După 2 amenințări, despre care nici chiar cei ce avansau ideea acum câteva luni, nu credeau că vor fi puse în practică, PNL a decis: demisia parlamentarilor PNL. Ideea în sine fusese avansată de Crin Antonescu cu mult timp înainte. Sincer să fiu am avut dubii vizavi de punerea în practică a acestei idei, pentru că eram convins că în primul rând parlamentarii opoziției nu vor fi de acord să își lase privilegiile de dragul unei ambiții politice. Așa credeam la auzul acestei vești acum câteva luni.
Între timp bineînțeles că problema a mai fost discutată în cadrul partidului, dacă nu și în cadrul USL, și a fost- să spunem- puțin forțată de situația protestelor. Spuneam acum câteva zile că partidul care va face primul pas spre primenire și curățire morală, va avea câștig de cauză la viitoarele alegeri. Acum ori că cineva din conducerea PNL mi-a citit gândurile, ori ideea a fost pritocită și acum și-a găsit momentul , ori este o orientare de moment ajutată de protestele și mesajele celor din stradă, cert este că primul pas a fost făcut de PNL.
Dacă însă legăm această decizie, de numirea guvernului din umbră anunțat de PNL încă de acum câteva luni, cu nominalizări precum Mircea Diaconu la Cultură și Dobrițoiu Corneliu la Apărare,observăm că anunțul din seara aceasta cu privire la demisia parlamentarilor Opoziției în speță PNL, are consecvență și continuitate, ceea ce te duce cu gândul la existența unor măsuri îndelung gândite și nu de conjunctură. Reiese din aceste decizii, dacă le pui cap la cap faptul că cel puțin în ceea ce privește PNL, există o intenție de schimbare de mentalitate , așa cum susținea și Mario Oprea acum câteva zile la Mitingul SCMD de la Craiova. Este clar că ideea demisiei parlamentarilor PNL nu este venită acum, domnul Orban, cel care s-a grăbit să își prezinte oficial primul demisia către Antonescu, a încercat doar să convingă populația că el este motorul schimbării morale. A mai făcut dânsul două încercări de genul acesta când a ieșit în piață, pentru că domnul Orban miroase, adică miroase oportunitățile. Numai că din păcate pentru el, cel care a pus prima oară această problemă a fost Antonescu, cu mult timp înainte iar parlamentarii de Dolj chiar și-au prezentat demisiile în fața manifestanților din Piața Mihai Viteazu din data de 21. 01. 2012.
Declarația lui Crin Antonescu precum că decizia nu e încă luată, este o problemă de curtoazie. În cadrul PNL decizia este luată, acum PSD-ul este în șah. PC deja și-a anunțat intenția de a urma PNL și de a demisiona. Acuma PSD trebuie să își precizeze clar poziția. Ce va face ? În mod normal nu poate decât să intre în horă. Dacă nu intră în horă, PSD va trebui să iasă din USL și la viitoarele alegeri, va avea aceeași soartă ca și PDL. Va risca Ponta despărțirea ? Ar fi greșeala vieții lui. Domnul Ponta încă se crede locomotiva alianței, dar de fapt este o biată mocăniță. PSD-ul este din păcate un balon cu heliu, care este ținut de PNL să nu se piardă în neant dar Ponta este deja cu capul în nori.
Va face PNL pasul acesta radical ? De data asta cred că da. Ar fi un lucru nu numai firesc, nu numai o continuare a ideilor exprimate de ceva timp, dar chiar o necesitate. După ce a epuizat toate mijloacele parlamentare de combatere a puterii și a conducerii dictatoriale, după atâtea moțiuni de cenzură eșuate, demisia parlamentară este singura formă de luptă care i-a mai rămas la dispoziție. Pe lângă faptul că ar fi o premieră parlamentară românească sau chiar europeană, acest gest de onoare ar arăta protestanților, opiniei publice interne și chiar internaționale că România are o alternativă, nu numai politică ci chiar și morală la actuala guvernare, că există un partid care renunță la privilegiile parlamentare pentru a se pune la dispoziția dorințelor și deciziilor cetățenilor.
Ce va urma după aceste demisii ? Variantele sunt multiple:
1. Conform Constituției alegeri parțiale.
2. O stare de șah dată puterii, care va trebui să organizeze alegeri parțiale în aproximativ 45% din colegii .Șahul se poate transforma în mat pentru că dacă trebuie să organizezi alegeri în 45% din colegii, cine te oprește să o faci pe tot teritoriu? O încăpățânare a puterii și un refuz de a organiza anticipatele, ar atrage după sine retragerea suportului internațional, inclusiv american față de Băsescu. Va risca Băsescu acest lucru? Mă îndoiesc. Băsescu ar face orice să rămână EL la putere, pentru că îi arde cămașa în spinare.
3. PSD va trebui să facă același lucru, dacă vrea să rămână în cărți. Dacă nu, va intra în oala PDL și vor fierbe în suc propriu până se va evapora ciorba.
4. Nu ar fi exclus ca gestul să fie imitat de unii membri PDL care vor realiza că s-a înfundat drumul și că rămânerea în barca PDL înseamnă sinucidere. Întrebarea care se pune , este cum va reacționa PNL, dacă îi va primi sau îi va considera traseiști politici. Aceeași întrebare se pune și vizavi de opinia publică și media. Cum vor privi și vor primi aceste debarcări ?
5. Nu ar fi exclus ca gestul lor să fie urmat și de UDMR care este un partid ce poate dispărea de pe tabla de șah a politicii dacă rămâne agățat de PDL până la alegeri. Fruntașii UDMR sunt politicieni versați, cu stofă și au știut întotdeauna să se păstreze în cărți. Sunt conștienți că la următoarele alegeri nu mai au șase să prindă locul la guvernare , mai ales prin prisma protestelor și deșteptarea conștiinței românilor. Doar o eventuală înțelegere cu opoziția îi mai poate salva în condițiile în care chiar electoratul maghiar se manifestă pe străzi.
6. Aș îndrăzni să supralicitez și să mă întreb dacă gestul PNL nu va trece cumva Tisa și va molipsi și opoziția de la Budapesta?Nimic nu este exclus.
Ce riscă opoziția dacă demisionează? Nimic. Nimic în plan politic. Doar în plan.. personal sau al intereselor de afaceri. Ar pierde locurile prin AGA, influențele, unele poziții privilegiate și imunitatea parlamentară, care pentru unii chiar este o pierdere. Și ar mai pierde dreptul de a face parte din comisiile de supraveghere a alegerilor, calitate care se acordă doar partidelor parlamentare. Merită gestul lor acest risc ? Asta este o întrebare la care ei pot răspunde și vom vedea acest lucru după ce vor anunța oficial decizia. Probabil că aceasta este luată, dar se așteaptă și decizia PSD, pentru a se anunța în cadrul Alianței.Oricum, dacă prin absurd, nu vor fi alegeri anticipate , ci doar parțiale la care bineînțeles opoziția nu va participa, la alegerile din toamnă, sau când vor avea loc cele normale, PNL sau USL va câștiga la pas.
Ce va face PDL? Va intra în vrie. Deja a intrat imediat după anunțul lui Antonescu, chiar dacă punctul de vedere oficial exprimat a fost că au intrat în ședință pentru a discuta înlocuirea lui Bakonschi. Băsescu, și nu PDL caută soluții. Deși era la curent cu afirmațiile lui Crin de acum câteva luni, abia acum realizează că acesta nu a glumit. Băsescu știe că salvarea lui este căderea guvernului. Și asta ar putea fi acum mișcarea pe care o poate face pentru a preveni anticipatele. Dacă este destul de rapid să anunțe demiterea lui Boc până la anunțul oficial al demisiei PNL, va mai lungi boala și va amâna anticipatele. Este logic că PNL nu mai poate demisiona dacă guvernul este demis. Practic acum putem spune ca asistăm la un concurs al demisiilor. Cine anunță primul, câștigă. Băsescu câștigă timp dacă anunță primul demiterea guvernului Boc, PNL obține anticipatele dacă anunță primul demisia din parlament.
Peste toate astea, întreaga media va exploda în urma declarației de sprijin a manifestațiilor de protest făcută public de tânărul locotenent Alexandru Gheorghe al cărui nume va face să curgă de acum multă cerneală. Gestul său va fi dezbătut, consecințele analizate, soarta sa se va schimba radical. Nu mă lansez în speculații, ca fost militar știu foarte bine ce a greșit, și bănuiesc că greșelile lui vor fi mult amplificate de minister, domnul Frățilă, ca un purtător de cuvânt amator deja a avut o primă intervenție de toată jena, dând cu bățul în baltă, dar despre asta un alt articol. Având în vedere toate aceste aspecte, este deosebit de interesant cum va decurge mitingul militarilor rezerviști din data de 24.01.2012.Nu este exclus ca să vedem mai multă lume decât la mitingul PNL de acum câteva zile. Sper ca cei din conducerea sindicatului să dea dovadă de maturitate și să nu încerce să speculeze nemeritat evenimentele din ultimele zile, pentru că s-ar face de râs iar gesturile ultimelor zile inclusiv cel al locotenentului, merită respect și maturitate.
Între timp Guvernul Boc amână implementarea taxei de înmatriculare și mituiește revoluționarii. Încet încet se separă grâul de neghină
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating