joi, 19 ianuarie 2012

România între lasitatea căpitanului, nesimţirea secundului şi abuzul matelotului

     Se spune că situaţiile extreme duc la reacţii extreme, sau că situaţiile dificile scot din om ceea ce nici el nu ştia că posedă.
De o săptămână  lumea demonstrează la Universitate şi în ţară. De o săptămână  România nu mai are preşedinte. Preşedintele ţării nu mai există pentru români, preşedintele tării stă ascuns de parcă Planeta Nibiru se apropie de Cotroceni şi s-a ascuns în subteranele aeroportului din Denver. De o săptămână preşedintele tării ne arată latura lasă a personalităţii sale. Nu numai că nu apare în mulţime, nici nu ar fi recomandabil, dar nici măcar pe ecranele tv nu mai apare. Mă întreb, cum se manifesta marinarul Băsescu pe furtună când era căpitan de vas . Se ascundea în cabina căpitanului şi îşi trimitea secundul pe punte la timonă? După cum reacţionează acuma, cred că aşa proceda. Nimic nu este mai vrednic de dispreţ pentru un căpitan de vas decât laşitatea. Laşitate pe care marinarul o probează din plin prin lipsa oricărei reacţii, ca şi cum ceea ce se întâmpla acuma în ţară nu se întâmplă pe vasul său. Unde este căpitanul ăla şmecher care şi-a pus subordonatul să îl urce în spinare pe scări pentru că nu mergea liftul? Unde este preşedintele care lovea un copil dar nu cu pumnul, pentru că o fi spus el ceva? Mai mult de atâta nu poate face căpitanul? Vai de ea ţară dacă a ajuns să fie condusă de un laş şi dacă acest laş mai rămâne la timonă.
Şi cum o altă vorbă spune “cum e turcul şi pistolul,” actul marinarului nu este stingher.  Curtea Constituţională trebuia să se exprime vizavi de constituţionalitatea comasării alegerilor. Dacă nu ar fi izbucnit protestele, azi am fi avut un aviz favorabuil alegerilor comasate. Cum însă lumea se mişcă pe o direcţie periculoasă, domnii şi doamnele din forul sus amintit sunt în mare dilemă. Ce răspuns să dea atâta timp cât nu ştiu cine va învinge ? Dacă ei dau aviz favorabil şi pică guvernul, cum scot cămaşa? Dacă dau aviz negativ şi protestatarii pierd, îi jupoaie recent dispărutul. Aşa că au decis oamenii să facă precum căpitanul. Au amânat răspunsul, ca şi cum conştiinţa nu putea să decidă singură şi are nevoie de lămurirea situaţiei. Ce ne mai miră? Cum e turcul şi pistoalele. Membrii Curţii  Constituţionale pot fi lejer învinuiţi de întreţinerea tensiunilor sociale, atâta timp cât prelungesc decizia privind alegerile, în condiiţiile în care acest subiect constituie unul din subiectele protestelor de stradă. Şi de acelaşi lucru pot fi învinuiţi şi premierul  şi preşedintele care refuză discuţiile cu demonstranţii şi chiar abordarea subiectului.
Secundul, după manevra cu Piaţa Unirii, a scos capul, nu din responsabilitate ci pentru că aşa a primit ordin , “ Du-te tu, bă secundule, că pe mine mă pufneşte râsul “. Şi a ieşit mai întâi timid, apoi din ce în ce mai curajos şi acuma cu nesimţire invită la dialog. Pe  cine ? Pe protestatari? Nuuuuuuuuuuuuu, ce treabă are el cu protestele ? El vrea dialog cu opoziţia care pe de o parte a spus că nu are nici un amestec în protestele din ţară, pe de altă parte merge la dialog în locul protestatarilor. Ca şi cum cineva i-ar fi mandatat pe ei să le negocieze sau poarte interesele. Nici nu ştiu ce mi se pare mai aiurea. În plus, dialogul va fi un dialog al surzilor. Boc nu vrea să audă de demisie, opoziţia nu vrea să audă de compromisuri, şi ambele părţi nu vor să ştie nimic despre ce strigă lumea  în stradă. Toţi se fac că nu aud nimic despre schimbarea preşedintelui şi primenirea clasei politice. Mi se pare o nesimţire să chemi la dialog dar un dialog la care să discuţi numai ce vrei tu, un dialog care ştii  bine că nu va duce nicăieri, dar îţi oferă posibilitatea să afirmi că ai avut toată disponibilitatea , dar nu ai avut cu cine dialoga. NU DOMNULE BOC, NU DUMNEATA  CI POPORUL, NU ARE CU CINE DISCUTA. PRIM A ZI DE  IEŞIRE ÎN STRADĂ A FOST O INVITAŢIE LA DIALOG LANSATĂ DE POPULAŢIE, DAR DUMNEATA AI STAT ASCUNS 5 ZILE, PÂNĂ CE ELEMENTELE SPECIALIZATE ÎN DIVERSIUNE , AU CREAT MOMENTUL PIAŢA UNIRII.
 Pe lângă laşitate şi nesimţire, românul mai are parte de abuzuri. Abuzuri grave, săvârşite de jandarmi sub comanda unor şefi aserviţi, promovaţi şi avansaţi pe criterii de servilism, nepotism şi pupirism. Ceea ce se întâmplă acuma cu demonstranţii din partea jandarmilor este un abuz fără margini. Oameni reţinuţi, amprentaţi, bătuţi, loviţi, percheziţionaţi, capete sparte , picioare rupte, jurnalişti agresaţi, studenţi opriţi să se deplaseze acolo unde doreau, oameni daţi jos din tren, firme de transport ameninţate cu retragerea licenţei, femei bătute, nimic nu scapă dulăilor. Şi deşi aceste abuzuri sunt evidente, apar pe toate posturile de televizune, mai marii lor nu iau nici o măsură, domnul Boc anunţă că aceste fapte vor fi cercetate după terminarea protestelor. Păi cum domnule Boc, actele de violenţă şi abuzurile sunt anchetate după terminarea protestelor, dar scandările demonstranţilor şi prezenţa la proteste sunt taxate pe loc ? Asta e discriminare domnule prim ministru. Măsurile trebuiesc luate în acelaşi fel în acelaşi timp de amble părţi, astfel se va crea o disproporţie discriminatorie. Dar cum interesul dumneavaoastră este să intimidaţi şi să culpabilizaţi protestanţii nimic nu mă mai miră.
Nu mă miră nici faptul că la fel ca şi în 90 aţi început să prezentaţi şi să introduceţi acte de violenţă, aspecte reprobabile, elemente antisociale, care să puncteze demonstraţiile pentru a justifica şi legitima intervenţiile şi măsurile puterii.
 Aşa au apărut violenţele, aşa au apărut drogaţii, aşa a apărut câte o pancardă care cere legalizarea consumului de marijuana, aşa vor apărea fel de fel de acte care mai de care mai ilegale care să ducă la interzicerea oricăror manifestaţii.Dacă cel care cerea legalizarea marijuanei, este sau nu infiltrat nici nu mai contează. Dacă ne gândim că anul trecut odrasla prezidenţială se manifesta public  pentru consumul etnobotanicelor, de ce se prezintă acuma ca un act anormal cererea unui individ care vrea să legalizeze consumul de marijuana ? Este un simplu caz de gusturi, unora le plac etnobotanicele sau Sida, altora marijuana. Care ar fi problema ? Dar dacă am ajuns ca 3 şefi de direcţii sau unităţi ale jandarmeriei să fie introduşi  “la bătaie” în seara cea mai fierbinte,iar coloneii să semneze procese verbale de contravenţie, atunci mă întreb, are cineva interes să decapiteze jandarmeria română, este criză de luptători încât generalii  şi coloneii au fost trimiţi în linia întâi, şefii jandarmeriei sunt prea zeloşi şi vor să se afirme în faţa celor care i-au promovat sau nu au încredere în proprii subordonaţi şi au ieşit pe teren pentru a se asigura că li se execută ordinele ad literam şi nu îşi pierd funcţiile ? Eu personal cred în ultimele două variante . Şi mai cred că toată conducerea jandarmeriei trebuie decapitată. La propriu căci  slavă domnului, pedeapsa capitală a fost abolită.
Dar abuzul cel mai mare este nu agresarea unor oameni pe stradă, ci amprentarea şi fabricarea de dosare unor oameni nevinovaţi care vor rămâne astfel în evidenţa poliţiei şi vor trage toată viaţa fără a şti măcar de ce nu li s-a aprobat o viză pentru a-şi vizita copii în SUA, sau nu au fost acceptaţi în urma unui interviu, sau băncile nu le acordă împrumut. Aceşti oameni vor purta fără a şti măcar de ce şi de când un stigmat, o etichetă care îi va urmări şi le va sta în calea evoluţiei. ACESTOR OAMENI LI SE FURĂ IDENTITATEA ŞI LI SE CREAZĂ UNA FALSĂ DE CARE EI HABAR NU AU! Aceşti oameni vor fi proscrişi pe viaţă fără a avea altă vină decât că au trecut odată într-o seară pe lângă un jandarm cu hormonii răsculaţi care s-a gândit să se răzbune că a fost luat de lângă familie pentru nişte ciumpalaci.
Şi mai e un aspect despre care nu se spune nimic. Oamenii sunt identificaţi, ridicaţi, bătuţi, agresaţi, abuzaţi, de oameni mascaţi, fără nici o posibilitate de a identifica pe cei care fac abuz de putere. Cine îmi garantează mie că în spatele acelor căşti nu se află cei care au aruncat cu pietre în Piaţa Unirii, sau firma aceea privată care amenda în goana calului pe cei care parcau neregulamentar, fără a avea dreptul legal să o facă? Cine îmi garantează mie că cei care mă bat cu atâta ură, nu sunt criminali de drept comun, turnători, şuţi,angajaţi cu ora, care acum se răzbună pentru bătăile pe care le-au primit şi ei cândva ? Cum pot eu, cetăţean agresat să acţionez în instanţă o cască , un pulan şi un tub de spray lacrimogen ? Pe cine să reclam, pe Leonardo, pe Michelangelo,Donatello, sau Raphael ?Ce să spun în instanţă, că m-a bătut o ţestoasă ninja, sau Zorro? Statul poliţienesc al  laşului îşi protejează haidamacii chiar şi împotriva acţionării în instanţă, aşa cum şi parlamentarii au imunitate împotriva accidentelor de circulaţie soldate cu decese.
Asta este mizeria în care se scaldă România în aceste zile, asta oferă conducerea României cetăţenilor şi opiniei internaţionale, de care domnul Boc era îngrijorat. Ce va urma? Îmi e teamă să mă gândesc . Laşul, va recurge la cele mai inimaginabile metode , dezinformări, intoxicări, manevre, manipulări, pentru a pune capăt protestelor. Nimic nu va fi prea dur sau prea absurd pentru aşi atinge scopul. Dacă americanii au avut un Pearl Harbour, britanicii un Coventry, în România o Piaţa Unirii sau Piaţa Universităţii cu oarece victime ar fi mizilic pentru atingerea scopului final şi „salvarea statului de drept”.Ferească Dumnezeu să se ajungă până acolo, dar tare îmi e teamă că spre asta ne îndreptăm.
Lângă toate astea se adaugă reacţia unor oameni din presă mediatori, formatori de opinie, oameni politici. Unii se întreabă de ce să iasă lumea în stradă, şi de ce să ceară el oamenilor să vină în stradă. Păi domnule Ciumpalac ( folosesc acest termen pentru că îi aparţine) dacă mintea nu te ajută, îţi spun eu:   pentru că atâta vreme cât protestanţii vor fi de câteva sute, guvernul, preşedintele vor spune că numărul demonstranţilor nu este reprezentativ deci nu au de ce să dea curs cererilor lor, cu atât mai mult cu cât se insinuează tot  mai mult ideea că cei care protestează sunt ba suporteri, ba elemente antisociale, ba drogaţi, ba instigatori de partid. Iar aceste elemente vor fi introduse în număr din ce în ce mai mare până vor acoperi masa celor care au iniţiat aceste proteste. Sper că ciumpalacul a înteles acum de ce oamenii trebuie să iasă din starea de vegetaţie si să vină să protesteze paşnic, să înmulţească numărul celor care manifestă nemanipulaţi. Toţi cei care susţin că oamenii trebuie să stea liniştiţi, că FNI veghează, o fac cu un scop bine definit. Vor să păstreze protestele în anumite valori care să poată fi manipulate de unii sau alţii, dispersaţi repede, intimidaţi, dezamăgiţi, sau confiscaţi. Nici o televiziune nu prezintă dezinteresat evenimentele, fiecare o face în interesul părţii pe care o reprezintă. Dacă cineva are altă impresie se înşeală. Aşa că nu vă lăsaţi manipulaţi nici de unii nici de alţii.

2 comentarii:

  1. "Au fost unele informatii gresite pe care le-am avut atat presedintele cat si eu cu privire la acest subiect, dar viata merge inainte si le vom rezolva pe parcurs", a spus Emil Boc.
    Bine,se vobea despre altceva,dar raspunsul este standad ...(__UE).

    Piticul de gradina a avertizat ca nu se admite ...bla bla bla,unde-i ancora...

    ,,Am adus vaporul ca să plece chiorul!''

    Doamne ajuta,apara si pazeste !

    RăspundețiȘtergere
  2. Numai la romani se poate asa ceva .

    RăspundețiȘtergere

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating