marți, 5 februarie 2013

Dormiţi liniştiţi, avocatul poporului vegheşte

 
alba neagra
Exact când trebuia, în plin boom mediatic (a câta oară) pe marginea pensiilor  şi promisiunii USL că va reglementa problema pensiilor micşorate prin decizii abuzive, dar şi când ministrul apărării a anunţat că HG-ul pe care îl aşteptau rezerviştii  este o cârpeală la care domnia sa nu achiesează, deci în plină bulversare şi certuri şi discuţii între  rezervişti, apare pe ecrane o ştire cu un document al Avocatului Poporului înaintat Parlamentului.
Foc. Toată lumea a luat foc, ştiriştii au prezentat repede  noutatea: „În prima sa intervenţie publică, noul Avocat al Poporului cere parlamentarilor să revizuiască legislaţia prin care au fost eliminate pensiile de serviciu pentru categoriile speciale.” Toată lumea neştiind şi până să ia la cunoştinţă de conţinutul documentului a sărit să aplaude iar rezerviştii au crezut că l-au apucat pe Dumnezeu de picior, gata, se revine la pensiile ocupaţionale, ne recâştigăm drepturile. Eu zic  cum spunea bâtica, adică mama lui bunica, „un bob zăbavă”.
Hai să nu sărim ca sâmburii din lubeniţă şi să vedem ce a spus şi apoi ce e de făcut. Dar mai întâi să vedem ce înseamnă pensii speciale:
  1. Există pensiile speciale care existau înainte în cadrul pensiilor care se plăteau din fondul de pensii şi asigurări sociale şi care cuprindea:
  • • pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea;
  • • pensiile de serviciu ale personalului diplomatic şi consular;
  • • pensiile de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari;
  • • pensiile de serviciu ale deputaţilor şi senatorilor;
  • • pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă;
  • pensiile de serviciu ale personalului Curţii de Conturi.
2.Pensiile militare de stat,  pensiile de stat ale poliţiştilor si ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor. Acestea erau plătite din bugetele ministerelor respective şi nu din bugetul asigurărilor sociale.
Aceste două tipuri de pensii sunt considerate sau înţelese ca pensii speciale dar trebuie făcută o precizare şi anume aceea că cel de-al doilea tip, cel al militarilor şi poliţiştilor era acordat în baza unei legi speciale, care a fost anulată şi la ora aceasta militarii şi poliţiştii au fost integraţi în sistemul unitar sau mai bine zis UNIC de pensii, mâncând toţi banii din fondul de asigurări sociale deşi nu au contribuit la el. Ceilalţi, respectiv parlamentarii, magistraţii personalul Curţii  de Conturi, beneficiază în continuare de pensii speciale în cadrul sistemului Unic de pensii. De ce ? Simplu, pentru că ei au făcut legea şi au făcut-o, votat-o şi aplicat-o cum le-a plăcut lor.
Acuma în plin re-scandal pe tema pensiilor militarilor, când Ponta este strâns cu uşa de cei cărora le-a promis că le rezolvă nedreptăţile guvernului Boc, PRIN ÎNCĂLCAREA UNOR PRINCIPII DE DREPT la aplicarea legii Unitare a Pensiilor, dar legat de mâini şi de picioare de bugetul pe care îl are la dispoziţie, încearcă să o dea cotită răspunde în doi peri când este întrebat de repararea nedreptăţilor, iar ministrul apărării strâns cu uşa e nevoit să accepte că nu există nici un gând cu o Hotărâre de guvern reparatorie. De aici un posibil scandal şi mişcări de stradă ale rezerviştilor atât din apărare cât şi din interne. La interne se mai adaugă şi problemele pe care le are cu cei disponibilizaţi, cu neacordarea unor drepturi şi restanţe, cu problemele cu promoţiile neîncadrate. Urâtă treabă. Şi atunci s-a gândit domnul Ponta să mai dea un pic de lucru presei şi pensionarilor militari scoţând la înaintare Avocatul Poporului care apare brusc cu un document care se vrea incendiar dar este de fapt apă de ploaie. Oare de când lucrează la el şi de ce nu s-a auzit până acuma ? Este cumva soluţia de avarie?  În primul rând pentru că vorbeşte despre pensii speciale, fără a specifica însă la care anume se referă. În materialul prezentat nu spune ce înţelege prin pensii speciale, deşi le menţionează pe toata la grămadă. Uită, sau poate nu vrea să înţeleagă că militarii nu au avut pensii speciale cum au magistraţii şi parlamentarii, militarii au avut o lege specială a pensiilor, iar acum sunt trecuţi cu valize şi gamele la fondul de pensii naţional fără nimic special.
În al doilea rând deşi în materialul prezentat domnul Avocat al Poporului, pe care eu l-aş numi Avocatul lui Ponta, aduce în discuţie o serie de aspecte corecte şi convingătoare ca o pledoarie pentru revenirea militarilor la un sistem de pensii ocupaţionale sau pensii militare de serviciu, arătând chiar că legea unitară a pensiilor pe lângă faptul că este neconstituţională, a încălcat principii de drept şi a fost aplicată haotic, preferenţial, discriminator, chiar ilegal, modul în care se termină este pur şi simplu diabolic.
După ce în material chiar domnia sa specifică faptul că o lege nu se aplică retroactiv şi că un drept câştigat nu poate fi luat şi chiar mai mult, că în cazul recalculării pensiilor trebuie să se păstreze cuantumul cel mai favorabil, conform legislaţiei şi Deciziei CCR nr. 872/2010 care spune explicit că „dacă, prin reaşezarea sistemului de calcul al pensiei în sensul arătat mai sus, rezultă un cuantum mai mic al acesteia, statul este obligat să adopte reglementări similare art.180 alin.(7) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.140 din 1 aprilie 2000, şi anume să menţină în plată cuantumul pensiei stabilit potrivit reglementărilor anterior în vigoare dacă acesta este mai avantajos”, la sfârşitul documentului, propunerile sale sunt incredibile:
„Propuneri privind Legea nr. 119/2010:
- Completarea dispoziţiilor art. 3 din Legea nr. 119/2010 cu două noi alineate, (4) şi (5), având următorul conţinut:
“Alin. (4) Cuantumul pensiilor recalculate potrivit dispoziţiilor prezentei legi nu poate reprezenta mai puţin de 50 % din cuantumul pensiilor aflate în plată.”
“Alin. (5) Drepturile de pensii revizuite potrivit alin. (4) se cuvin astfel de la data de 1 ianuarie 2011.”
Cu alte cuvinte, adio dar rămân cu tine , sau cum spunea Eminescu , „ îmi eşti drag din cale-afară, dar obraznic uneori”
Şi mai propune domnia sa, că dacă vrem pensii speciale, să beneficiem şi de impozitări speciale de până la 50%. Ei ce spuneţi, nu e aşa că ne iubeşte? Cu alte cuvinte acum am pensie de 2000 de lei în condiţiile legii 263 iar dacă voi reveni la vechea  militară să zicem de 3000, mi se va impozita cu 50% deci voi lua 1500. Frumoasă afacere domnule avocat. Tentant nu ? In felul acesta vom îngroşa cu toţii rândurile simpatizanţilor lui Putin şi vom deveni concetăţeni ai lui Depardieu, pentru că guvernul îi ocroteşte pe alde Căşuneanu şi Popoviciu, dar îi beleşte pe cei care au lucrat cinstit.
Deci domnia sa nu este de acord cu aplicarea Legii 263 pe care o consideră ilegală, dar propune  milostiv ca dacă se ia  din pensie prin recalculare, să nu se ia mai mult de 50% . Are el ce are cu 50%. Deci singura deosebire dintre el şi Boc e de procentaj, că în rest, principiile  nu contează, sunt folosite ca gargară. Aloooooooooooooooooooooooooo, DOMNUL  AVOCAT, AL CUI SPUNEAŢI CĂ SUNTEŢI?
Un alt aspect interesant este acela că domnul avocat s-a adresat Parlamentului, şi nu CCR aşa cum ar fi fost nu normal ci necesar dacă ar fi dorit să schimbe ceva. Parlamentul nu poate amenda legea pensiilor, acest lucru îl poate face CCR deci „plângerea” domnului avocat este nu numai inutilă dar şi păguboasă, pentru că practic nu face altceva decât să dea speranţe inutile pensionarilor loviţi de L263, atâta vreme cât Parlamentul nu poate schimba anula legea pe care avocatul o consideră aşa că vrea el, neconstituţională. Dimpotrivă, documentul va da naştere doar la discuţii sterile inutile care practic vor lungi boala, dar nu vor rezolva nimic sau după propunerile făcute nimic bun pentru pensionari, doar abureli în genul celor primite până la alegeri. Practic intervenţia domniei sale  face doar cercuri , având un singur scop şi efect:  Va ţine pensionarii militari în bancă, în speranţa că se va rezolva ceva, vor fi liniştiţi, văzând că „uite, se mişcă ceva, se discută în parlament”  Atâta vreme cât ministrul apărării a spus că nu face cârpeli, iar Parlamentul nu poate anula legea decât dacă vine cu una nouă care să o înlocuiască, intervenţia domnului avocat este doar gargară, abureli, practic intervenţia sa e făcută fără o finalitate. Probabil că va intra la discuţie în comisii  şi va fi discutată şi va fi discutată şi va fi discutată, până când  pensionarii plictisiţi vor ieşi din sistem pe cale naturală.
Aşa că nu mai speraţi şi nu mai discutaţi pe un subiect născut mort.
De fapt acest presupus scandal al avocatului Poporului are alt substrat şi nici decum legat de grija faţaă de drepturile  unora sau altora. Subiectul principal îl consituie miliardul pe care Ponta l-ar scoate dacă ar înlocui pe ici pe colo undele prevederi ale  Legii Pensiilor. Nu prea mult , ci numai atât cât trebuie să îi aducă miliardul de lei în buget. Propusele măsuri tranzitorii nu sunt altceva decât cârpeli în aşa fel încât să se mai ia nişte bani de la pensionari, dar nici decum să se mai dea ceva. Adica, mai pe înţeles, ca să se ia ceva şi să se aducă la buget se iau măsuri tranzitorii, dar ca să se dea celor nedreptăţiţi nu se poate, pentru că nu se fac cârpeli.
Şi zbaterea lui Duşa are acelaşi scop, cu tot auditul cu tot. Auditul va scoate la iveală faptul că s-au dat pe undeva nişte bani în plus,  apoi se vor emite alte decizii pentru cei cărora li s-au dat bani în plus, dar cei care au făcut acest lucru posibil sau au abuzat nu vor păţi nimic, că doar nu o să dea cineva în ditamai Naşul, Vicerege. Cei cărora le-au scăzut pensiile vor avea de aşteptat până se va face noua lege pentru că Duşa nu cârpeşte decât peste ochi, şi numai când trebuie să ia, nu când să dea şi uite aşa Ponta a rezolvat problemele , a bătut palma şi cu Băasesc şi cu Barroso, MCV-ul a ieşit până la urmă bine, nu erau 3 miniştri, erau de fapt doar doi, dar nu o să ne spună care sunt ăia şi toată lumea va fi mulţumită.
Hai la alba neagra, avem mai multe şanse acolo!!!!!
Iata documentul integral
http://www.ziuaveche.ro/wp-content/uploads/2013/02/Avocatul-Poporului-Raport-special-pensii-serviciu-ianuarie-2013.pdf

Dormiţi liniştiţi, avocatul poporului vegheşte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating