sâmbătă, 20 octombrie 2012

Cultura politică şi politica culturală la Craiova



Din data de 19.10.2012, Ansamblul „Maria Tănase” îşi schimbă şeful. Binecunoscutul Constantin Enceanu care a condus ansamblul în ultimii ani a fost discutat şi s-a votat demiterea sa în cadrul Consiliului Local Craiova. Se pare că în urma unei evaluări, managerul Enceanu a primit nota 6 din partea consilierilor locali. Votul a fost de 18 la 2 pentru demitere, dar trebuie menţionat că au fost şi absenţi printre consilieri, printre care şi domnul Marinică Dincă. Unii spun că a fost vorbă de o schimbare politică, alţii că este vorba de rezultatul unei evaluări corecte care a demonstrat că domnul Enceanu al cărui talent artistic este incontestabil, nu a dovedit acelaşi talent şi ca director. Ca şi în cazul soţiei lui Bulă, părerile sunt împărţite. Pentru cei care nu cunosc cazul, amintesc că întrebat dacă soţia sa a fost virgină la căsătorie, Bulă a răspuns „unii spun că da, alţii că nu„. La fel se spune şi despre schimbarea de la vârful Ansamblului. Un consilier mai hâtru a menţionat că poate noua conducere locală o va aduce chiar pe Maria Tănase la conducere pentru a fi sigură de alegere. Ce pot să spun ca spectator este că acest caz îmi aduce aminte un alt caz, tot local, cel al lui Vişan, deputatul PDL care face furori în media cu declaraţiile sale la adresa partidului şi omului care l-a crescut şi l-a scăpat de puşcărie. Domnul Vişan, care a mai avut o tentativă de sinucidere politică acum aproape 2 ani când a sărit la jugulara lui Berceanu pentru unele neînţelegeri ”interne” acum a decis să lovească mai sus, conflictul său este acum fractură deschisă cu tot PDL-ul oltean, dar se fereşte totuşi să facă aprecieri prea dure la adresa conducerii PDL, chiar dacă se leagă de „conducere” nu nominalizează cine anume din conducere a decis ilegalităţile expuse sau repunerea inamicului Stoica în funcţia de director.  Deci acest război al lui nu este împotriva „sistemului ticăloşit” ci împotriva unor oameni din sistem care nu îl mai agreează. Este înduioşător să auzi cum săraca doamnă Anca Boagiu a vrut să cureţe putregaiurile dar nu a fost lăsată de clica lui Berceanu care a venit cu săbiile pe masa partidului şi a ameninţat că taie macaroana la moţiunea de cenzură dacă domnul Stoica nu este repus în funcţie. Păi în acest caz eu propun scoaterea Mondialului din puşcărie, este un biet copil pe lângă ce se întâmplă prin PDL.

Acum cazul Enceanu, mă face să mă întreb ca şi în cazul Vişan, de ce acum. De ce până acum consilierii locali nu au sesizat modul defectuos în care Enceanu conducea ansamblul, de ce au tolerat o conducere ineficientă, de ce nu au propus schimbarea? Jumătate din membrii consiliului sunt aceeaşi ca şi în vechea conducere, pentru că aşa e la noi, partidele la putere se schimbă, politicienii sunt aceiaşi. De ce au tăcut atâţia ani dacă treburile nu mergeau bine ? Pentru că era susţinut de primarul Solomon ? Atunci sunt cel puţin laşi. Mă refer aici la cei care au făcut parte din vechiul consiliu, au ştiut că treburile nu merg bine  şi nu au pus problema schimbării sau măcar a cazului Enceanu pe ordinea de zi a Consiliului Local. De ce a trebuit să se schimbe conducerea pentru a se schimba şi conducerea diferitelor structuri de sub patronajul primăriei ? Poate răspunde careva dintre consilierii locali plătiţi din banii populaţiei Craiovei ? Dacă însă nu laşitatea este cea care i-a reţinut pe consilieri să acţioneze, înseamnă că obedienţa este cea care i-a determinat acum să voteze schimbarea şi nu este vorba de o schimbare pur profesională cum spun unii. Ca şi în cazul Vişan, adevărul este la mijloc.

În intervenţia sa după demitere, domnul Enceanu declara că „era de aşteptat să se întâmple acest lucru,nu mă miră nimic, înţeleg destul de bine lucrul acesta, am reuşit să  îmi dau seama că sunt oameni noi, sau o să fie oameni noi la vremuri noi, asta e situaţia, îmi pare rău sincer că politicul se bagă şi în cultură, asta e cel mai dureros”. Declaraţia domnului Enceanu mi se pare destul de fair-play, dar ar fi fost perfect dacă şi  la numirea sa ar fi spus acelaşi lucru, pentru că în mod cert şi domnia sa a înlocuit un alt artist, tot politic şi atunci nu a ieşit să spună cât de dureros este.

Una peste alta, eu cred că politicienii şi „cântăreţii” lor ar face mult mai bine dacă ar scuti populaţia de acest „spectacol” patetic, ar accepta un „gentlemen’s agreement” şi ar face schimbarea fără circ şi fără lălăieli. Ar trebui să îşi numească fiecare regim directoraşii cu mandat până la viitoarele alegeri, ca să nu se mai dea în judecată  şi a nu forţa amărâţii de contribuabili să plătească câte două salarii de director pentru ambiţiile câte unui director dat jos „ilegal”. Ideal ar fi să nu se facă aceste numiri politic, dar în România asta este imposibil. Se spune că înlocuitorul domnului Enceanu ar fi domnişoara Oana Bică. Păi dacă informaţia se va confirma printr-o numire, nu mai există nici un dubiu că schimbarea este politică dar şi că domnii consilieri execută ordine şi fac sluj, pentru că oricât de prost aş fi nu pot crede că cineva a făcut un sondaj printre consilieri  cu un set de propuneri şi ar fi ieşit doamna respectivă ca fiind aleasa inimii majorităţii consilierilor. Numirea ei a fost decisă înainte chiar de căderea domnului Enceanu care ar fi trebuit să fie improbabilă până ieri. Dar la noi şi numai la noi, examenele pentru ocuparea unor posturi se dau azi iar postul este ocupat de ieri. Până acum câteva luni însă, Oana Bică era dată la şefă la SC Pieţe şi Târguri. Cum însă acolo locul s-a ocupat, probabil că tutorele junei a bătut din picior să se aleagă şi pupila sa cu ceva şi i se dă pe mână Maria Tănase. Nu contează, să fie ceva a acolo, că doar a promis fetei. Dacă mai adăugăm şi faptul că donşoara a fost o perioadă director adjunct la Casa de pensii Dolj, atunci deja vedem ce multe poziţii poate dânsa să ocupe. Pensii, pieţe, cântări, nimic nu îi este străin. Să nu uităm întâmplarea cu dosarul de pensie şi cartea de muncă ale domnului Virgiliu Petrescu din Maglavit rătăcite acasă la fosta director - adjunct de la Casa de Pensii, şi avem deja în faţă un viitor manager de succes care va lua acasă saxofoanele şi tromboanele soliştilor din ansamblu, ca să le lustruiască. Chestie de cultură ….. politică.
Să nu uit, a mai fost  şi atitudinea unor ziarişti care după şedinţa de consiliu au sărit la gâtul lui Enceanu cu acuze „de pe surse” dar pentru că Enceanu a avut răspuns la ele şi le-a demontat, au trecut peste eveniment şi nici  nu au mai prezentat ştirea, deşi la mini-conferinţa improvizată ad-hoc după şedinţă nu aveai loc de microfoanele lor. Chestie de politică .. culturală.
Bine că nu  a apucat să vadă regretata Maria Tănase  cum se vinde numele ei şi muzica românească şi cum se plimbă de la un partid la altul. Mărie şi Mărioară, ia un par de mi-i omoară!

Un comentariu:

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating