până la terminarea mandatului -dacă îl vor câştiga-deci orice cedare de teritoriu înseamnă o pierdere iremediabilă.
Dacă nu ţin cont de aceşti factori, USL nu va ajunge nici la alegeri. Cel mai înţelept lucru este să meargă pe candidaţii agreaţi de populaţie în fiecare zonă, indiferent de procentajul obţinut de partidele din cadrul USL, să lase electoratul să aleagă ceea ce le place , nu să le forţeze mâna, iar ei până la alegeri să lucreze la planul de guvernare, la măsurile ce trebuie luate pentru scoaterea României din colaps,la legile pe care trebuie să le refacă, sau reanalizeze sau înlocuiască, ca în momentul când au preluat puterea( dacă vor câştiga) populaţia să vadă că au venit cu lecţia pregătită, nu au venit să se certe pe ciolan. USL trebuie să arate românilor că îi interesează o guvernare în interesul românilor, nu în interesul partidelor. La ceea ce vor românii s-a gândit domnul Crin Antonescu, sau se gândeşte numai la ce vor colegii de partid? Ce este mai important pentru USL, modul cum îşi împart colegiile, sau ce doreşte şi aşteaptă electoratul?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating