luni, 25 noiembrie 2013

Simulări craiovene


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Miercuri20.11.2013 în Craiova au avut loc două evenimente, două simulări. Una a avut loc la Sediul Primăriei, la ora 10 AM, în sala de şedinţe. Activitatea s-a numit „Dezbatere Publică” pe tema impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2014 şi a regulamentului local privind condiţiile de amplasare a construcţiilor cu caracter provizoriu pentru desfăşurarea activităţilor de comerţ stradal.
 Am spus simulare şi îmi susţin sintagma prin aceea că deşi activitatea s-a bucurat de participare şi atenţia unei anumite părţi a cetăţenilor Craiovei, dar strict în limita scaunelor, deci a invitaţilor pe care s-a scontat, deşi a fost pregătit un documentar complet pentru participanţi şi „furnicile” din primărie s-au spetit pentru a asigura tot ce trebuie, activitatea a fost mai mult „demonstrativă” pentru că informaţia cu privire la activitate – destul de importantă de altfel – a fost anunţată  cu doar o zi înainte pe site-ul primăriei iar presa nu a anunţat nimic în acest sens. Un lucru bun este că totuşi documentarul a fost postat pe site-ul primăriei cu două săptămâni înainte, cei interesaţi l-au putut studia dar nu au aflat de discutarea lui decât cu 24 de ore înainte, dacă au avut norocul să intre pe pagina primăriei marţi.  Este la fel de adevărat că o parte dintre cetăţenii cu care primăria conlucrează şi anume membrii comitetelor cetăţeneşti şi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au fost anunţaţi tot cu 24 de ore înainte de activitate, dar  nu au fost prezenţi şi nu s-au putut exprima cei care erau cu adevărat interesaţi de regulamentul privind amplasarea chioşcurilor stradale.
Astfel se creează impresia că activitatea a fost doar „ marcată”,  interesul fiind să nu se facă o adevărată dezbatere ci mai mult să se creeze impresia că primăria este transparentă. Cu riscul de a deveni o voce nedorită pe holurile primăriei, consider că activitatea pare a fi fost făcută în mod intenţionat aşa în grabă, pentru a nu duce la o adevărată dezbatere, una în care cetăţeanul să aibă cu adevărat un cuvânt de spus. Poate intenţia a fost sublimă, dar punerea în practică aşa la botul calului a făcut ca din toată activitatea, lăudabilă să fie doar iniţiativa şi documentaţia, nu şi modul de realizare. Sper ca să fie o lecţie pentru viitoarele dezbateri.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Anunţată tot cu doar o zi înainte a fost şi cea de-a doua simulare din ziua de 20.11.2013, o activitate a ISU Dolj privind un „exerciţiu de alarmare publică a Craiovei în cazul producerii unui seism”. Anunţul a fost dat redacţiilor ziarelor din Craiova cu o zi înainte de eveniment aşa că cele mai multe nici nu şi-au mai anunţat cititorii, la acţiune participând doar ziariştii, fotoreporterii, cameramanii, organizatorii şi cei 20-30 de trecători aflaţi prin zonă în momentul exerciţiului. Deci ca şi în cazul primei activităţi, şi aceasta, desfăşurată pe esplanada de la Teatrul Naţional la ora 11, a fost organizată tot ca să fie, fără un efect practic. Deşi activităţile desfăşurate au fost „fără cusur” şi trebuie remarcat  efortul organizatorilor şi executanţilor, activitatea în sine nu a avut nici un efect pentru că :
1.       Publicul ţintă, cetăţenii Craiovei nu au ştiut şi nu au participat;
2.       Activitatea s-a desfăşurat în binecunoscutul stil românesc, ca orice exerciţiu demonstrativ în condiţii optime fără a ţine cont de situaţia reală sau de condiţiile reale în cazul unui cataclism real şi aici vreau să mă explic cumva ca să nu fiu înţeles greşit. Cu aproape două ore înaintea activităţii de pe străzile apropiate de locul activităţii  pe acolo pe unde urmau să vină maşinile pompierilor, şi alte utilaje specifice, au fost luate, mutate, sau interzisă parcarea maşinilor particulare astfel că aşa ca la noi când se organizează o activitate, s-au luat „toate măsurile”   pentru reuşita activităţii. Şi uite aşa ne furăm căciula singuri, raportăm mândri că activitatea a fost un succes, nu a avut loc nici un incident, tehnica s-a deplasat la timp şi a acţionat ca la carte, oamenii au ştiut cum să acţioneze, deci suntem gata să facem faţă unui seism în Craiova. Oare? Dar la un cutremur neanunţat nici măcar cu câteva ore înainte nici cu o săptămână, cine mai interzice parcarea maşinilor în zonele în care urmează să intervină maşinile pompierilor, cine eliberează sursele de apă, cine dirijează circulaţia şi face loc utilajelor? Dar oamenii de pe străzi cine îi mută şi unde, când ei privesc cu groază la ceea ce a fost casa  lor şi îşi smulg părul din cap, cine scoate maşinile de sub dărâmături ca să poată face loc salvărilor, dar nu cu buldozerul sau tancul cel 40% tanc pe care îl mai are în dotare Craiova căci în maşini sau sub dărâmături pot fi oameni încă în viaţă? Când şi cine va pregăti cetăţenii şi personalul ISU pentru aşa ceva ?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
3.       Activitatea deşi anunţată ca un exerciţiu de alarmare a fost şi un exerciţiu de intervenţie aşa, ca să aibă lumea ce vedea;
4.       Indicaţiile date prin staţia de amplificare de cel desemnat să explice oamenilor ce se întâmplă au devenit inutile din momentul în care a început exerciţiul, au început să urle sirenele şi să circule maşinile de intervenţie;
5.       Au fost simulate şi câteva „intervenţii” ale celor de la SMURD asupra unor „răniţi” sau mai bine spus rănite, de 45 kg, cărate de nişte „voluntari” bine făcuţi. Ce ne facem însă dacă în realitate cei care vor trebui căraţi vor avea 120 kg, ca deja cunoscutul caz de la Caracal, iar brancardierii vor avea doar 50-60 kg?
 De ce oare facem noi simulările numai în condiţiile optime şi nu încercăm să acţionăm ca în cazurile reale? Ne e ruşine sau teamă că ne facem de râs? Poate, sau poate vom vedea cu adevărat cum stăm şi vom trage concluziile necesare îmbunătăţirii  intervenţiei în caz real. Doreşte cineva asta sau ne îmbătăm cu apă rece şi  organizăm activităţi doar  ca să raportăm că am desfăşurat activitatea şi să ne  dăm calificative foarte bune?  
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Din punct de vedere al organizării şi spectacolului, al loviturii de imagine, ambele simulări au fost o reuşită. Din punct de vedere al atingerii unui scop practic şi al adevăratului scop pentru care o astfel  de activitate trebuie să se organizeze , ambele activităţi au fost un fiasco, bani cheltuiţi de pomană, publicul ţintă a fost absent, efectul nul. Activităţile pot fi înscrise cu succes în rândul activităţilor dedicate proiectului „ Craiova oraş cultural european” pentru că se pot asimila fără discuţie în categoria luptelor dintre daci şi romani şi haiducilor lui Iancu Jianu. Frumoase ca impresie artistică, nule ca eficienţă.
Simulări craiovene

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating