luni, 6 februarie 2012

Jeffrey Franks - secrete dezvăluite şi sfaturi învelite

România, tărâm mirific. România o ţara pe care cine o vizitează  se îndrăgosteşte şi nu îi vine să mai plece. Nici ungurii, nici ruşii, nici americanii, nici evreii, nici FMI. Şi cum să mai plece când –ţara e blagoslovită cu de toate ? Trădători, vânzători, conducători fără coloană vertebrală,parlamentari somnoroşi, surzi şi orbi la tot ce se întâmplă pe lângă ei, animatoare darnice, sărmăluţe, mămăliguţă, palincă, vin care se mai face din struguri, toate astea se găsesc din plin iar cei care vin cu diferite treburi se lovesc de ele fără să vrea. Unii vin aici cu găuri în pantofi şi pleacă cu bagajele pline. Când l-am văzut pe domnul Franks cu pantofii găuriţi, mi-am spus că e un om amărât şi cinstit. Zilele astea am văzut însă de unde are pantofii găuriţi. Unul  din marile secrete a fost dezvăluit. Păi la cât a jucat bietul băiat la chefurile organizate de putere în cinstea sa, cum să nu se rupă pantofii ?Vorba lui Covaci: „ ce-om mai ruupe la opinci ..şi-om face gropi adââââââââânci .. heeeeeeeeeeeeeeeeeiiiii!”
Am aflat în sfârşit de ce Jeffrey  era atât de darnic cu guvernarea Boc şi de câte ori vine în inspecţie, mai descoperea  câte o realizare măreaţă. Nu mai târziu de noiembrie 2011, spunea :"Mergând pe străzile Bucureştiului şi făcând comparaţia cu un an, doi în urmă, observ o ameliorare a ac­tivităţii economice. În loc să văd ma­gazine care se închid, văd magazi­ne care se deschid. Cred că există sen­timentul că am trecut hopul".
Dacă analizăm, constatarea, pentru că este o constatare , nu o declaraţie,realizăm că  este frecţie la un picior de lemn, nu are valoare economică, nu este o concluzie a verificării economiei României, dar este suficient pentru guvern să spună oricui că însuşi domnul Franks a constatat o creştere pozitivă a economiei. Nici nu aveau nevoie de mai mult guvernanţii, iar mister Jessie a sesizat cât de puţin trebuie să spuină sau să facă, pentru a face jocul puterii. Practic, nu riscă nimic. Mormon nemormon, practic el se simte curat, nu a minţit, îşi păstrează intactă reputaţia  de abăutor, afumător, aFMIat. Dar odată cu etalarea concluziilor noii evaluări a mai marilor finanţelor mondiale, am aflat şi lucruri pe care nu le ştiam, secrete bine păzite:
  1. Mister Franks a învăţat să mintă. Ne spune nici mai mult nici mai puţin că anul acesta preţul gazului nu va creşte în România. Nici Boc nu putea să mintă mai scandalos. Adică Băsescu ne anunţă cu duioşie că ruşii ne dau gazul la cel mai mare preţ şi că datorită iernii din 54 vom fi nevoiţi să plătim ceva în plus, iar Pantof Găurit ne spune că preţul gazului nu va creşte. Deci românilor, cei care tremuraţi în case, staţi liniştiţi, veţi tremura la acelaşi preţ.
  2. Mister Franks a învăţat limba română. S-ar putea spune că este normal, de atâţia ani de când ne păstoreşte, ca responsabil cu subjugarea României intereselor financiare mondiale, dar interesant este că domnul Franks nu a învăţat limba română în România, în 8 ani, ci în America, în 6 luni. Un amănunt deloc de neglijat. Este cazul să ne întrebăm ce l-a determinat pe domnul Franks să înveţe limba română acum, şi de ce aşa de repede?Eu am impresia, nu ştiu de ce, că domnul Franks a învăţat limba română mult mai de mult, privind cu ochişorii aceia micuţi de guineea la discuţiile din cadrul delegaţiilor române cu care a intrat în contact,zâmbind îngăduitor de câte ori afla câte ceva despre şmecherii din sistemul energetic. Acum, odată cu depunerea mandatului guvernului, s-a gândit probabil să  pună cărţile pe faţă. Bineînţeles este o ipoteză, nu un postulat.
  3. Mister Franks vorbeşte româna mai bine decât Igaş. Acest lucru se poate explica prin 3 ipoteze:
-          Limba română este o limbă care se învaţă uşor, accesibilă;
-           Domnul Franks are  înclinaţie  spre limbile străine, şi învaţă cu uşurinţă limbile şi -aş completa eu - şi obiceiurile ţărilor pe care le vizitează;
-          Domnul Igaş nu poate învăţa în 40 de ani ceea ce domnul Franks a reuşit să înveţe în 6 luni;
-          Domnul Franks dovedeşte mai mult interes şi respect faţă de limba română decât o parte din membrii fostului cabinet Boc, copii de preşedinte  sau colegii din UDMR;
  1. Sistemul sanitar este defect. Acuma eu nu pot să nu mă întreb la care anume se referă. La cel de la Cotroceni, sau cel de la Casa Poporului ? Este jenant pentru instituţiile respective că nu rezolva problema canalizării şi instalaţiilor sanitare din propriile locaţii, strâmbând nasul domnului Franks. Sau la sistemul medical şi al asigurărilor de sănătate ? Eu cred că la prima variantă, pentru că varianta doi nu cred că face obiectul interesului domnului Franks. Că doar nu face lobby domnului Băsescu. Ar fi jenant;
Dar domnul Franks ne mai şi ceartă, îndrăznind să ne sugereze politica pe care trebuie să o urmăm în privinţa sistemului energetic.
„Companiile de îngrăşăminte fac profituri foarte mari pe baza preţului extrem de redus la gaze, România exportând practic gaze la un preţ foarte redus, situaţie aberantă
“Când ajustaţi preţurile şi le dereglementaţi daţi posibilitatea să se facă investiţii. România are nevoie de investiţii. E aberant să daţi gaze ieftin la companiile de îngrăşăminte. Companiile de îngrăşăminte fac profituri foarte mari pe baza preţului extrem de redus la gaze”
“România trebuie să fie mai independentă, să crească producţia. Acum există investitori care explorează după gaze în bazinul Mării Negre, dar trebuie să existe cadrul legal, să nu existe bariere. Trebuie susţinute aceste investiţii”
Ce să înţelegem prin aceste declaraţii ? Domnul  Franks este interesat de gazele din Marea Neagră şi doreşte ca România să acorde dreptul de exploatare şi altor investitori ? Se gândeşte dânsul la cineva anume, face lobby sau impune direcţii de urmat?  În numele cui vorbeşte când cere să nu existe bariere, în nume personal, în numele FMI sau în numele unor alte interese ?
Domnul Franks este o sursă inepuizabilă de întrebări şi răspunsuri. Cu o mână dezvăluie, cu alta acoperă. Mare şmecherie nenea acesta.

2 comentarii:

  1. Salut, Marine!
    Gaze, aur, petrol, uraniu, cupru etc. Cam pe aici e interesul. Adica, toate bogatiile tarii. Ca mai avem cate ceva din toate. Din fericire!

    RăspundețiȘtergere

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating