marți, 12 februarie 2013

BECALI ŞI JUSTIŢIA

becali cioban
Becali, senatorul, colegul de bancă al Monei Pivniceru în comisia juridică a senatului, eroul televiziunilor, omul după care aleargă toate jurnalistele şi reporteriţele care nu au fost înjurate şi jignite ca după popă la înviere, a fost condamnat cu suspendare. Nu mai spun de faptul că la A3, în primele 5 minute persoana care a prezentat ştirea a anunţat căsentinţa e  cu executare, asta nu se pune. Probabil că nu fusese înjurată până acum de Becali şi s-a gândit să îi dea motiv. Ei lasă ca a înjurat-o toată lumea care a auzit-o spunând marea informaţie. Când eu spuneam că televiziunile sunt pline  de masochiste, nu mă credea nimeni.
Imediat ce s-a anunţat ştirea, bănuiesc că toate televiziunile şi ziarele s-au aruncat pe Becali, pe neamurile lui, pe Corleone, pe Mircea Sandu, pe Antonescu şi toţi cei care   s-au întâlnit pe undeva cu Becali sau au păscut oile cu el, ca să afle ce cred ei despre asta, sa îi audă cum varsă lacrimi sau cum se bucură, cine ştie. Am auzit că unii nu mai puteau de grija lui Gigi şi mai aveau puţin şi îi ridicau statuie ecvestră. Doamne mulţi berbeci sunt în turma lui Gigi şi toţi flămânzi, dornici să sugă şi ei ceva acolo, că de, când se întoarce Gigi din Dubai, va ţine cont cine l-a căinat nu ?
Alţii s-au grăbit să se bucure pe ascuns, sau chiar mai pe faţă, cam aşa cum se manifesta şi Mircea Badea, măscăriciul de la A3 cu privire la problemele medicale ale lui Striblea. Trebuie să fii total rupt de tot ceea ce înseamnă sentiment uman, efectiv nici nu ştiu ce fiinţă umană ar putea să nască un astfel de specimen care să spună „ când o să facă Striblea a doua comoţie cerebrală…” . Nu intru în acest subiect că îmi creşte tensiunea. Deci unii poate s-au bucurat cu sau fără motiv.
Una peste alta, mie sentinţa mi se pare justă. Alţii ar fi vrut să îl vadă condamnat cu executare. Sincer să fiu, nu cred că era cazul. Fapta lui este clară, a încercat să îşi facă singur dreptate şi-a trimis haidamacii în stil machedonean  să îi aducă la judecată pe făptaşi, fapta este reală indiferent de declaraţiile schimbătoare ale unora sau altora, fapta există şi este încadrată de lege. Vina lui nu poate fi contestată, deci nu putea fi declarat vinovat. Şi dacă era vinovat trebuia condamnat. Dar cum nu a făcut fapta cu gândul sau intenţia de a face rău ci pentru a-şi recupera un bun furat şi cum exceptând închiderea hoţului  în portbagaj practic s-a purtat civilizat şi fapta nu s-a făcut cu violenţă, beneficia de circumstanţe atenuante. Dacă mai luăm în calcul şi faptul că este totuşi un om nepericulos, chiar milostiv de felul lui, exceptând jignirile aduse jurnalistelor care o caută cu lumânarea, ca şi modul în care poliţia se mişcă în astfel de cazuri şi şansele minime de a îţi recupera un bun furat cu ajutorul poliţiei, aproape că fapta lui se prescrie. Cum însă legea e lege, fapta e prevăzută în codul penal şi este demonstrată, tot ce au putut face judecătorii a fost să ţină cont de circumstanţe şi calitatea făptuitorului şi să îl condamne cu suspendare. Pentru prima oară pe un caz atât de mediatizat, justiţia a fost corectă. A sancţionat fapta dar a salvat făptuitorul şi cred că este de ajuns ca să înţeleagă oricine că nu trebuie să îţi faci dreptate  singur, nici chiar în România, unde dreptatea  nu ţi-o dă nimeni, nici poliţia, nici justiţia.  Fapta lui Becali trebuia sancţionată, dacă l-ar fi declarat nevinovat, ar fi fost o mare nedreptate, ar fi însemnat că legea este scrisă degeaba. Dacă l-ar fi condamnat cu executare  ar fi fost nedrept moral pentru el, pentru toţi cei care credeau sau sperau ca legea să îi apere, ar fi fost nedrept pentru Becali ca om furat de hoţi şi pedepsit pentru că a prins hoţii. Ar fi fost un mesaj că nu ai voie să prinzi hoţul, pentru că te poate acţiona în judecată că l-ai violentat.
De aceea spun eu că sentinţa este corectă, pentru că a fost aplicată atât litera cât şi spiritul legii. Litera prin condamnare şi spiritul prin suspendare.
Dar dacă ne gândim că Huidu, un insonştient plin de ifose, având cam aceeaşi vaoare intelectuală ca şi Becali, a omorât oameni şi a luat 4 ani cu suspendare, parcă ceva nu e în regulă.  Aştept să văd ce va face justiţia cu ceilalţi ciobani, din fotbalul românesc, cei care ne-au păstorit echipele de fotbal  până au rămas  câmpurile şi  fără iarbă şi fără oi. Dacă şi acolo se dă tot suspendare, înseamnă că justiţia şi-a „revenit” şi ceea ce s-a întâmplat azi a fost o greşeală.

BECALI ŞI JUSTIŢIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating