sâmbătă, 18 august 2012

Acţiuni cu dublu efect



Se precipită lucrurile. Se apropie termenul deciziei CCR şi se înteţesc declaraţiile dar şi gesturile părţilor implicate. Din parte USL gesturile sunt timide, tinzând către zero. Nu ştiu ce să facă, nu au cu ce nici cu cine şi nici nu vor să facă. Domnul Antonescu,  o caută pe Mihaela. Domnul Ponta îl caută pe Băsescu să coabiteze pentru că toate indicaţiile au fost clare: Băsescu nu pleacă. Antonescu încearcă să mai salveze ce poate din imagine, făcând pe preşedintele viteaz şi patriot care se luptă cu Zmeii Europeni, dar o face aşa de amorul artei, cuvintele sale critice la adresa lui Barroso, Merkel sau Ghiţanstein sunt tardive, doar aşa ca să aibă cu ce se lăuda la bătrâneţe: „mamă ce le-am zis la ăia, îţi aminteşti? Daaaa, Miţule mai rar ca tine cineva!” Frecţii! Antonescu este dus, după reîntoarcerea lui Băsescu va trebui să se ţină de cuvânt dacă vrea să mai poată reveni vreodată în politică, eventual peste un an sau doi. Dacă rămâne în politică şi la şefia partidului, nu va mai lua nici voturile propriilor membri de partid şi va trage şi partidul după el .
Dar Băsescu este din nou pe val. Nici nu apucă să se scarpine în ureche cu beţişorul că presa se uită să vadă dacă are vată  şi îl trage de mână să nu se rănească dragul de el. Dacă a tuşit, se aude până la Berlin şi doamna Merkel cu ochii la datoria Germaniei îi dă repede telefon să îl întrebe dacă nu e nevoie să îi trimită un vagon de Aspirin Bayer. 

Ca să dea de lucru presei, să îi sperie şi ţine cu botul pe labe pe gugustruţi, Băsescu şi-a trimis poteraşii pe la porţile plebei să îi tragă un pic de mânecă. Antenele au luat foc şi caută  cu lupa câte un indignat pe care să îl aducă pe post să îşi strige nemulţumirea că a dat cu ochii de ucigă-l toaca îmbrăcat în haine de procuror prin bătătură. Toată lumea discută numai despre asta, dar nimeni nu face nimic, adică  din cei care ar trebui să facă. Ponta s-a făcut că o aduce pe doamna Pivniceru în guvern , dar nu a reuşit decât să o scoată din CSM unde era un pic incomodă. Acum că Băsescu se întoarce, CSM va lua în discuţie cererea doamne Pivniceru după ce CCR îl repune în scaun pe Băsescu, îi va da cale liberă din CSM dar surpriză, Băsescu nu o va accepta ca ministru, pentru că este în cercetări pe motiv că s-a urcat în maşina lui Andrei Năstase. Frumos jucat nu ? Ponta a jucat magistral. Mă întreb a cui a fost ideea, a lui sau a lui Băsescu ? Antonescu s-a făcut şi el că o interpelează pe doamna Kovesi, dar a uitat să spună Bau iar doamna Kovesi a uitat să se sperie. Dar ca şi în cazul atitudinii faţă de euroatlantici, Antonescu se poate lăuda că nu a tăcut, s-a manifestat, a făcut tot ce a putut. Şi uite aşa, toată lumea e mulţumită, inclusiv gugustruţul care a avut ocazia să o vadă pe Lady Gaga şi  a ieşit cu mic cu mare să se manifeste, de ziceai că se votează soarta referendumului. 

Când hoardele de procurori au ieşi la vânătoare de votanţi, toată lumea a crezut că Băsescu a făcut o mare greşeală, că procuratura este compromisă, că acum e clar că aceştia lucrează pentru Băsescu şi s-au deconspirat. Mulţi au gândit că Băsescu a făcut o greşeală. Ei bine nu, nu a făcut  nici o greşeală. Totul a fost calculat. Băsescu ştia că lumea ştie cine conduce Procuratura şi judecătorii. Nu era un secret. Acum nu a făcut decât să demonstreze câtă putere are şi cât de devotaţi îi sunt şi asta este în avantajul lui. Unu  la mână. Ponta nu va încerca, iar Antonescu nu va reuşi să convingă lumea externă de amestecul lui Băsescu în aceste manevre ale procuraturii, pentru că nu are probe şi nici nu are cum să ancheteze cazul fără a fi învinuit de amestec în treburile justiţiei. Doi la mână. Câştigul cel mai mare însă al lui Băsescu este că a compromis atât de mult imaginea procuraturii încât aceasta nu mai are nici o şansă să se salveze decât odată cu Băsescu. Trei la mână. Lucrarea a fost magistrală, Băsescu i-a deconspirat, practic  i-a scos la suprafaţă  şi aceştia s-au compromis atât de mult încât singura lor salvare este Băsescu. 

La fel a procedat Băsescu şi cu UDMR. După ce le-a arătat degetul capilor UDMR făcându-i să oscileze cu ocazia suspendării, a trecut la ofensivă convingându-i să îşi ţină oamenii, fără declaraţii pe faţă însă, acasă la referendum . După ce aceştia s-au achitat de sarcină, Băsescu i-a deconspirat. Merge să se concedieze în sânul fraţilor maghiari, unguri cum le spune el, de pe plaiurile Covasnei, arătând că este dorit şi iubit acolo, mulţumindu-le pentru ajutorul dat la referendum, ajutor decisiv, demonstrând pentru a nu ştiu câta oară că în România soarta majorităţii este decisă de minoritate. Ba mai mult, se mai şi laudă cu sprijinul fratelui Orban pe care recunoaşte că şi el l-a sprijinit. Nu îl interesează eventualele speculaţii pe seama intenţiilor maghiarilor extremişti   din ţară dau din afară, dimpotrivă, orice cuvânt venit din partea USL vizavi  de maghiari nu ar face decât să „demonstreze” că USL învrăjbeşte populaţia şi pedalează pe sentimentul naţionalist  în lupta împotriva lui. În plus, ca şi în cazul procurorilor, a reuşit să îi compromită pe liderii UDMR atât de mult încât coabitarea acestora cu USL va fi foarte dificilă atât pentru că s-a dovedit - a câta oară – duplicitatea lor cât şi datorită presiunii pe care proprii electori o vor face împotriva unei înţelegeri cu UDMR. Şi uite aşa, UDMR nu mai are altă şansă la guvernare decât alături de PDL sau Băsescu indiferent cu ce partid  va apărea. Mai are cineva dubii cu cine va vota marţi judecătorul UDMR membru al CCR? 

Iată deci că Băsescu nu numai că nu a greşit prin ultimele mişcări, dimpotrivă a dat lovituri duble atât de imagine cât şi strategice, pregătind o nouă majoritate parlamentară în toamnă. Gemenii Dalai Lama cum le spun eu celor doi neînţelepţi din USL, nu reuşesc să îşi revină. Ponta deja a făcut declaraţii oficiale vizavi de „coabitarea” cu Băsescu recunoscând indirect că aşa s-a bătut palma, sperând că va rămâne în continuare premier. Antonescu se gândeşte deja unde să se ascundă după ziua de 21 August. Mihaelaaaaaaaaaaaa, dragostea mea!
 Guvernul Ponta nu va prinde şi nu va organiza alegerile din toamnă pentru că Băsescu nu poate accepta aşa ceva. El are nevoie de oameni la butoane în prefecturi şi primării ca să poată scoate din nou PDL-ul pe un loc de podium şi va reuşi. Vin vremuri grele pentru biata ţară.

5 comentarii:

  1. Daca tot il lauzi atat ia-l nene de nevasta !
    Nu articulezi un cuvant de faptul ca7,5 milioane au votat...! La fel si basescu
    Nu zici nimic de faptul ca listele permanente vor fi mai ,,usoare "cu circa 2 milioane....pe bune
    Cat de negru esti in cerul gurii...nici macar nu poti ascunde satisfactia....si eu stiu de ce ,dar imi este greata sa mai continui..

    RăspundețiȘtergere
  2. Cezare, te credeam mai destept, ca in rautate stiu ca nu te intrece nimeni.Ce as castiga daca m-as face ca nu vad ceea ce se intampla? As duce-o mai bine? Nu il laud, constat. Si constat ca votul celor 7.4 milioane se spulbera din cauza prostiei lui Ponta si Antonescu care au acceptat conditiile impuse de Basescu prin Barroso. Si se mai spulbera prin mentinerea listelor ummflate cu 2 milioane de catre USL desi stia ca sunt umflate. Ei insa si=-au facut socoteala ca oamenii vor iesi la vot in numar f mare si nu e nevoie de actualizarea listelor, ca sa nu piarda locurile in parlament si consilii. Asta vad eu si daca nu ai fi orbit ai vedea si tu. Si atunci daca le vad, de ce sa ma fac ca nu vad? Aplica tu politica strutului daca asa te simti bine. Basescu nu ar fi putu face ceea ce face acuma si nu ar fi revenit , daca cei doi copresedinti ar fi stiut sa exploateze votul oamenilor si sa nu faca compromisuri si greseli contand pe cifre fabricate. Daca tu consideri ca a vedea aceste lururi este egal cu a fi Basist, au un sistem de evaluarea cel putin ciudat si la rautatea de care dai dovada cu fiecare ocazie, mai ai o calitate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Esti ridicol!
    Singurul lucru care conteaza este votul oamenilor (7,5 milioane Da!)
    Greselile ,,impuse " nu au a face ,nu au a conta!
    Cred ca esti si in eroare de....intelegere ! Antonescu nu va ramane presedinte ! Eventual va candida !
    POTI FACE LA FEL - ca sa te linistesti !
    Daca Tu poti accepta,ca se poate intoarce Basescu cu 7,5 milioane impotriva - este grav ! Te credeam mai destept!
    PS. Ce ti-am facut de spui asa apasat ca sunt rau ! Poate ca ti-am spus cateva adevaruri in fata ! Pentru asta, multi dintre cei cu care m-am contrat , acum imi sunt buni amici ! Ei au inteles ! Exemplu - Elena
    Tu esti negru in cerul gurii ! Au constatat-o multi!!

    RăspundețiȘtergere
  4. A intra cu tine in polemica e pierdere de timp.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cezare, cere-te acasa . Nu ii ajungi lui cashu nici la degetu mic, oricum ai lua-o. Tu vorbesti de prieteni? Fugi repede mai, tu nu ai decat interese si murdaresti tot ce atingi. Te lauzi ca te-ai impacat cu Elena, dar nu spui de ce te-ai certat. Esti un caraceter infect si asa vei ramane. Ma mir ca iti raspunde cashu. Gata, ma duc sa ma spal pe maini ca am scris despre tine si m-am murdarit.

    RăspundețiȘtergere

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating