joi, 12 aprilie 2012

Indianul Talpă Ruptă,legumele olandeze şi Roşiile autohtone

 
Evenimentele încep să se precipite în jurul cotrocenilor. Nici pe timpul protestelor tribului cu caschete nici pe timpul protestelor din Piaţa Universităţii mister Băsescu nu a fost atât de presat. Pentru că nu l-a interesat niciodată viaţa din interiorul graniţelor, ceasul său biologic întotdeauna a ticăit după alt fus orar. Obţinerea sceptrului, menţinerea în scaun şi obţinerea împrumuturilor salvatoare s-au datorat căciulelii la Înaltele Porţi dar şi vânzării resurselor ţării clientelei externe de peste graniţă sau ocean. Cât timp a dat ce i s-a cerut şi a respectat promisiunile făcând din resursele ţării afaceri pentru firmele primite în plic, şi din intreprinderile  de stat care mai produceau ceva, firme falimentare, totul a fost ok, târgul era târg, vizitele FMI şi ale Feţei Palide cu Talpă Ruptă  s-au înscris în parametrii stabiliţi, totul a mers strună.
Dar uite că în ultimul timp, situaţia pare să se schimbe luând o turnură deloc plăcută. Mai întâi apare în presă ştirea că Talpă Ruptă va fi retras din funcţia pe care o deţinea ca Şef al Delegaţiei FMI pentru România. Şi uite aşa, cel care a falimentat Argentina şi a pus umărul serios la falimentarea României după ce a dansat la chefurile PDL până şi-a găurit pantofii, va fi retras spre disperarea celor care au investit atâta .. dragoste în această relaţie. Disperare în stafful  primului Ministru dar dramă în casa cotroceană. De ce? Pentru că o nenorocire nu vine niciodată singură :nu numai că pleacă indianul Talpă Ruptă dar în locul lui vine un Olandez, o portocală care numai mecanică nu va fi. Dacă tot veni vorba de portocale , să ne amintim ce recomanda Băsescu acum câteva luni : " Nu mai sunt zarzavaturi româneşti. Trebuie să recunosc că am evitat cât am putut zarzavaturile olandeze. Am preferat sa cumpăr turceşti şi spaniole, daca tot nu sunt româneşti. Şi cred că este bine să nu cumpărăm zarzavaturi olandeze"Nu mai e cazul să amintesc că acest îndemn era urmarea refuzului Olandei de a ne primi în spaţiul Shengen iar Băsescu credea că astfel se răzbună şi le dă cu tifla olandezilor. Gest de copil de grădiniţă, la fel de păgubos ca şi cel cu Sarcozy când cu atacul asupra Libiei.
Orgoliul şi dorul de răzbunare  l-au pus nu odată în situaţii penibile. Acum, soarta, sau poate un Dumnezeu al Compensaţiei, îi aduce în control un olandez. Să fie întâmplătoare  această desemnare sau cineva a vrut să taie nasul marinarului ?  După cum au evoluat lucrurile se pare că nimic nu e întâmplător. Nu ar fi exclus  ca până la sosirea noului şef al FMI pentru România să observăm că au fost scoase pe de net toate paginile în care apare acest mesaj cotrocean .
Situaţia nu se opreşte aici şi ceea ce apare de câteva zile pe piaţă  duce către o situaţie pur şi simplu dezastruoasă.
Mai întâi, ca apariţie, ministrul mediului Borbely este obligat să îşi ridice coada sub greutatea dosarului întocmit de DNA. Motivul oficial este „banal” dar merită reţinut pentru că… ironia sorţii, cel care a „instrumentat” cazul, ne arată din nou că soarta este ironică. Oficial Laszlo este mazilit pentru TRAFIC DE INFLUENŢĂ sau pentru Lobby  neprincipial în favoarea unei firme . Neoficial, a fost înlocuit pentru că a refuzat să dea avizul de mediu pentru vânzarea Roşiilor şi fracturarea României. Toată lumea ştie dar nimeni nu spune Acesta e adevărul, toţi spun însă doar  „ probabil, cred că, posibil, am auzit că etc .. „
Nici nu plecă bine Borbely, că Băse se grăbi să numească un alt ministru şi la investire, ce face domnul Băsescu ? Ce să facă, nimic deosebit pentru România. Se apucă să facă lobby pentru firmele care vor să cumpere Roşiile sau cum scrie pe dosarul lui Borbely, trafic de influenţă, pentru că nici nu ştiu cum altfel să numesc „indicaţiile preţioase” date de preşedinte noului ministru. „Ceea ce vă cer, domnule ministru şi stimaţi membri ai Guvernului, dacă este fezabilă exploatarea de la Roşia Montană şi credeţi că prin Roşia Montană facem un bine României, daţi rapid avize, sigur în deplină cunoştinţă de cauză, dacă nu spuneţi "nu" investitorului pentru că fiecare zi în care întârziem şi plimbăm actele de la o instituţie la alta ne va costa enorm în viitorul proces”Mai trebuie tradus ce înseamnă asta ? Nici Borbely nu a fost mai direct când „recomanda”firma prietenului .Nu este asta culmea ironiei ?
De ce cere domnul Băsescu atâta urgenţă în darea avizelor? De grija mineritului ? De dorul a câteva sute de locuri de muncă?Mă îndoiesc puternic. Se pare că se fac oarece presiuni externe vizavi de unele promisiuni neonorate de Palatul Cotroceni şi laţul extern se strânge  din ce în ce mai rapid, mult mai rapid decât ar vrea domnia sa să obţină avizele de mediu. Din cauza asta Borbely a fost mazilit, Brianna Caradja băgată la dubă de trei ori într-o zi, iar –după cum vorbeşte  lumea- lucrătorii SRI avertizaţi la ultimul bilanţ să nu se mai lege de gazele de şist.
Este vre-o legătură între schimbarea indianului Talpă Ruptă, şi cea a lui Borbely? Nu ştiu, dar ar putea fi una între schimbarea celor doi şi proaspetele declaraţii ale lui Stolojan care nu poate sau nu putea fi numit până acum un duşman al lui Băsescu, declaraţii care se leagă şi de cele ale deputatului PSD Ion Stan. Iată ce spune Stolo: ”Ministerul de Finanţe trebuie să iasă să spună ce este cu această bulibăşeală de cifre. Undeva, cifrele nu sunt în regulă, fie pe partea de produs intern brut, fie pe partea de venituri ale bugetului. Ministerul Finanțelor trebuie să producă claritate cu privire la veniturile la bugetul țării la ora actuală” Pentru cine a uitat sau nu ştie,  amintesc că Stolo este cel pe umărul căruia plângea un ochi al lui Băsescu , în timp ce celălalt râdea, când cu alegerile din 2004.Nu ştiu alţii cum or fi, dar eu când citesc ce a scris Stolo mă întreb ce face acum Băsescu, plânge sau hăhăie? Eu cred că behăie.Păi cum să nu behăi, când Stan spune negru pe alb: „Puterea de la Bucureşti este cel puţin complice la o manoperă sistemică de falsificare a indicatorilor macroeconomici, care a împins la decizii politice greşite, ale căror efecte sunt trădarea de ţară, în varianta subminării economice şi a ştirbirii suveranităţii şi independenţei politice, urmare a aservirii faţă de organizaţii străine(...)” Ei bine, este vre-o legătură între cele spuse de Stan, Stolojan,  schimbarea lui Jeffry, înlocuirea cu un olandez care nu poate fi dus la dans după ce i-au fost boicotate legumele pe piaţa românească la îndemnul  primului om al ţării, demisia lui Borbely şi avizele de mediu ? Nu ştiu, dar mie mi se pare că Roşiile încep să prindă miros. Şi atunci mai miră pe cineva de ce se grăbeşte domnul Băsescu să ceară aviz de mediu ? Păi ce vreţi să polueze aerul cu mirosul roşiilor stricate ? Doamne fereşte!Care dai mă cu roşii ?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating