sâmbătă, 23 martie 2013

Biserica ortodoxă între danie şi miloagă


basescu rade in draci
Aflu cu stupoare că Biserica Ortodoxă a Ciprului s-a decis să facă danii în favoarea statului, să ipotecheze domenii ale Bisericii, pentru a ajuta ţara în criza prin care trece. Nici nu pot crede aşa ceva, mi se pare absurd, este ceva împotriva voinţei Domnului. Cum să iei de la Dumnezeu şi să dai amărâţilor ? Cine a mai pomenit aşa ceva ?
Este aiurea, este “împotriva  canoanelor ortodoxismului”. Nu aşa se procedează, nu aşa lucrează Biserica Ortodoxă.
La noi, în ţara noastră, în România,  chiar şi pe vreme de criză, Biserica nu plateste taxe, impune venituri la credinciosi, impune cumpararea de lumânări de Paste numai din locasurile lor. Bisericile au statut privilegiat, au sursa multiplă  de finantare, de la enoriasi, prin donatii, din bugetul statului, din serviciile prestate către populatie în numele Domnului, când efectiv îţi intră în casă ca să arunce în scarbă cu nişte apă pe pereti băjmăjind ceva în barbă ceva ce pretinde că ar fi o binecuvântare, din redirecţionarea impozitului pe venit al proştilor care plătesc impozit, nu ca ei şi din vanzarea unor obiecte, cărţi, cruci icoane, a căror calitate este îndoielnică, scopul este  pur financiar, mercantil,  puterea binefăcătoare inexistentă.
ceasuri bisericesti
Aşa acţionează o biserică adevărată aşa  procedează BOR. Ba mai mult, înalţii prelaţi români  nu adoră luxul, nu fac cheltuieli inutile, trăiesc precum călugării, nu au maşini bengoase, se deplasează ca Isus pe măgar, se hrănesc cu mâncare simplă, dorm în paturi de lemn. Sub presiunea străzii, forţaţi de lege abia au fost de acord să li se ridice un locaş modest căruia răutăcioşii îi spun Catedrala Măntuirii Neamului, ia, o căsuţă acolo, de câteva mii de metri pătraţi cu săli polivalente în care preacurvioşii să se “roage” în tihnă, nederanjaţi de nimeni. Iată cum justifica Înalta Patriarhie Română, necesitatea înălţării acestei  căsuţe sărăcăcăciaose:
masinile preotilor
“De remarcat faptul că în Bucureşti a fost construit stadionul National Arena cu o capacitate de 55.000 de locuri, din fonduri publice, fără mari proteste în legătură cu oportunitatea acestui obiectiv sportiv naţional. În schimb, Catedrala Mântuirii Neamului, cu o capacitate de 5.000 de locuri, va fi construită doar parţial din fonduri publice, ceilalţi bani fiind din donaţii ale clerului şi credincioşilor ortodocşi români din ţară şi străinătate”.
Deci, urmând logica expusă mai sus, Patriarhia Română consideră că dacă hoţii  fură, trebuie să fure şi popii, dacă violatorul violează de ce nu ar face asta şi un om al bisericii, dacă s-a legalizat în lume căsătoria între persoane de acelaşi sex, e liber şi prin chiliile preoţeşti la dedulciri carnale. Păi dacă pe stadion se mănâncă seminţe , se bea, se înjură, se folosesc petarde şi se joacă fotbal, de ce nu am face o miuţă şi în biserică preasfinţilor? Ce spuneţi, punem de o miuţă între îngeri şi draci ?
intrecere sportiva
Şi ca să nu se spună că vorbesc măscări şi iau în deşert numele Domnului, iată cum tratează Înalta Patriarhie Română  propriul cuvânt şi promisiune, care nu e aşa,vin din Duhul Sfânt.  Când s-a lansat ideea construirii acestui “modest” locaş Patriarhia a pretins că acesta se va construi din propriile fonduri, fără a afecta bugetul ţării, adică fără a lua de la oameni ..şi mai ales de la cei care nu doresc fie pentru că sunt atei, fie pentru că  sunt de altă credinţă, fie că nu au. Legea a consfinţit acest lucru, ca să fie totul ok .
Ordonanţa de urgenţă 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului:
catedrala mantuirii neamului
„(2) Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române.”
Dar după ce s-a făcut tam-tam la iniţierea proiectului cum că bugetul statului nu va avea de suferit, că lucrarea  se va face din fondurile Patriarhiei, că este o problemă a BOR, lucrurile se schimbă, Patriarhia cere, Băsescu râde, parlamentarii  cocoţaţi în altă clădire pe care în 89 aproape că o scuipau pentru că reprezenta megalomania lui Ceauşescu, simbolul diavolului, aprobă pentru că nu e aşa , nu e bine să se pună rău cu mai marii bisericii care au şi ei drepturile lor de privilegiaţi. Dacă Biserica Ortodoxă Cipriotă face danii statului, BOR milogeşte :
„Parlamentul României / Legea 376 din 28 decembrie 2007 (Legea 376/2007) pentru modificarea alin. (2) al art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului
03.03.2010
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Articol unic. – Alineatul (2) al articolului 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 234 din 21 martie 2005, aprobată cu modificari prin Legea nr. 261/2005, se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(2) Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu aceasta destinaţie prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi de către autorităţile administraţiei publice locale.”
Aceastălege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
Bucureşti, 28 decembrie 2007.
Nr. 376.”
Ei ce spuneţi, nu e aşa că au fost frumos traşi pe sfoară fraierii de enoriaşi şi necredincioşi nevoiţi să dea din banul lor, din impozitele pe care le plătesc, unei biserici în care mulţi nu se regăsesc şi faţă de care nu au nici o obligaţie,  unei clase de privilegiaţi care nici măcar nu plătesc impozit la stat deşi iau bani şi de la vii şi de la morţi?
la ce se uita preotii
Să nu uităm, în România nimeni nu e mai presus de lege, în afară de :
-Aleşii neamului, preşedintele, parlamentarii, prefecţii, primarii, care îşi acordă şi votează  imunităţi şi privilegii care îi pun la adăpost de orice pericol şi vicisitudini ale sorţii, prezente sau viitoare;
- serviciile secrete care cotrolează totul inclusiv discuţiile unor oameni în propriul dormitor;
- sistemul juridic, magistraţii care îşi pot permite orice, inclusiv să conducă vehicolele în stare de ebrietate fără a li se aplica vre-o pedeapsă, dar ale căror salarii au crescut de 10 ori în 20 de ani în timp ce populaţia este supusă unor curbe de sacrificii inhumane;
- clerul, care aşa cum spunea Creangă, ia şi de la vii şi de la morţi, fără a da nici măcar socoteală nimănui. Fiscul nu are treabă cu fondurile BOR pentru că aceasta nu plăteşte impozit, nimeni nu le verifică fondurile rezultate în urma donaţiilor şi daniilor, chiar se revoltă dacă cineva îi întreabă ceva despre acele fonduri, pentru că legislaţia le dă dreptul să acumuleze fără să dea socoteală nimănui;
Deci ceea ce a făcut Patriarhia Ciprului mi se pare o basfemie, un act care sfidează canoanele bisericii ortodoxe şi aştept un punct de vedere al BOR pe acest subiect. Dacă nu se ia atitudine, împotriva acestui gest total nebisericesc, există riscul ca şi în alte părţi să se repete această necuviinţă fapt ce ar crea un adevărat pericol la adresa înaltelor feţe bisericeşti din România. Amen!

Biserica ortodoxă între danie şi miloagă

Un comentariu:

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating