luni, 30 ianuarie 2012

Jandarmul Bun şi Jandarmul Rău


     Se pare că generalul Iarnă ţine cu guvernanţii. Nici nu se putea un motiv mai bun să schimbe atenţia lumii dinspre Piaţa Universităţii. Acum toată lumea se spală pe mâini , alţii îşi iau mânuşi şi hai la lopată.
Televiziunile mai anunţă din când în când că unii nebuni mai stau pe la Universitate, dar televiziunile stau călare pe dom prim cum merge dânsul să scoată un Audi din zăpadă. Al cărei beizadele o fi fost, sau era al lui nenea ăla de la CFR care tocmai a fost eliberat din penetecear?
Dar cel mai mult se bucură jandarmii, care uite, nesperat, au ocazia să arate faţa bună a jandarmeriei. Iar echipele de la brigada specială a jandarmeriei, se întrec în voluntariate de parcă ar fi organizaţia „salvaţi jandarmii  de la anchetă”. Auzisem pe undeva că un ONG a cerut anchetarea abuzurilor făcute de jandarmi în piaţa Universităţii. Ştirea a trecut neobservată. Şi aşa va rămâne. Cum să cercetezi nişte băieţi, care uite, se oferă voluntari să scoată câte un Audi A6 din zăpadă ? Cred că voluntarii sunt aceiaşi care acum o săptămână, rupeau picioare şi trăgeau oameni pe asfalt si băgau cultura la dubă. Ce puţin ne trebuie să uităm. Doar o pală de vânt şi o lopată de zăpadă.
Am mai sesizat ceva şi mă întreb unde e logica. În faţa unor oameni care demonstrau paşnic şi le ofereau flori, jandarmii erau mascaţi, cu câşti , şi costume ninja de nu le ieşea nici aerul de pe nări afară, iar în faţa viscolului, a zăpezii şi gerului, aceiaşi jandarmi stăteau în vestoane şi bonete, nici măcar căciuli. Ori nu mai judec eu normal, ori pe undeva este ceva cu susul în jos. Nu văd unde este principiul echilibrului de forţe.
Mai e un aspect. Purtătorul  de cuvânt al MAI are impresia că este pus acolo să scoată castanele din foc, nu să dea informaţii presei şi populaţiei. Pe timpul protestelor era întrebat câţi jandarmi acţionează în  Piaţă, câţi jandarmi au venit din alte judeţe, dacă jandarmii au folosit bastoanele,răspunsul invariabil al purtătorului de cuvânt era “nu pot spune” , de parcă erau date pe care el sau noi nu ar trebui să le cunoaştem. Dar  la nici 48 ore de la declanşarea războiului cu viscol, acelaşi purtător de cuvânt a venit cu răspunsuri şi la întrebări nepuse, nu numai referitoare la Bucureşti ci la întreaga ţară, raportând neîntrebat că au ieşit la deszăpezire :
-          500 pompieri
-          200 jandarmi
-          700 poliţişti
Şi au intervenit adăpostind 2058 de persoane, iar 1100 au refuzat cooperarea. Dacă ar fi fost întrebat sunt sigur că ar fi spus şi datele de identificare şi CNP-urile celor ce refuzaseră cooperarea. Dar a cotit-o şi aici . Când a fost întrebat cine răspunde de organizarea acţiunilor, a răspuns ca un adevărat miliţian :
„Nu aş putea să vă spun. Comandamentul de la MAI are în răspundere salvarea de vieţi”. Un răspuns mai aiurea nu putea da  şi probabil a fost felicitat pentru că a reuşit să evite o întrebare care nu convenea pentru că nu e aşa, presa nu trebuie să ştie cine conduce, pentru că nu trebuie să ştie cine trebuie tras la răspundere. Fuga de răspundere este sportul preferat probabil. Nu pot să nu observ faptul că cu nu mai mult de o săptămână înainte, prioritatea numărul unu era salvarea guvernului  şi tăbăcirea cetăţeanului. Domnule cum se schimbă priorităţile astea odată cu vremea iar jandarmul trece de la baston la lopată şi viceversa.
Şi uite aşa mă duc cu gândul fără să vreau Starsky  and Hutch poliţiştii ăia unul blond şi unul brunet, unul urât şi unul frumos, unul mumă, altul ciumă, care se joacă cu bieţii infractori cum vor muşchii lor de-a alba neagra sau cum spun ei, poliţistul bun şi poliţistul rău.  Cam aşa fac şi jandarmii noştri. Numai că ăia din film sunt mai cinstiţi. Şi la bătaie şi la băute, merg la fel, nu îşi acoperă feţele. Ai noştri  când îţi scot dinţii  o fac pe şest, sub anonimat, iar  când îţi scot maşina din zăpadă stau la maieu, cu faţa descoperită în viscol. Bine lucrat.
Aştept acum alt serial şi sunt curios să văd ce rol vor juca jandarmii după ce se opresc ninsorile şi cine se va oferi voluntar la bastoane .
PS. Am văzut că domnul Boc a scos armata la zăpadă, aşa cum toaşu Ceauşescu o scotea la porumb. Vaaaai, ce o să se mai supere domnul Băsescu. Vaaaaai, ce o să le mai taie salariile şi pensiile peste câţiva ani pentru că în loc să se militărească, se jucau cu zăpadă.

Un comentariu:

  1. de la varu!
    Marine, aseara ,pe cand stateam si eu linistit cu familia, sotia striga; 'vezi ca e oprea LABEUNU si se lauda de nu-i adevarat". Mi-am stricat sera, vazand cat de mare mincinos si escroc E! Spune ca a facut...ca a dres ..ca rezervistii e ....pe aici si pe dincolo. Cristoiu (curva batrana) l-a intrebat de cate ori s-a intalnit cu sindicalistii ca cu....celelalte organizatii cat a incaput. raspuns:' niciodata pentru ca e politizat'. Hai nu mai spune tovule, dar ANCMRR ce E? A promis ca se va intalni cu sindicalistii pentru ca e necesar bla....bla...bla. In nemernicia lui a recunoscut ca nu ne-a bagat in seama DAR S-A ESCHIVAT CAND S-A ADUS VORBA DE DEGRINGOLADA CE A PUS-O IN PRACTICA. IAR INCEP O SAPTAMANA CU GREATA VARULE. Mi-a mai venit o decizie cu perioada din civile. Am castigat ceva DAR O CONTEST DIN NOU PENTRU CA S-A ADAUGAT LA PENSIA REVIZUITA CARE NU ARE LEGALITATE SA STEA IN PICIOARE. LE DAU DE LUCRU CAT DUCE TRENUL.

    RăspundețiȘtergere

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating